Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει το πλαίσιο για τις εταιρίες - «βιτρίνες» στην Κύπρο

Η βασική αλλαγή των νέων οδηγιών είναι ο πιο ξεκάθαρος ορισμός των shell companies και κυρίως των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα πρέπει να έχουν για να θεωρηθεί ότι έχουν οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο.

Αλλάζει το πλαίσιο για τις εταιρίες - «βιτρίνες» στην Κύπρο

Νέα δεδομένα στον τομέα διεθνών υπηρεσιών δημιουργεί η εγκύκλιος που εξέδωσε την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα Kύπρου για τις εταιρείες κέλυφος (shell companies), στο πλαίσιο των ενεργειών που λαμβάνει για καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Η οδηγία οριστικοποιεί τις προθέσεις του επόπτη των τραπεζών για το ζήτημα των shell companies, οι οποίες είχαν αρχικά κοινοποιηθεί τον Ιούνιο του 2018, και προκάλεσαν αντικείμενο έντονων συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους.

Η γενική κατεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας στο ζήτημα των shell companies αποκρυσταλλώθηκε μετά από επισκέψεις και συζητήσεις με ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, που πιέζουν την Κύπρο στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος. Καθοριστικό ρόλο στις έντονες διεργασίες των τελευταίων μηνών είχε το Financial Crimes Encorcement Network (FinCEN), που υπάγεται στο υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ.

Η βασική αλλαγή των νέων οδηγιών είναι ο πιο ξεκάθαρος ορισμός των shell companies και κυρίως των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα πρέπει να έχουν για να θεωρηθεί ότι έχουν οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο και να εξαιρεθούν από την οδηγία.

Από τον Ιούνιο που δημοσιοποιήθηκαν οι προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας, οι άμεσα επηρεαζόμενοι πάροχοι έχουν επιδοθεί σε αλλαγές στα επιχειρηματικά τους μοντέλα ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, χωρίς να τους επιβάλλουν μεγάλο πρόσθετο κόστος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκο Δημητρίου, ένα βασικό στοιχείο που έχει αλλάξει στην ερμηνεία είναι ότι προηγουμένως οι τράπεζες είχαν περισσότερη ευχέρεια να εφαρμόσουν και να πάρουν το οποιοδήποτε ρίσκο, ορίζοντας κατά την κρίση τους αν μία εταιρεία είναι shell ή όχι.

Με τη νέα οδηγία, είπε στη StockWatch ο κ. Δημητρίου, συγκεκριμενοποιείται ο ορισμός του shell company και επομένως, όπως σημείωσε, δεν αφήνεται πλέον στην κρίση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων η συνεργασία με τέτοιες εταιρείες.

«Η οδηγία έγινε πιο ξεκάθαρη με συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς τις τράπεζες για το τι πρέπει να κάνουν», παρατήρησε.

Οι τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον ν’ ανοίγουν λογαριασμούς για οποιαδήποτε εταιρεία όταν η χώρα από όπου προέρχεται περιλαμβάνεται στη λίστα του ΟΟΣΑ ή της ΕΕ με χώρες που δεν είναι συνεργάσιμες για φορολογικά ζητήματα ή δεν έχουν φορολογική κατοικία.

Οι χώρες αυτές δεν επιβάλλουν σε τέτοιες εταιρείες να έχουν ελεγμένους λογαριασμούς.

Το στοιχείο αυτό, είπε, ενώ ήταν μέρος της προηγούμενης ερμηνείας, σήμερα γίνεται πιο απαγορευτικό.

Στη νέα οδηγία της ΚΤ η οποία επισυνάπτεται, προβλέπονται πέντε εξαιρέσεις αφήνοντας ανοικτό παραθυράκι για κάποιες holding εταιρείες οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν οικονομική δραστηριότητα και η παρουσία τους δεν είναι απλώς να διακινούν χρήματα.

Μία εκ των εξαιρέσεων αυτών αφορά κάποιες πλοιοκτήτριες εταιρείες.

Έχει διαρρεύσει ότι οι εποπτευόμενοι από την ΚΤ όπως επίσης εκπρόσωποι ελεγκτικών και δικηγορικών γραφείων ήγειραν θέμα αναθεώρησης της συγκεκριμένης ερμηνείας σε σχέση με τις εν λόγω εταιρείες, ώστε να διατηρηθεί ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών που προσφέρουν σε τέτοιες εταιρείες κύπριοι πάροχοι.

Μετά από σχετικές διαβουλεύσεις των εμπλεκομένων με την Κεντρική Τράπεζα έχει διαφοροποιηθεί ο συγκεκριμένος όρος της οδηγίας διότι τυχόν διατήρηση του, θα οδηγούσε τις πλείστες εκ των εταιρειών αυτών να εγκαταλείψουν την Κύπρο.

Στη νέα οδηγία σημειώνεται ότι αν τέτοιες εταιρείες δεν διατηρούν φυσική παρουσία στην Κύπρο δεν θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν.

Έχει αφαιρεθεί όμως η ρητή αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης ενός τουλάχιστον υπαλλήλου για να θεωρηθεί ότι υπάρχει φυσική παρουσία της εταιρείας στην Κύπρο.

*Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο στη δεξιά στήλη "συνοδευτικό υλικό".

ΠΗΓΗ: Stockwatch

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v