Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall Street κοιτά τα Χριστούγεννα με κέρδη

Υψηλότερα οι μετοχές για τρίτη διαδοχική μέρα. Οι επενδυτές ποντάρουν ότι οι οικονομίες δεν θα χάσουν πολλά λόγω της Όμικρον. Φλερτάρει με νέο ρεκόρ ο S&P 500. Πονοκέφαλος ο πληθωρισμός, ανέβηκε στο 4,7% ο «δομικός».

Η Wall Street κοιτά τα Χριστούγεννα με κέρδη

Ανοδική κίνηση καταγράφουν οι μετοχές στη Wall Street την Πέμπτη, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας πριν τα Χριστούγεννα, εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι οικονομίες διεθνώς δεν θα εκτροχιαστούν λόγω της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, μολονότι η ανησυχία παραμένει.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ενισχύεται κατά 0,6% στις 35.976 μονάδες, το ίδιο και ο S&P 500 στις 4.728 μονάδες, για τρίτη διαδοχική μέρα. Κέρδη 0,8% σημειώνει ο δείκτης Nasdaq στις 15.646 μονάδες.

Το υψηλότερο κλείσιμο όλων των εποχών και το υψηλό 52 εβδομάδων για τον S&P 500 ήταν στις 4.712,02 μονάδες, στις 10 Δεκεμβρίου.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Novavax, Tesla, JD.com, Nikola, Dow Inc, American Express, Cisco, Caterpillar και άλλες. 

Οι επενδυτές φαίνεται να ακολουθούν την αισιόδοξη τάση, με μερικά καλά οικονομικά στοιχεία και τους αισιόδοξους τίτλους για την παραλλαγή Όμικρον, την οποία ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει με ένα οπλοστάσιο μέτρων, σχολιάζουν αναλυτές.

Δύο βρετανικές μελέτες που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη έδειξαν επίσης ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να είναι πιο ήπια από τη Δέλτα, ενώ Νοτιοαφρικανοί ιατροί εμπειρογνώμονες έχουν εκτιμήσει ότι η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να έχει κορυφωθεί, με λιγότερες νοσηλείες και σοβαρές ασθένειες.

«Η προειδοποίηση εδώ είναι ότι ακόμα κι αν η Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη, το γεγονός ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική σημαίνει ότι τα συστήματα υγείας εξακολουθούν να κινδυνεύουν να βρεθούν στα όρια από την αύξηση των νέων λοιμώξεων. Αλλά οι ελπίδες είναι μεγάλες ότι η γρήγορη ανάπτυξη των ενισχυτικών εμβολίων σε πολλές χώρες θα διατηρήσει διαχειρίσιμα τα ποσοστά νοσηλείας, αποφεύγοντας την ανάγκη για σκληρά ή παρατεταμένα lockdown», δήλωσε ο Raffi Boyadjian, επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων της XM, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Η Wall Street θα είναι κλειστή την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων. Την επόμενη εβδομάδα λειτουργεί κανονικά, με μεγάλη πιθανότατα να συνεχιστούν οι ισχνές συναλλαγές. Οι αγορές των ΗΠΑ δεν θα κλείσουν ούτε την Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου, ούτε τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022, ενόψει των εορτών της Πρωτοχρονιάς, μολονότι άλλες διεθνείς αγορές θα κλείσουν.

Σταθερά στις 205.000 έμειναν τα αιτήματα για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ο αριθμός είναι ανάλογος με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας και εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Τα υφιστάμενα αιτήματα για επίδομα υποχώρησαν σε 1,86 εκατομμύριο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου.

Η έρευνα δείχνει τα χαμηλά επίπεδα απωλειών θέσεων εργασίας τους τελευταίους μήνες καθώς οι εργοδότες εστιάζουν στην προσέλκυση εργαζομένων, ώστε να καλύψουν την καταναλωτική ζήτηση. Το επίπεδο των αιτημάτων είναι σε γενικές γραμμές ανάλογο με τα προ πανδημίας δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά τον Νοέμβριο αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις, δείγμα ευρωστίας της οικονομίας. Η αύξηση έφτασε το 2,5% έναντι του προηγούμενου μήνα, υποβοηθούμενη από ξαφνική αύξηση στον αεροπορικό τομέα.

Πονοκέφαλος ο πληθωρισμός για τις ΗΠΑ

Στο 4,7% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός τον Νοέμβριο (PCE index), ένα στοιχείο που παρακολουθεί στενά η Fed. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1982.

Στην αύξηση των τιμών αποδίδεται η κάμψη στον ρυθμό με τον οποίο αυξάνουν οι καταναλωτικές δαπάνες, στο 0,6% το Νοέμβριο από 1,4% ένα μήνα νωρίτερα. Το προσωπικό εισόδημα, τέλος, αυξήθηκε 0,4% έναντι 0,5% τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v