Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 18 2019

Ελλάδα-Τουρκία: Ο Τραμπ και η «μοιρασιά» του υποθαλάσσιου πλούτου στην περιοχή

Όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τραμπ-Ερντογάν κατά την επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ, θα έχουν να θυμούνται πρωτόγνωρα στιγμιότυπα, που άφησαν άλαλους τους έχοντες παραδοσιακή σχέση με την αμερικανική διπλωματία. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ, για να διασταυρώσετε ότι η διαπίστωση δεν έχει κανένα στοιχείο υπερβολής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο δείχνει να έχει σχεδόν… ξεχάσει την πασίγνωστη πλέον υπόθεση με τους S-400, αλλά προσφέρει συνεχώς «δωράκια» στον Τούρκο ηγεμόνα, όχι μόνο με τη στάση του απέναντι στους Κούρδους, εντός της Συρίας, αλλά και πλέκοντας το εγκώμιό του.

Σύνηθες για τον Αμερικανό πρόεδρο, θα πείτε, που εξέπληξε παλαιότερα τη διεθνή κοινή γνώμη ανταλλάσσοντας ασυνήθεις αβρότητες, ακόμη και με τον στυγνό δικτάτορα της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ωστόσο, η όλη στάση του κ. Τραμπ (που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε διαφόρων ειδών απολυταρχικούς ηγέτες) θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την ελληνική αλλά και την κυπριακή πολιτική σκηνή, καθώς καθίσταται ολοένα πιο προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν σταματούν να υποχωρούν κάθε φορά που η Τουρκία του Ερντογάν «τραβάει το σχοινί».

Πέρα από τα γνωστά θέματα των διεκδικήσεων της γειτονικής χώρας, στην Ελλάδα και την Κύπρο, η στάση των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερη σημασία και για τα τεκταινόμενα, σε σχέση με τον υποθαλάσσιο πλούτο της περιοχής.

Η σκληρή στάση που τηρεί η Τουρκία, επιχειρώντας να κάνει γεωτρήσεις πλησίον της Κύπρου, αλλά και με «πολεμικές» δηλώσεις για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, προς το παρόν δεν φαίνεται να λαμβάνουν την αρμόζουσα απάντηση. Ο Ερντογάν δείχνει απόλυτα αποφασισμένος να διεκδικήσει μερίδιο στην πίτα -και σύμφωνα με έμπειρες διπλωματικές πηγές από το εξωτερικό, που χαρακτηρίζουν την Τουρκία «μια πολύ μεγάλη χώρα με αναντίστοιχα μικρή εμβέλεια στη θαλάσσια περιοχή», είναι πολύ πιθανό ότι τελικά θα το πετύχει.

Ιδίως καθ' όσον προκύπτει ότι η μοναδική δύναμη που θα μπορούσε να επιβάλει περισσότερο «αυτοέλεγχο» στην Τουρκία, δρώντας αποτρεπτικά ακόμη και με τη χρήση αμυντικών μέσων, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν φαίνεται να έχει διάθεση για κάτι τέτοιο.

Ας το έχουμε υπόψη μας και ας προετοιμαζόμαστε για έντονο διπλωματικό αγώνα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v