Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 16 2019

Οι προσδοκίες και οι «παγίδες» για Επενδύσεις και Χρηματιστήριο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης έχουν εδραιώσει υψηλές προσδοκίες τόσο στο μέτωπο των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων, όσο και γενικότερα στην «αγορά», εδραιώνοντας μια τάση που είχε άλλωστε εκδηλωθεί έντονα, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι ήταν το αδιαφιλονίκητο «φαβορί» των εθνικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο, πέρα από την πορεία των τιμών, οι προσδοκίες αυτές έχουν καταστεί έκδηλες και από το γεγονός ότι σε ορισμένες μετοχές έχει εκδηλωθεί, έστω και κερδοσκοπικά, μια τάση συγκέντρωσης «χαρτιών», προκειμένου να δημιουργηθεί όφελος από την περαιτέρω άνοδο.

Πράγματι μια σειρά από παράγοντες συνηγορούν στην περαιτέρω άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς. Ίσως ο κυριότερος είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ταλαιπωρήθηκε κατά τη διάρκεια μιας πολυετούς περιόδου, στην οποία άλλες αγορές κατέγραψαν υψηλές αποδόσεις, ευνοούμενες από την υψηλή ρευστότητα του συστήματος. Με απλά λόγια, μόνο φέτος, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ξεχωρίσει από πλευράς αποδόσεων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν εκτός του γενικευμένου ανοδικού κλίματος.

Εντούτοις οι περισσότεροι μεγάλοι ξένοι επενδυτές, αν και επικροτούν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, προς το παρόν… αναμένουν να δουν τα λόγια να γίνονται πράξεις. Όχι τόσο γιατί αμφισβητούν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο διότι γνωρίζουν ότι η ελληνική πραγματικότητα μπορεί να «καταπιεί» ακόμη και τις καλύτερες προθέσεις.

Υπό αυτή την έννοια, η προώθηση των κινήσεων που έχουν αναγγελθεί σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της ΔΕΠΑ κ.λπ. θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθούν αυτές οι προσδοκίες. Τον σημαντικότερο όμως ρόλο θα έχει η επιτάχυνση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της κολοσσιαίας σε μέγεθος επένδυσης στο Ελληνικό.

Πρόκειται για έργο το οποίο πέρα από την επίδραση που θα έχει το ίδιο στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, λόγω μεγέθους, λειτουργεί στα μάτια πολλών μεγάλων ξένων επενδυτών ως «σηματωρός» της διάθεσης αλλά και της δυνατότητας των ελληνικών κυβερνήσεων να προωθήσουν αποτελεσματικά, μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Κατά συνέπεια, κινήσεις όπως π.χ. η έναρξη και η επιτυχής κατάληξη της διαδικασίας για το Καζίνο στο Ελληνικό, η πραγματοποίηση αύξησης κεφαλαίου και γενικότερα χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Lamda (που θα δώσει σήμα ότι επίκειται πλέον η υλοποίηση) θα έχουν ευρύτερη επίδραση.

Οι λέξεις-κλειδιά στην όλη υπόθεση είναι τρεις: ταχύτητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα. Διότι οι εξαγγελίες μπορεί να γίνονται από την κυβερνητική ηγεσία, η υλοποίησή τους όμως εξαρτάται από τον κυβερνητικό και τον κρατικό μηχανισμό. Κι εκεί συχνά «σκοντάφτουν» και οι καλύτερες των προθέσεων.

Καλώς ή κακώς, οι προσδοκίες καλλιεργούνται εύκολα, διαψεύδονται όμως ακόμη ευκολότερα, ιδίως όταν αφορούν μια χώρα που δεν έχει καλό «παρελθόν» να επιδείξει. Κι αυτό το γεγονός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν υπάρχει κίνδυνος προερχόμενος από το εξωτερικό περιβάλλον.

Δεν είναι μυστικό πως αρκετοί ειδήμονες προβλέπουν χειροτέρευση του διεθνούς περιβάλλοντος, η οποία προφανώς θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά. Η κάλυψη των προσδοκιών που έχουν αναπτυχθεί στους ξένους επενδυτές θα αποτελέσει και τον βασικότερο -αν όχι τον μοναδικό- παράγοντα, ικανό να διαφοροποιήσει την ελληνική αγορά, από την πορεία των υπολοίπων, έστω και μερικώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v