Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2022

Πανδημία: Νέα ελληνικά ρεκόρ ή πώς η επιτυχία γίνεται… αποτυχία!

Η προειδοποίηση του καθηγητή Τζανάκη ότι θα πρέπει να αναμένουμε στην Ελλάδα αύξηση των θανάτων λόγω πανδημίας κατά το επόμενο διάστημα αποκτά μεγαλύτερη σημασία, όταν πληροφορηθεί κάποιος ότι κατά τις τελευταίες επτά ημέρες, η χώρα μας καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε ολόκληρη των Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τόσο του worldometers.org όσο και του ourrworldindata.org, με πηγή το γνωστό αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

H χώρα μας έρχεται δυστυχώς να επαληθεύσει με τον χειρότερο τρόπο τη ρήση «τα στερνά νικούν τα πρώτα», καθώς, όπως επισήμανε το Euro2day.gr σε πρόσφατο ρεπορτάζ, η Ελλάδα ξεπέρασε ήδη σε θανάτους, από την αρχή της πανδημίας, χώρες τις οποίες παρακολουθούσαμε σοκαρισμένοι την Άνοιξη του 2020 να καταγράφουν δεκάδες χιλιάδες θανάτους!

Χώρες όπως το Βέλγιο, τη Σουηδία, ακόμη και την Ιταλία, αφού όπως προκύπτει πλέον από τα αδιάσειστα στοιχεία, η Ελλάδα «έγινε Μπέργκαμο» αλλά σε αργή κίνηση, σταδιακά και με αυξανόμενους ρυθμούς, που, σε συγκριτικά μεγέθη, άρχισαν να κορυφώνονται από την Άνοιξη του 2021 και μετά.

Πέρα από τον ρόλο των εμβολιασμών μετά το καλοκαίρι του 2021 αλλά και τη διαχρονικά υπερβολική θνητότητα στα ελληνικά νοσοκομεία, που έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και σε πολιτικό επίπεδο, οι αιτίες για αυτή την τόσο κακή επίδοση ελπίζουμε ότι θα διερευνηθούν με ψυχραιμία. Από αρμόδιους μελετητές, με την ελπίδα ότι θα βγουν συμπεράσματα για το μέλλον. Δυστυχώς, ουδείς μπορεί να μας υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει κάποια επόμενη πανδημία.

Προς το παρόν όμως, θα μείνουμε με την πικρή γεύση μιας πρόσκαιρης ελληνικής επιτυχίας (την οποία τότε γιορτάσαμε δεόντως), που μετατράπηκε σε πλήρη αποτυχία, ακόμη και σε σύγκριση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Εκτός βέβαια κι αν θέλουμε να συγκρινόμαστε μόνο με τις ανατολικές χώρες, του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού, με όσα κουβαλούν από το παρελθόν, σε επίπεδο δομών αλλά και αντιλήψεων. Εμείς που εδώ και πολλές δεκαετίες «ανήκουμε στη Δύση».

Θα μείνουμε επίσης με την αίσθηση των απανωτών κυλιόμενων αλλά… «γιαλατζί» λοκντάουν του 2021, των μεγαλύτερων σε διάρκεια σε όλη την Ευρώπη, που στην πράξη αχρήστευσαν δια της λανθασμένης χρήσης ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας. Και με την απορία για πολλά θέματα, όπως οι παλινωδίες στη χρήση μάσκας και στην εξάπλωση των τεστ, ή στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και για την ολιγωρία απέναντι στο ζήτημα των μέσων μαζικής μεταφοράς, που συνεχίζεται ως σήμερα.

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και για το προσεχές μέλλον. Για ποιο λόγο βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα να καταγράφει υψηλότερους θανάτους, ακόμη και από ανατολικές χώρες με πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού; Και τι συνεπάγεται αυτό, όχι για το διάστημα του θέρους, που όλοι έχουμε αντιληφθεί πλέον ότι μειώνει, ιδίως στην Ελλάδα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τη σφοδρότητα της πανδημίας, αλλά για τον επόμενο χειμώνα;

Τέτοιου είδους σημαντικά ερωτήματα επίσης δεν έχουν απαντηθεί.

Στο μεταξύ, ενώ ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα προκύψει κάποια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη, οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ τα σχετικά πρόστιμα βαίνουν προς κατάργηση, ωσάν εκείνοι που είχαν «προφητέψει» στα Media ότι η πανδημία τελειώνει τον… Φεβρουάριο να επιβεβαιώθηκαν, παρότι οι περίπου 50 θάνατοι σε ημερήσια βάση (1.500 νεκροί τον μήνα!) τους διαψεύδουν πανηγυρικά!

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, το ποσοστό εμβολιασμένων με τρίτη δόση, στις ηλικίες άνω των 60, κινείται σε πολύ υψηλά ποσοστά, από 90% και πάνω, σε ορισμένες δε περιπτώσεις, σε ποσοστά από 95% έως και 100% (Ιρλανδία, Δανία, Πορτογαλία). Στην Ελλάδα όμως, κινείται κάτω από το 80% τόσο στους άνω των 80 όσο και στους 60-70, με την ενδιάμεση κατηγορία 70-79 στο 80,5%!

Ίσως λοιπόν για χώρες όπως η Δανία, η πανδημία να τελειώνει. Το ευχόμαστε! Ωστόσο εμείς μάλλον δεν είμαστε στην ίδια θέση…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v