Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2016

Στη μνήμη του Ανδρέα Βγενόπουλου

Σε στενό κύκλο, μεταξύ των ανθρώπων που τον γνώριζαν, τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η κηδεία του Ανδρέα Βγενόπουλου. Μιας προσωπικότητας αναμφίβολα ξεχωριστής, που κατάφερε στη ζωή του να διακριθεί όχι μόνο ως δικηγόρος, επιχειρηματίας και αθλητής, αλλά και ως άνθρωπος μαχητικός, ανυποχώρητος σε σχέση με τα πιστεύω και την αξιοπρέπειά του, ως ηγέτης με όραμα, θάρρος κι ευαισθησίες, όπως πολύ καλά ξέρουν όσοι είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν.

Ήμουν κι εγώ ένας από εκείνους, καθώς μέσα από την 20ετή παρακολούθηση της επιχειρηματικής του πορείας και την προσωπική γνωριμία που προέκυψε, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και να εκτιμήσω τα ξεχωριστά του χαρίσματα.

Δύσκολα όμως θα μπορούσε κάποιος να βρει πιο ταιριαστά λόγια για τον ύστατο αποχαιρετισμό, από αυτά που είπε ο στενός συνεργάτης και φίλος του Φώτης Καρατζένης, στην εξόδιο ακολουθία, γι αυτό και τα μεταφέρω αυτούσια:

Eις μνήμην Ανδρέα Βγενόπουλου

Η Ελλάδα, και όχι μόνον, γνώρισε τον Ανδρέα Βγενόπουλο ως

* Τον πρωταθλητή της ξιφασκίας, τον πανελληνιονίκη, βαλκανιονίκη και μέλος της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας.

* Τον φίλαθλο που συμμετείχε στις αγωνιστικές δραστηριότητες της αγαπημένης του ομάδας με πάθος, αψηφώντας κάθε επαγγελματική του υποχρέωση.

* Τον μαχητικό δικηγόρο που δημιούργησε ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο συνεταιρικό σχήμα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα μέχρι και σήμερα.

* Τον επιχειρηματία που διέγραψε μία χωρίς προηγούμενο πορεία στον τραπεζικό πρώτα και στον ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο στη συνέχεια, η οποία παροδικά μόνον διακόπηκε από την παγκόσμια και ελληνική οικονομική κρίση.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος παρέμενε όμως για τους πιο πολλούς ο μεγάλος άγνωστος. Γιατί δεν ανταποκρινόταν στα ιδεολογικά και πολιτικά στερεότυπα μίας κοινωνίας σε σύγχυση ανάμεσα στον εύκολο πλούτο και τη μεγάλη ανέχεια, τη σκληρή δουλειά και την εύκολη λύση ή την αθέμιτη πρακτική.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε οράματα που πραγματοποιούσε με σκληρή, μεθοδική και ομαδική δουλειά, χωρίς εγωισμό και αλαζονεία.

Δημιουργούσε πλούτο τον οποίο μοιραζόταν με τους συνεταίρους, τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεών του.

Είχε βαθιά συναίσθηση του δικαίου και της τιμής. Εξαντλούσε κάθε περιθώριο φιλικής επίλυσης κάθε διαφοράς, προτού προσφύγει στον μόνο τρόπο που γνώριζε για να λύνονται οι διαφορές, τη Δικαιοσύνη.

Δημοκράτης από πεποίθηση, απέρριπτε κάθε μορφής αυταρχισμό και αυθαιρεσία από κρατικά ή ιδιωτικά συμφέροντα.
Επεδίωκε και ζητούσε από τους συνεργάτες του το ακατόρθωτο, αλλά αναγνώριζε και επιδοκίμαζε το εφικτό.

Απέφευγε την προσωπική του προβολή και επεδίωκε να μιλά μέσα από τις πράξεις του.

Δεν αποχωριζόταν λεπτό την αγαπημένη σύζυγό του. Με τη δική της πρωτοβουλία και στήριξη ανέπτυξαν ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, που ουδέποτε θέλησαν να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Ήταν αφοσιωμένος στην οικογένεια και στους λίγους εκείνους ανθρώπους που είχε επιλέξει να είναι φίλοι του. Ακόμη και στις πιο δύσκολες γι' αυτόν στιγμές, έστρεφε το βλέμμα του στα προβλήματα που αντιλαμβανόταν μόνος ότι μπορεί να είχαν οι δικοί του άνθρωποι.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος προικίσθηκε από τη φύση με σπάνιες ικανότητες. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν ο άριστος. Σε μία χώρα που οι πολίτες της έχουν εθιστεί στη μετριότητα, αμφισβητήθηκε όσο λίγοι. Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του θρηνούν.

Η Ελλάδα όμως είναι από σήμερα φτωχότερη.

7 Νοεμβρίου 2016

Φώτης Καρατζένης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v