Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 12 2016

Η δημοσιογραφία των «κίτρινων» θεμάτων

Ευχές για μια καλύτερη χρονιά!

H στήλη εύχεται Καλή Χρονιά με υγεία και χαρές, ελπίζοντας ότι το 2017 θα είναι καλύτερο από το 2016. Μια γερή γρίπη κρατά προς το παρόν τον υπογράφοντα μακριά από το πληκτρολόγιο, θα επιστρέψει όμως σύντομα … δριμύτερος!

 

Παρότι ο κιτρινισμός αποτελεί από καταβολής ένα από τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά του Τύπου, το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, υπό την πίεση της εξαιρετικά οξυμμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, των αντικρουόμενων συμφερόντων, αλλά και με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων, έχει αποκτήσει πραγματικά πρωτοφανή χαρακτηριστικά.

Όσοι επιδίδονται στο συγκεκριμένο άθλημα, είτε για να «πουλήσουν» περισσότερο, είτε για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, ενεργούν με πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία. Η παρουσίαση της «είδησης» και των (ενίοτε και… ανύπαρκτων) στοιχείων της γίνεται με τρόπο ελλειπτικό, που σημαίνει ότι υπερτονίζονται τα «βολικά» της στοιχεία και υποβαθμίζονται ή εξαφανίζονται εκείνα που δεν βολεύουν τον συγκεκριμένο σκοπό.

Το πιο βασικό σημείο είναι φυσικά ο «κίτρινος» τίτλος, διότι αυτός πιάνει το μάτι, αυτός είναι που εντέλει αναπαράγεται στους 140 χαρακτήρες του twitter και στα υπόλοιπα social media.

Δεύτερο βασικό στοιχείο είναι το «σχόλιο», δηλαδή η άποψη του ενίοτε ανώνυμου συντάκτη, που εκφράζεται με τρόπο «γαργαλιστικό» προσπαθώντας να υποβοηθήσει τον σχηματισμό μιας «εντύπωσης» εκ μέρους του αναγνώστη.

Στον πολιτικό δε κιτρινισμό, η συνηθέστερη μέθοδος έχει να κάνει με την απομόνωση ή και τη διαστρέβλωση μιας μεμονωμένης φράσης, προκειμένου να προκληθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Τέτοιου είδους παραδείγματα υπάρχουν πολλά, ωστόσο τα όσα συνέβησαν με ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι ακόμη νωπά στη μνήμη του υπογράφοντος.

Η «είδηση» ότι κατά την άποψή του «η υψηλή φορολογία δεν επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα» πέρασε σε πλήθος Μέσων κι αναπαράχθηκε κατά κόρον από τα κοινωνικά μέσα, επιφέροντας και αντιπολιτευτικές ανακοινώσεις.

Ο συγκεκριμένος βέβαια υπουργός είναι πολύ νωρίς για να κριθεί υπό τη συγκεκριμένη ιδιότητα. Όμως διαθέτει ως καθηγητής πολύ μεγάλες περγαμηνές, για να θεωρηθεί έτσι εύκολα ως «αστοιχείωτος» περί τα οικονομικά.

Ο ίδιος έσπευσε βέβαια, κατόπιν των όσων συνέβησαν με τη «δήλωσή» του, να εκδώσει ανακοίνωση σημειώνοντας: «Όταν λοιπόν δήλωσα μεταξύ άλλων: "Να σημειωθεί πως η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα δεν την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική από τις χώρες-μέλη αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης", αυτό που εννοούσα ήταν πως χώρες-μέλη ανάλογου επιπέδου ανάπτυξης και προβλημάτων όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, ή ακόμη και η Ιταλία, επιβαρύνονται λίγο-πολύ από ανάλογα επίπεδα φορολογίας, χωρίς αυτό να κρίνει την ανταγωνιστικότητά τους.

Για παράδειγμα, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις είναι σήμερα 29% στην Ελλάδα έναντι 25% της Ισπανίας, 29,5% της Πορτογαλίας, 31,4% της Ιταλίας, 34% του Βελγίου, 34,4% της Γαλλίας και 30,2% της Γερμανίας (μόνον η Ιρλανδία έχει 12,5%). Άλλο παράδειγμα: τα φορολογικά έσοδα από επιχειρηματικά κέρδη σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι 1,9% στην Ελλάδα έναντι 2,1% της Ιταλίας, 2,4% της Ισπανίας, 2,7% της Ιρλανδίας, 3,4% του Βελγίου, 2,1% της Γαλλίας και 1,7% της Γερμανίας.

Συμπερασματικά, ασφαλώς και μία υψηλή φορολογία επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα, δεν αποτελεί όμως τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσής της και αυτό φαίνεται από τις χώρες-μέλη με ανάλογα επίπεδα φορολογίας αλλά υψηλότερης ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα».

Πόσοι όμως τα διάβασαν όλα αυτά και πόσοι ήταν εκείνοι που έμειναν με την αίσθηση ότι ο υπουργός είναι είτε άσχετος, είτε ανελέητος φορομπήχτης που επιχειρεί να αιτιολογήσει και «θεωρητικά» την υψηλή φορολογία;

Η απάντηση είναι ελάχιστοι σε σχέση με όσους έμειναν στη φευγαλέα εικόνα των καυτών τίτλων που προηγήθηκαν.

Με τον τρόπο όμως αυτό η δημοσιογραφία μεταλλάσσεται είτε σε προπαγάνδα (όταν το κίνητρο είναι η προώθηση πολιτικών ή άλλων συμφερόντων), είτε σε μέσο παραπληροφόρησης, με αντάλλαγμα την προσωρινή «θέαση» των εντυπωσιακών «κίτρινων» τίτλων.

Το Euro2day.gr δεν προτίθεται να ακολουθήσει σε τέτοιες πρακτικές, θυσιάζοντας το κύρος του Μέσου. Σκοπός μας ήταν πάντα -και παραμένει- να προσφέρουμε ουσιαστική ενημέρωση, με επίκεντρο τα θέματα της οικονομίας, των αγορών και της επιχειρηματικότητας, κι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και ψυχραιμία, όπως άλλωστε ταιριάζει σε ένα οικονομικό Μέσο.

Η κορυφαία άλλωστε αναγνωσιμότητα και παρεμβατικότητα στους παραπάνω χώρους, που έχει κατακτήσει διαχρονικά το Euro2day.gr, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ορθώς πράττουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v