Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στη «Χρυσή Βίζα» η Κύπρος

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άσκηση καλύτερου ελέγχου στην ποιότητα των επενδυτών. Και για αντιμετώπιση της εγχώριας κριτικής για κοινωνικές στρεβλώσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταβάλλεται στα δημόσια ταμεία ένα τέλος για κάθε διαβατήριο που θα εκδίδεται.

Τι αλλάζει στη «Χρυσή Βίζα» η Κύπρος

Τις αλλαγές που θα επέλθουν στο σχέδιο πολιτογράφησης ξένων επενδυτών αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντικρούσει την κριτική που ασκείται εκτός και εντός Κύπρου για την έκδοση της «χρυσής βίζας».

Υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων στην Κύπρο για το σχέδιο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άσκηση καλύτερου ελέγχου στην ποιότητα των επενδυτών. Και για αντιμετώπιση της εγχώριας κριτικής για κοινωνικές στρεβλώσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταβάλλεται στα δημόσια ταμεία ένα τέλος για κάθε βίζα που θα εκδίδεται.

Τα νέα κριτήρια τα οποία προτίθεται να εισαγάγει η κυβέρνηση μετά την κριτική που δέχθηκε από την Κομισιόν για το σχέδιο των πολιτογραφήσεων, φαίνεται ότι είναι έτοιμα και θα τεθούν προς έγκριση την Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο, αφού λήφθηκαν υπόψη και οι θέσεις των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης δήλωσε στη StockWatch ότι τελικά φαίνεται ότι η κυβέρνηση είδε θετικά την εισήγησή τους να παραμείνει το ποσό της επένδυσης στα €2 εκατ. και να εισαχθεί πρόνοια σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση μεταπώλησης του ακινήτου για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου, το όριο να αυξάνεται στα €2,5 εκατ. διότι, όπως εξήγησε, στη μεταπώληση δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, σε αντίθεση με το καινούργιο που επιβαρύνεται με 19% ΦΠΑ.

Με βάση το υφιστάμενο σχέδιο πολιτογραφήσεων, ο επενδυτής δικαιούται να πωλήσει το ακίνητο που αγόρασε προκειμένου να εξασφαλίσει κυπριακό διαβατήριο, μετά την πάροδο τριών χρόνων.

Μια ουσιαστική αλλαγή στο υφιστάμενο σχέδιο είναι η ανάγκη ελέγχου της ποιότητας των επενδυτών, αφού στο παρελθόν εκδόθηκαν διαβατήρια σε άτομα που διώκονται ποινικώς από τις χώρες προέλευσής τους.

«Οι επιχειρηματίες συμφώνησαν στο κριτήριο της κυβέρνησης, η οποία θέλει να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Κομισιόν, όπως ο επενδυτής που θα υποβάλει αίτηση για την εξασφάλιση κυπριακής υπηκοότητας, αν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει Schengen Visa, αυτόματα να απορρίπτεται και στην Κύπρο».

Η κυβέρνηση, κατανοώντας τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών, διέγραψε και την πρόνοια σύμφωνα με την οποία η αίτηση του επενδυτή να συνοδεύεται από εκτίμηση του ακινήτου, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Εξήγησε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατο να υπάρξει αντικειμενική εκτίμηση λόγω αστάθειας της αγοράς ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες και με την υφιστάμενη νομοθεσία μπορούν να ζητούν εκτίμηση ακινήτου όταν διαπιστώσουν ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα».

Κυβέρνηση και επιχειρηματίες διαφωνούν στο θέμα της δημιουργίας ταμείου στο οποίο να διοχετεύονται €100 χιλ. για την καινοτομία και €50 χιλ. για κατασκευή κατοικιών για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι οι επιχειρηματίες εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση την καταβολή €80 χιλ. για κάθε αίτηση που υποβάλλεται για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.

Ποσό το οποίο θα κατατίθεται στο ταμείο του κράτους για να το χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι επιχειρηματίες ζήτησαν επίσης την εφαρμογή των νέων κριτηρίων από τον Ιούνιο αντί αμέσως.

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε επίσης ότι «αν και συμφωνούμε με την αναθεώρηση του σχεδίου, διαφωνούμε στη διαφοροποίηση του κάθε φορά που ασκείται κριτική εις βάρος της Κύπρου. Διότι κριτική από τους ανταγωνιστές μας θα έχουμε συνέχεια».

Υπογράμμισε ότι «το σχέδιο δεν πρέπει να τερματιστεί, διότι η οικονομία θα υποστεί μεγάλο πλήγμα».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος σημείωσε σε χθεσινό του άρθρο ότι η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει το σχέδιο πολιτογράφησης επενδυτών.

Πέραν της Κύπρου και της Βουλγαρίας, σχέδιο πολιτογράφησης επενδυτών προσφέρει και η Μάλτα. Αρκετές άλλες χώρες δίνουν άδεια παραμονής αλλά όχι διαβατήριο σε επενδυτές.

Η Κύπρος εκδίδει γύρω στα 1.000 διαβατήρια ετησίως σε ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών να οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πολιτογραφήσεις.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός τονίζει ότι «το μέτρο των πολιτογραφήσεων θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, διότι το έχει ανάγκη η οικονομία του τόπου, η οποία ακόμη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις».

Σημειώνει ότι το σχέδιο συνέβαλε εν μέσω οικονομικής κρίσης στην αναθέρμανση της οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε πάρα πολλούς τομείς.

Πηγή: StockWatch 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v