Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 22 2019

O Κυριάκος, το «Μακεδονικό» και το… πέναλτι!

Όσοι ενδεχομένως αιφνιδιάστηκαν από την αναδίπλωση της Νέας Δημοκρατίας για το «Μακεδονικό», όπως αυτή εκφράστηκε από υψηλόβαθμα στελέχη της, προφανώς δεν ήθελαν ως τώρα να κατανοήσουν ότι η αντίθεση του κόμματος στη συμφωνία ήταν μέρος του αντιπολιτευτικού παιχνιδιού και, κυρίως, φόβος για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ισχυρού ακροδεξιού κόμματος, εις βάρος της συνοχής της.

Η «κωλοτούμπα» στο συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη ξεκινήσει, και αυτό ήταν αναμενόμενο απ' όσους γνωρίζουν πρόσωπα, πραγματικές αντιλήψεις και καταστάσεις εντός του μεγαλύτερου μέρους της Ν.Δ., αλλά και όσους γνωρίζουν πώς ασκείται η πολιτική από τη θέση της κυβέρνησης, μέσα σε ένα συγκεκριμένο διεθνές πλαίσιο.

Καμία έκπληξη λοιπόν επί του συγκεκριμένου. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε το πολιτικό κόστος στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις και η συμφωνία «ήρθε για να μείνει».

Κατά την άποψη του υπογράφοντος άλλωστε, καλώς συμφωνήθηκαν όσα συμφωνήθηκαν, προκειμένου να αλλάξει το τοπίο στην περιοχή των Βαλκανίων και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με τη μικρή γειτονική χώρα, προς όφελος της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, των εμπορικών σχέσεων, αλλά και ως μοχλός απομόνωσης των τουρκικών επιδιώξεων.

Αντιθέτως, γνήσια «έκπληξη» προξενεί το γεγονός ότι και επί της νέας κυβέρνησης, συντηρείται η συζήτηση για την περαιτέρω απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεγάλων ΠΑΕ από την ΕΡΤ. Διότι κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα φέρεται να πρεσβεύει η συγκεκριμένη παράταξη, σε ό,τι αφορά τον ρόλο του κράτους και τον ιδιωτικό τομέα.

Πώς είναι δυνατόν να μιλά μια παράταξη για περιορισμό του ρόλου του κράτους, για ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, για ιδιωτικοποιήσεις και ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά ταυτόχρονα να μπαίνει στη συζήτηση για την de facto επιδότηση επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων, μέσω της ΕΡΤ, την οποία θα πληρώνει ο φορολογούμενος, θέλοντας και μη;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να σφυρίξει… πέναλτι!

Η «κρατικοποίηση» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ό,τι… φερετζέ και να της φορέσουμε, είναι εξόφθαλμα αντίθετη σε όσα ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση, κι εξίσου εξόφθαλμα (δεδομένου ότι η ΕΡΤ έχει καταγράψει σοβαρές ζημιές από τη μέχρι τώρα εμπλοκή της στον χώρο), δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων ποδοσφαιρικών ομάδων. Που τυγχάνουν επίσης μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και… «καναλάρχες».

Κι όμως, ορισμένοι κύκλοι στη Νέα Δημοκρατία φαίνεται να καλοβλέπουν αυτό το ενδεχόμενο, μάλλον για ευνόητους λόγους. Αυτός άλλωστε φαίνεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο παραμένει στη διοίκηση της ΕΡΤ ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Δρόσος, ο οποίος και φέρεται να ανακίνησε το όλο θέμα επέκτασης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΡΤ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στο παιχνίδι τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, με πρόταση-σοκ για την καταβολή… 27 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια, όταν το υπάρχον συμβόλαιο με τον ΠΑΟ (μια κατά τεκμήριο πιο εμπορική ομάδα) ήταν 5 εκατ. ετησίως! Και βέβαια μαζί με τον «βασιλικό», άρχισαν να θέλουν «πότισμα» και οι άλλες γλάστρες!

Για να είμαστε ξεκάθαροι, η όλη υπόθεση εμπλοκής της ΕΡΤ ξεκίνησε το 2016, όταν με το πρόσχημα της «σωτηρίας» επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων και αναδιάρθρωσης του ποδοσφαίρου (!), η ΕΡΤ αγόρασε τα δικαιώματα ορισμένων ομάδων (μεταξύ αυτών του ΠΑΟ και του ΟΦΗ), βάζοντας για πρώτη φορά πόδι σε έναν τομέα που ουδεμία σχέση έχει με τον ρόλο της «κρατικής τηλεόρασης».

Το τότε ατόπημα, κάποιοι επιχειρούν τώρα να το κάνουν… κανόνα, καθώς η νέα κυβέρνηση δείχνει να το «συζητάει» αντί να το απορρίψει, ως οφείλει, με βάση τα όσα πρεσβεύει. Διότι μπορεί ο ίδιος ο κ. Δρόσος να γράφει ευθαρσώς ότι είναι στους σκοπούς της ΕΡΤ να «προβάλλει αγώνες του λαοφιλέστερου πρωταθλήματος στην Ελλάδα» (!), λες και οι αγώνες επαγγελματικών ομάδων αποτελούν «δημόσιο αγαθό», σημειώνοντας ανερυθρίαστα ότι για την προβολή αυτών των αγώνων μόνο κριτήριο ΔΕΝ μπορεί να είναι η οικονομική ανταποδοτικότητα (που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι το μπουγιουρντί θα το πληρώνει θέλοντας και μη ο φορολογούμενος), η αλήθεια όμως είναι απλή.

Η ενασχόληση της κρατικής τηλεόρασης με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν εκφεύγει απλώς του σκοπού της αλλά εμφανίζεται να παραβιάζει ανοικτά τους κανόνες του ανταγωνισμού, τόσο έναντι των ιδιωτικών καναλιών (που δεν έχουν υποχρεωτικό ανταποδοτικό τέλος από τον φορολογούμενο), όσο και μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων, στον βαθμό που ορισμένες θα λαμβάνουν έσοδα μέσω ΕΡΤ για τηλεοπτικά δικαιώματα, κι άλλες όχι.

Η στήλη ελπίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει τη συγκεκριμένη μπανανόφλουδα, προασπίζοντας τον ανταγωνισμό, αλλά και την «ταυτότητα» της κυβέρνησής του, την οποία κάποιοι προτίθενται να κουρελιάσουν «με το καλημέρα», προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα.

ΥΓ: Όσοι εκλέγονται σε περιφέρειες στις οποίες εδρεύουν ποδοσφαιρικές ΠΑΕ κι έχουν ρόλο στην υπόθεση, καλό είναι -για να το πούμε κομψά- να θυμηθούν τη σοφή ρήση «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια», προσέχοντας λίγο παραπάνω τη «σύγκρουση συμφερόντων». Διότι η εποχή που τα «μέγα-ρουσφέτια» πέρναγαν στο ντούκου, έχει περάσει!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v