Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη ανάκαμψης στη Wall Street

Πάνω ο Dow, κάτω ο Nasdaq, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης από τα ξεπουλήματα έξι διαδοχικών εβδομάδων, με τον S&P 500 σε όρια bear market, στη σκιά άσχημων στοιχείων από την Κίνα. Η μετοχή του Twitter έχασε όλα τα κέρδη από τότε που ο Μασκ πήρε το 9,2%.

Μάχη ανάκαμψης στη Wall Street

Υποχωρούν οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές, αλλά ο Dow κάλυψε το αρχικό χαμένο έδαφος, καθώς η αγορά αναζητά τρόπους να ανακάμψει από ένα ανελέητο ξεπούλημα που τιμώρησε τις μετοχές τεχνολογίας και ώθησε τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 στα όρια της bear market.

Τα δυσμενή στοιχεία από τον κινέζικο γίγαντα βαραίνουν στις εκτιμήσεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας προβληματίζοντας τους επενδυτές.

Ο δείκτης Dow Jones αφού άνοιξε χαμηλά κινείται σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,4%. Ο S&P 500 έχει μικρή μεταβολή 0,1%, αφού ο δείκτης αναφοράς παραλίγο να πέσει σε bear market την περασμένη εβδομάδα, πριν από την ανάκαμψη της Παρασκευής. Ο Nasdaq-100 υποχωρεί 0,5%.

H μετοχή του Twitter έχασε  όλα τα κέρδη που είχε κάνει από τότε που ο Έλον Μασκ αποκάλυψε ότι πήρε μερίδιο 9,2%. Το Twitter υποχώρησε έως και 6,3% στα 38,16 δολάρια, πέφτοντας κάτω από την τιμή κλεισίματος των 39,31 δολαρίων την 1η Απριλίου, την τελευταία συνεδρίαση πριν ο Μασκ αποκαλύψει το μερίδιο του 9,2%, αναφέρει το Bloomberg. 

Εκείνη την ημέρα ο δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε ότι πήρε «παθητικό μερίδιο» 9,2% στο Twitter. η εμτοψή έκανε άλμα 26% τότε. Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι κατέχει 73.486.938 μετοχές του Twitter, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 9,2% της εταιρείας, σύμφωνα με το έγγραφο που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το μερίδιο αξίζει περισσότερα από 2,8 δισ. δολάρια, με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής του Twitter εκείνη την ημέρα.

 

Σερί εβδομαδιαίων πτώσεων

Μετά από μια μακρά σειρά πωλήσεων, οι αμερικανικές αγορές ανέκαμψαν την Παρασκευή, με τον Dow να σημειώνει άνοδο 466,36 μονάδων και τον S&P 500 να σκαρφαλώνει 2,39%. Ο Nasdaq Composite έκανε άλμα 3,82% και σημείωσε την ισχυρότερη ημερήσια άνοδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ωστόσο, οι κύριοι μέσοι όροι εξακολουθούν να σημειώνουν απότομες απώλειες για την εβδομάδα και υφίστανται έντονο ξεπούλημα καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

  • Το σερί ήττας επί εφτά διαδοχικές εβδομάδες του Dow είναι το χειρότερο από το 2001.
  • Ο S&P 500 μόλις έκανε το πρώτο του σερί ήττας επί έξι διαδοχικές εβδομάδες, το χειρότερο από τον Ιούνιο του 2011.

Ο S&P 500 βρίσκεται 16% χαμηλότερα από το υψηλό ρεκόρ του, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί περισσότερο από 27% από τις κορυφές, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν μετοχές με υψηλές προοπτικές αποτιμήσεων, καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν.

Αδυναμία στην Κίνα

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Κίνα για τον Απρίλιο έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή και οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται στα χειρότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας.

Ίσως το πιο σημαντικό ήταν η είδηση ότι το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 6,1% και η ανεργία των νέων σημείωσε ρεκόρ, μια εξέλιξη που πιθανότατα θα πυροδοτήσει την ανάγκη για νέες ενέσεις και μαξιλάρια στήριξης στην οικονομία.

 

 

 

Tα αδύναμα κινεζικά οικονομικά στοιχεία και οι προσδοκίες για μια hawkish Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν συμβάλει καθοριστικά στην τροφοδότηση του ράλι του δολαρίου -έχει καταγράψει άνοδο του δείκτη σχεδόν 10% μέχρι στιγμής φέτος.

Τα εκτεταμένα lockdown στην Κίνα αλλά και συνολικά η παγκόσμια οικονομική αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και η απότομη άνοδος του πληθωρισμού έχουν προκαλέσει απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. 

 

 

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι λιανικές πωλήσεις, ο κύριος δείκτης καταναλωτικής δραστηριότητας της χώρας που είχε ήδη συρρικνωθεί τον Μάρτιο, υποχώρησαν 11,1% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για πτώση 6,6% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

 

 

Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία στήριξε τη γρήγορη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από το αρχικό σοκ της Covid στις αρχές του 2020 και αναμενόταν να αυξηθεί ελαφρά παρά τους πρόσφατους περιορισμούς, μειώθηκε κατά 2,9%.

Τα δεδομένα είναι η πιο εντυπωσιακή ένδειξη του αυξανόμενου οικονομικού αντίκτυπου από την προσέγγιση της Κίνας για τον κορωνοϊό, τον οποίο προσπάθησε να ακυρώσει μέσω των lockdown σε ολόκληρες πόλεις, των μαζικών τεστ και των κέντρων καραντίνας. Η εξάλειψη των λοιμώξεων αποτελεί προτεραιότητα για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ενόψει της υποψηφιότητάς του για τρίτη θητεία στην εξουσία φέτος.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v