Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Πιέσεις ασκήθηκαν σε Dow Jones και S&P 500 ενώ ανοδικά κινήθηκε ο Nasdaq. Στο 3,46% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε χαμηλό μήνα ο χρυσός. Κάτω από τα 120 δολ. το πετρέλαιο. Οριακή υποχώρηση για το δολάριο.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων της Fed την Τετάρτη, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times, η πλειοψηφία κορυφαίων Ακαδημαϊκών οικονομολόγων -όσων τουλάχιστον συμμετείχαν στην έρευνα- βλέπει την αμερικανική οικονομία να περνά σε ύφεση στο πρώτο ή στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Στη Wall Street o Dow Jones υποχώρησε 0,49% ή 150 μονάδες στις 30.365, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,37% στις 3.735 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,18% στις 10.828 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+4,6%) και Microsoft (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-3,1%) και Coca-Cola (-2,5%).

Ο S&P 500 κινήθηκε για δεύτερη μέρα σε περιοχές «bear market» ήτοι 21% χαμηλότερα από το υψηλό του Ιανουαρίου ενώ ο Dow Jones συνεχίζει εκτός επικίνδυνης ζώνης, σε απόσταση 17,5% από τα ιστορικά υψηλά. Αντίστοιχα, ο Nasdaq παραμένει σταθερά εντός «bear market» καθώς απέχει 33% από το ρεκόρ του Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Μετά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αντί για 50 μονάδες, προηγουμένως. Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος προκειμένου να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές χονδρικής συνέχισαν να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα τον Μάιο στις ΗΠΑ καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η αμερικανική οικονομία.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,8% σε μηνιαία βάση και 10,8% σε ετήσια. Η μηνιαία άνοδος ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,46% και το yield του 2ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,41%

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 1,7% στα 118,93 δολ. και η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό μήνα και συγκεκριμένα κατά 1% στα 1.813 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0407 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v