Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνει τα κέρδη η Wall Street μετά τον Τραμπ

Άνοδο πάνω από 5% καταγράφουν οι δείκτες μετά το διάγγελμα Τραμπ. Ισχυρή άνοδος για το δολάριο. Βουτιά πάνω από 2% για το γεν. Κέρδη 1,7% για το αργό. Στο 0,93% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου. Άλμα 7% για την Apple.

Διευρύνει τα κέρδη η Wall Street μετά τον Τραμπ

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν ένα μέρος των απωλειών από το χθεσινό sell-off, του χειρότερου από το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» το 1987.

Οι δείκτες είχαν ξεκινήσει με άνοδο κοντά στο 5%, αλλά έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών στα μέσα της συνεδρίασης προτού εμφανίσουν αντίδραση στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, μετά και το διάγγελμα του Αμερικανού Ντόνλαντ Τραμπ με το οποίο κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Αυτή τη στιγμή ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 5,9% στις 22,448 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 5,6% υψηλότερα στις 7.617 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 6,2% στις 2.639 μονάδες.

Σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι πολιτείες και οι τοπικές κοινότητες θα έχουν πρόσβαση σε $50 δισ. για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ο ίδιος ζήτησε από τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

 

Την Πέμπτη, το αμερικανικό χρηματιστήριο κατέρρευσε καθώς οι φόβοι για την πανδημία του κορωνοϊού συνδυάστηκαν με τις ανησυχίες για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά των treasuries. Η Fed παρενέβη με ένεση ρευστότητας $1,5 τρισ., δίνοντας προσωρινά ώθηση στις μετοχές, με τον Dow Jones να περιορίζει τις απώλειες από το -9% στο -3,5%, προτού βουτήξει πάλι βαθιά στο «κόκκινο» στο -9,9%.

«Το μεγαλύτερο ζήτημα δεν είναι ο κορωνοϊός, είναι τα σημάδια για επερχόμενη κρίση ρευστότητας», δήλωσε αναλυτής στο Marketwatch. «Είναι πραγματικά τρομακτικό. Πραγματικά κλονίζει την εμπιστοσύνη σου στην αγορά» πρόσθεσε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, o δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε 5% στις 95,9 μονάδες. Η μέτρηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν πτώση στις 95 μονάδες.

Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε ανέλθει στο 101 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 1,7% υψηλότερα στα 32,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,1% στα 1.589 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Το γεν δέχεται ισχυρές πιέσεις, καταγράφοντας πτώση 2,3% έναντι του δολαρίου. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 13 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 0,93%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple πραγματοποιεί άλμα 7,4%. Αναλυτής της Wells Fargo αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής σε overweight από equalweight.

Ράλι πραγματοποιούν οι μετοχές των αεροπορικών. Η μετοχή της Delta και της United ενισχύονται 14% και 9,5% αντίστοιχα. H Αmerican Airlines ενισχύεται 9,2% και η JetBlue 3,6%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,97% στις 297 μονάδες (από +7,1% προηγουμένως), ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,65% στις 5.323 μονάδες (από +7,7%), ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,2% στις 9.179 μονάδες (από +7,7%), ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 1,41% στις 4.101 μονάδες (από +8,5%)και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε «άλμα»6,32% στις 15.836 μονάδες (από +15,5%).

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο Stoxx 600 έκανε βουτιά 11%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση όλων των εποχών, καθώς οι αγορές αντέδρασαν βίαια στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τις πτήσεις προς ΗΠΑ από Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v