Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατροπή με το κυπριακό έλλειμμα

Οι κυπριακές αρχές αναγκάστηκαν να προσμετρήσουν συνολική δημοσιονομική επίπτωση €1,5 δισ. από το λουκέτο του Συνεργατισμού στο περσινό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Ανατροπή με το κυπριακό έλλειμμα

Στη γωνιά βάζει την κυβέρνηση η αντιπολίτευση μετά το έλλειμμα μαμούθ που επέφερε ο νέος υπολογισμός της δημοσιονομικής επίπτωσης του Συνεργατισμού από τη Eurostat.

Οι κυπριακές αρχές αναγκάστηκαν να προσμετρήσουν συνολική δημοσιονομική επίπτωση €1,5 δισ. από το λουκέτο του Συνεργατισμού στο περσινό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Ως αποτέλεσμα, εκεί που η Cystat επέμενε πως υπάρχει πλεόνασμα €780 εκ. τους πρώτους έντεκα μήνες του 2018, χθες ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των πρώτων εννέα μηνών είναι αρνητικό και αντί των πλεονασμάτων που ανακοινώνονταν κάθε μήνα, προέκυψε μεγάλο έλλειμμα €723 εκ.

Έμφαση στο «πραγματικό» δημοσιονομικό ισοζύγιο

Η ανατροπή της δημοσιονομικής εικόνας δεν ανησυχεί την κυπριακή κυβέρνηση που δηλώνει ότι τα πραγματικά δεδομένα παραμένουν θετικά.

Το πραγματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Στην πρώτη αντίδραση του μετά την ανακοίνωση χθες της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις στη StockWatch, τόνισε ότι «η πραγματική επιβάρυνση των δημοσιονομικών λόγω του διαχωρισμού της ΣΚΤ ανέρχεται στα €3,4 δισ. Πρόκειται για επιβάρυνση που έχει ήδη αποτυπωθεί στο σύνολο της, στο δημόσιο χρέος».

«Σε αντίθεση με την πραγματική επιβάρυνση, η λογιστική επιβάρυνση σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία είναι μικρότερη και υπολογίστηκε στο €1,5 δισ. Σε κάθε περίπτωση το πραγματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό», τονίζει.

Ο κ. Γεωργιάδης θέλοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των κομμάτων τόνισε ακόμη ότι «αυτό το γεγονός σε συνάρτηση με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει οδηγήσει σε διαδοχικές αναβαθμίσεις στην επενδυτική βαθμίδα. Επιπρόσθετα αυτή η λογιστική μεταχείριση θα επιτρέψει σε όλα τα μελλοντικά έσοδα από το φορέα (ΚΕΔΙΠΕΣ) να λογίζονται ως δημόσια έσοδα και να επηρεάζουν θετικά το δημοσιονομικό ισοζύγιο».

Χθες η Eurostat ανακοίνωσε ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναρριχήθηκε στο 110% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχε φτάσει όταν η Κύπρος βρισκόταν σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Πηγή: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v