Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Νέος γύρος πιέσεων δια χειρός Πάουελ

Χαμηλώνουν ξανά οι μετοχές. Oι επενδυτές σταθμίζουν τις επιπτώσεις από τη σκληρή στάση, για υψηλότερα επιτόκια κατά του πληθωρισμού, για μεγαλύτερο διάστημα, όπως είπε ο επικεφαλής της Fed την Παρασκευή και βύθισε τις αγορές.

Wall Street: Νέος γύρος πιέσεων δια χειρός Πάουελ

Συνεχίζεται η πίεση στις μετοχές στα αμερικανικά χρηματιστήρια μετά την «τορπίλη» Πάουελ για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων που θα διατηρηθούν κάποιο διάστημα, καθώς η Fed στήνει οδοφράγματα κατά της πληθωριστικής έξαρσης, με την οικονομία όχι στα καλύτερά της.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται χαμηλότερα 0,2%. Ο S&P 500 πέφτει 0,3% και ο Nasdaq Composite 0,6%.

Οι μετοχές κατρακύλησαν την Παρασκευή αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ είπε στην ομιλία του στο Jackson Hole ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα υποχωρήσει στη μάχη με τα επιτόκια κατά του ραγδαίου πληθωρισμού.

Ο Dow Jones Industrial Average την Παρασκευή βούτηξε 1.008,38 μονάδες, ή 3,03%, στις 32.283,40, με τις απώλειες να επιταχύνονται στο κλείσιμο. Ο S&P 500 έπεσε 3,37% στις 4.057,66 μονάδες και ο Nasdaq Composite κατρακύλησε 3,94% στις 12.141,71 μονάδες.

Χαμήλωσαν οι μετοχές για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα. Ο Dow έπεσε 4,2%. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite έχασαν περίπου 4% και 4,4%, αντίστοιχα.

Ο Πάουελ επανέλαβε μια σκληρή στάση κατά του πληθωρισμού, ωθώντας τους επενδυτές να σταθμίσουν τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων που θα διατηρηθούν σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση της περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα. Το ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού στέλνει μήνυμα ενάντια στην πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Πάουελ.

«Πιστεύουμε τη Fed», δήλωσε ο Ζακ Χιλ, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στη Horizon Investments.

«Πιστεύουμε αυτό που λένε ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχουμε δει κάποια ανατιμολόγηση στις πιθανότητες για μείωση το 2023. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα σε αυτό το μέτωπο και είναι πιθανό να συνεχίσει να τροφοδοτεί την αστάθεια των μετοχών από εδώ και πέρα».

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν, με το επιτόκιο στο 10ετές να κυμαίνεται γύρω στο 3,09%. Η απόδοση για τα κρατικά ομόλογα δύο ετών σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v