Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2013

Ο Άδωνης παίζει… «μουτζούρη» με την υγεία μας

Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με τον νέο υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη είναι με μια λέξη απαράδεκτα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Γεωργιάδης λέει στις ιδιωτικές κλινικές και στα διαγνωστικά κέντρα (που ήδη στενάζουν υπό το βάρος των ανεξόφλητων υποχρεώσεων και των αλλεπάλληλων «κουρεμάτων») ότι θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ!

Δηλαδή, για μία ακόμη φορά, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να πληρώσει τα λάθη του δημοσίου, με ζημίες, απολύσεις και πιθανόν νέα λουκέτα!

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι την ίδια ώρα που διάφοροι κατέβηκαν στους δρόμους για τη «μεγάλη ιδέα» της ΕΡΤ και του δήθεν πολιτισμού, το κράτος, η κυβέρνηση, παίζει «μουτζούρη» με την Υγεία των πολιτών. Αλλά κανένας δεν φωνάζει, κανένας δεν το έχει καταλάβει(;)…

Υπάρχουν κάποιοι αριθμοί που αποκαλύπτουν πλήρως την πραγματικότητα:

Στον απολογισμό του 2011, τα τέσσερα ταμεία που σχημάτισαν αρχικά τον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΓΑ,ΟΠΑΔ, ΟΑΕ) είχαν συνολικές δαπάνες για νοσήλια της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο προϋπολογισμός περιορίστηκε υπό τον ΕΟΠΥΥ αρχικά στα 585 εκατ. ευρώ κι εν συνεχεία στα 490 εκατ. ευρώ, για κάθε χρόνο. Στο μεταξύ, βέβαια, στον ΕΟΠΥΥ προστίθενται συνεχώς και άλλα ταμεία.

Κάπως έτσι τα 4 ταμεία έγιναν… 24. Ο προϋπολογισμός, όμως, δεν αυξήθηκε. Έως τώρα, που ήρθε ο κ. Γεωργιάδης, και με την κωμικοτραγική παρατήρηση «τι να κάνω, είναι… άδικο, αλλά αν δεν το κάνουμε θα μας κόψουν τη… δόση», εκβιάζει για τη μείωση του προϋπολογισμού στα… 312 εκατ. ευρώ.

Και λέμε εκβιάζει διότι ο ΕΟΠΥΥ είναι πλέον σχεδόν «μονοψώνιο» ακριβώς γιατί περικλείει σχεδόν όλα τα μεγάλα ταμεία της χώρας, ενώ η συνολική μείωση από 750 εκατ. ευρώ για έξοδα τεσσάρων ταμείων, σε 312 εκατ. για σχεδόν όλα τα ταμεία της Ελλάδας, είναι εκτός πραγματικότητας.

Είναι αφελές να πιστέψει οιοσδήποτε ότι με αυτούς τους όρους μπορεί να εξασφαλιστεί ανθρώπινο επίπεδο νοσηλείας, ή ότι δεν θα επέλθει καταστροφή στο ετοιμόρροπο χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης.

Στην πράξη ο κ. Γεωργιάδης «παίζει τον μουτζούρη», όχι απλώς εις βάρος των ιδιωτικών κλινικών, αλλά εις βάρος και της υγείας των πολιτών.

Η κατάσταση με τα κουρέματα και τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις έχει φέρει τον χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης στο απροχώρητο. Κλινικές και διαγνωστικά κέντρα ετοιμάζονται να αντιδράσουν όσο πιο δυναμικά μπορούν.

Πρώτον, κάνοντας επίσχεση εργασίας, τουλάχιστον για τα οφειλόμενα από το 2012(!) και μετά.

Δεύτερον, μη αποδεχόμενοι το νέο «κούρεμα» που τους ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας. Πολύ απλά, σημειώνουν, όταν καλυφθεί η αναλογία τους στον προϋπολογισμό νοσηλίων, θα σταματήσουν να εξυπηρετούν!

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ακριβώς θα γίνει με αυτήν την υπόθεση. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι εξαρχής η συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ αποδείχτηκε μια καλή ιδέα, που εφαρμόζεται με το χειρότερο τρόπο.

Δεν έχει προηγούμενο να αποδεικνύεται από την αρχή ελλειμματικός ένας φορέας που μόλις έχει ιδρυθεί. Αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την προχειρότητα, την ανικανότητα, ίσως και τις σκοπιμότητες όσων ανέλαβαν την υλοποίησή του.

Πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα κατά της υγείας του Έλληνα πολίτη.

Ο οποίος ξεφτιλίζεται πηγαίνοντας σε γιατρούς που του ζητούν -εγκαταλείποντας και αυτοί την αξιοπρέπειά τους- «να δώσει κάτι» μια και δεν ξέρουν αν και πότε θα πάρουν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ.: δυστυχώς για τέτοια φαινόμενα έχω και προσωπικές εμπειρίες).

Τώρα θα ξεφτιλίζεται και σε ώρα μέγιστης αδυναμίας, ψάχνοντας να βρει πού ακριβώς θα νοσηλευτεί, με ποιους όρους και με πόση φροντίδα;

Κι όλα αυτά βέβαια διότι τα πολιτικά κόμματα μπορεί να ματώνουν για δήθεν «ιδέες» όπως η ΕΡΤ και το «μαύρο» στις οθόνες, όχι όμως και για σοβαρά θέματα, που άπτονται άμεσα της υγείας των πολιτών.

Ειδικά όταν για τις γκάφες και τις παραλείψεις τους υπάρχει έτοιμο θύμα να πληρώσει τις άμεσες συνέπειες.

Ποιος άλλος; Ο ιδιωτικός τομέας. Όπου οι προσλήψεις δεν έγιναν βεβαίως μεταξύ κομματικών «ημετέρων». Οπότε ολίγον τους νοιάζει τους πολιτικούς μας αν θα γίνουν απολύσεις ή θα κλείσουν εταιρίες.

Τους αρκεί φαίνεται να έχει η ΕΡΤ τρία κανάλια και 5-6 ραδιόφωνα!

Μήπως είναι ώρα να ξυπνήσουν οι πολίτες;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v