Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπημα στην κινεζική οικονομία από τα lockdown

Βουτιά έκανε το λιανεμπόριο τον Aπρίλιο, καταγράφοντας πτώση 11,1% στον τζίρο. Κατηφόρισε 2,9% η βιομηχανική παραγωγή, η οποία είχε στηρίξει την γρήγορη οικονομική ανάπτυξη της χώρας από το αρχικό σοκ της Covid.

Χτύπημα στην κινεζική οικονομία από τα lockdown

Απότομη συρρίκνωση σημείωσε η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας τον Απρίλιο, καθώς τα lockdown σε ολόκληρη τη χώρα αποτέλεσαν τη σημαντικότερη πρόκληση των τελευταίων δύο ετών για τις προοπτικές ανάπτυξης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι λιανικές πωλήσεις, ο κύριος δείκτης καταναλωτικής δραστηριότητας της χώρας που είχε ήδη συρρικνωθεί τον Μάρτιο, υποχώρησαν 11,1% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για πτώση 6,6% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία στήριξε την γρήγορη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από το αρχικό σοκ της Covid στις αρχές του 2020 και αναμενόταν να αυξηθεί ελαφρά παρά τους πρόσφατους περιορισμούς, μειώθηκε κατά 2,9%.

Τα δεδομένα είναι η πιο εντυπωσιακή ένδειξη του αυξανόμενου οικονομικού αντίκτυπου από την προσέγγιση της Κίνας για τον κορωνοϊό, τον οποίο προσπάθησε να ακυρώσει μέσω των lockdown σε ολόκληρες πόλεις, των μαζικών δοκιμών και των κέντρων καραντίνας. Η εξάλειψη των λοιμώξεων αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ενόψει της υποψηφιότητάς του για τρίτη θητεία στην εξουσία φέτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v