Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 13 2020

Κορωνοϊός: Στον Προμαχώνα χτύπησε ηχηρό καμπανάκι για τη συνέχεια...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κίνηση των αρχών να επιτρέπουν την είσοδο μέσω Προμαχώνα μόνο σε όσους έχουν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ για τον κορονωϊό, αρχής γενομένης από τη 14η Ιουλίου, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όσες αντιδράσεις κι αν προκαλέσει ενδεχομένως στη Βόρεια Ελλάδα, που στηρίζει μεγάλο μέρος του τουρισμού της σε αυτές τις οδικές αφίξεις.

Για την ακρίβεια, ίσως η κίνηση αυτή να αποδειχθεί και καθυστερημένη, με δεδομένη την έξαρση κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Β. Μακεδονία).

Την ισχυρή αυτή έξαρση, με κρούσματα υψηλότερα από την περίοδο του γενικευμένου lockdown, κατέγραψε έγκαιρα -και με στοιχεία- το Euro2day.gr, ήδη από την 21η Ιουνίου, με εκτενές θέμα του για τις γειτονικές χώρες ενώ επανήλθε με νέο θέμα αμέσως μετά το κανονικό άνοιγμα των συνόρων στον Προμαχώνα, προειδοποιώντας ότι η Covid-19 καλπάζει στη γύρω περιοχή.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από τις αρμόδιες αρχές στο Ιatronet.gr, όλες τις προηγούμενες μέρες, κατά μέσο όρο γίνονταν περίπου 5.000 τεστ ημερησίως, δηλαδή περίπου 45.000-50.000 τεστ συνολικά σε όλη την επικράτεια, ενώ αντίστοιχα οι είσοδοι κινούνταν μεταξύ 40.000-45.000 ημερησίως και έως 60.000 τα Σαββατοκύριακα. Που σημαίνει ότι στην πράξη κάναμε τεστ σε λιγότερο από το 10% των αφίξεων.

Γεγονός που προβληματίζει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Προμαχώνα, όπου σχεδόν όλοι όσοι περνούν, κατοικούν σε χώρες που έχουν πάλι πρόβλημα με τον κορωνοϊό.

Το πόσο επιτυχημένη ήταν η επιλογή των «δειγματοληπτικών τεστ», σε σχέση για παράδειγμα με την καθιέρωση υποχρέωσης τεστ πριν το ταξίδι (στη χώρα αναχώρησης), όπως θα γίνεται τώρα, τουλάχιστον στον Προμαχώνα, θα φανεί στη συνέχεια. Θα φανεί από τον αριθμό νέων κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, αφού ως γνωστόν χρειάζονται έως και 14 μέρες για να διαπιστωθεί ποια είναι πραγματικά η κατάσταση.

Οι ανάγκες του τουρισμού και η ευαισθησία στις ιδιαιτερότητες της Βόρειας Ελλάδας είναι ασφαλώς κατανοητές. Όπως και το ότι ο καθορισμός μιας νοητής, έτσι κι αλλιώς, «χρυσής τομής» ανάμεσα στην απόλυτη προστασία από την πανδημία και στην προστασία της οικονομίας από μια απόλυτη καταστροφή αποτελεί δίλημμα για τον Σολομώντα.

Θα επαναλάβουμε, όμως, ότι είναι κρίμα να καταστρέψουμε την επιτυχία της Ελλάδας στην πρώτη φάση της πανδημίας, από απροσεξίες και επιπολαιότητες, στη δεύτερη. Μεγαλύτερο πλήγμα για τον τουρισμό, σε αυτή τη φάση, από την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας δεν γίνεται να υπάρξει. Κι αυτό θα πρέπει να το συνυπολογίσει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και όλο το τουριστικό «κύκλωμα», στη λήψη των αποφάσεών τους.
Θα επαναλάβουμε ότι το Ελληνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει ιδιαίτερες αντοχές, όπως αυτό της Σουηδίας, και ότι η τελευταία (που λειτουργούσε και λειτουργεί με «χαλαρά πρωτόκολλα, χωρίς ποτέ να κάνει lockdown), αργά αργά, κατάφερε να ξεπεράσει τη Γαλλία σε αναλογία νεκρών σε σχέση με τον πληθυσμό και σύντομα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα ξεπεράσει και την Ιταλία!

Αυτή η ύπουλη πανδημία θέλει ιδιαίτερη προσοχή κι όχι μόνον από την κυβέρνηση και τις αρχές. Στο θέμα αυτό, όποιες πολιτικές πεποιθήσεις κι αν έχει κάποιος, πρέπει να αντιληφθεί ότι δουλειά χωρίς «ατομική ευθύνη» δεν γίνεται. Ειδικά στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, τα περισσότερα θα κριθούν όχι από το τι μέτρα προστασίας λαμβάνουν οι τουρίστες (που εύκολα ή πιο δύσκολα θα προσαρμοστούν σε ό,τι βλέπουν γύρω τους) αλλά σε αυτά που λαμβάνουν οι γηγενείς και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι σε μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις του χώρου.

ΥΓ: Δεδομένων των νέων συνθηκών που δείχνουν να διαμορφώνονται, ένα ερώτημα είναι αν η κατάργηση του ορίου των 6 ατόμων στα τραπέζια, αλλά και της μάσκας για τους πελάτες στα εμπορικά κέντρα, μία μόλις ημέρα πριν η κυβέρνηση προειδοποιήσει για τους «κινδύνους στο εσωτερικό», ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση ή τελικά περνά το λάθος μήνυμα!

ΥΓ2: Η αποχή του κου Τσιόδρα από δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις, δεδομένου του ρόλου του στην επιτροπή αλλά και του κεντρικού ρόλου που είχε στην πρώτη φάση της κρίσης, προκαλεί απορίες και φημολογίες που καλό θα ήταν να μην κυκλοφορούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v