Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 8 2013

Αγορές: Οταν η ουρά κουνάει το... σκύλο!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χρηματιστηριακοί δείκτες καλπάζουν, ενώ στην Ευρώπη οι τιμές των ομολόγων δείχνουν να προεξοφλούν βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Κάποτε οι «πιστοί» των αγορών θα αισιοδοξούσαν για καλύτερες μέρες, αρκούμενοι σε αυτήν τη συμπεριφορά μετοχών και ομολόγων.

Όχι όμως τώρα.

Σε μεγάλο βαθμό η άνοδος των χρηματιστηριακών τιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζεται στη «διευκόλυνση» που συστηματικά παρέχει η FED.

Το ίδιο περίπου ισχύει και στην πλησιέστερη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέτυχε με την πολιτική αλλά και τις δηλώσεις Ντράγκι να δημιουργήσει ένα «χαλί» που προστατεύει τις τιμές των κρατικών ομολόγων σε σημαντικές χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία.

Το οικονομικό υπόβαθρο των αγορών, όμως, δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν την αξιολόγησή τους να μειώνεται από τους διεθνείς οίκους, ενώ η ανεργία καλπάζει και η ιδιωτική κατανάλωση μειώνεται.

Ακόμη και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οικονομία δεν έχει καταφέρει να περάσει σε «διατηρήσιμους» ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανεργία επιμένει.

Οι αγορές προς το παρόν δεν αμφισβητούν την τάση που διαμορφώνουν τα «αόρατα χέρια» των κεντρικών τραπεζών, όχι γιατί πιστεύουν σε αυτήν, αλλά γιατί δεν έχουν λόγο -προς το παρόν- να ποντάρουν αντίστροφα.

Όπως λέει και η παλιά ρήση της Wall Street «never bet against the FED», ή τουλάχιστον μέχρι να σου δοθεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Το επικίνδυνο σε αυτήν την κατάσταση είναι ότι... «η ουρά κουνάει τον σκύλο» αντί να κουνάει ο σκύλος την ουρά του.

Με άλλα λόγια, αντί οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία να δημιουργούν ανοδικές συνθήκες στις αγορές, δημιουργούνται τεχνητά ευμενείς συνθήκες στις αγορές μήπως και προκύψει «ανάταση» στην πραγματική οικονομία.

Κι όσο δεν σημειώνεται αυτή η ανάταση, τόσο περισσότερο στενεύουν τα περιθώρια για τις κεντρικές τράπεζες, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος να καταρρεύσουν με κάποια αφορμή και οι αγορές, δημιουργώντας πλέον συνθήκες βίαιης ύφεσης στις οικονομίες.

ΥΓ.: «Sell in May and go away», λέει μια άλλη παλιά ρήση της Wall Street. Μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί εφέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v