Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάβουν φωτιές τα Cyprus Papers

Τα Cyprus Papers, όπως τα αποκαλεί το Al Jazeera, περιλαμβάνουν 1.400 επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν από τις κυπριακές αρχές την περίοδο 2017 με 2019 και συνδέονται με εγκληματικές ενέργειες.

Ανάβουν φωτιές τα Cyprus Papers

Στο επίκεντρο διεθνών δημοσιευμάτων βρίσκεται και πάλι η Κύπρος, αυτή τη φορά από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, που υποστηρίζει ότι κατέχει λίστα πολιτογραφήσεων που περιλαμβάνει δεκάδες πρόσωπα που συνδέονται με εγκληματικές ενέργειες.

Οι ισχυρισμοί του Al Jazeera επαναφέρουν στο διεθνές προσκήνιο την προχειρότητα που επέδειξαν οι κυπριακές αρχές, όταν εξέδιδαν διαβατήρια σε επενδυτές. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο σοβαρά καθώς τα Cyprus Papers, όπως τα αποκαλεί ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός, περιλαμβάνουν 1.400 επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν από τις κυπριακές αρχές την περίοδο 2017-2019. Σχεδόν όλες οι προηγούμενες αποκαλύψεις διεθνών ΜΜΕ αφορούσαν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Σε χθεσινό του ρεπορτάζ το κανάλι αποκάλυψε σημαντικό αριθμό ατόμων που είχαν ήδη καταδικαστεί από τις δικές τους χώρες, όταν η Κύπρος τούς εξέδιδε διαβατήρια.

Η ερευνητική ομάδα του καναλιού αναφέρει ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρεί σε αποκαλύψεις δεκάδων ατόμων που έλαβαν το διαβατήριο ενώ με βάση τους κανόνες της ίδιας της χώρας, θα έπρεπε μην τους είχε εκδοθεί.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου έσπευσε χθες να τοποθετηθεί στο δημοσίευμα του Al Jazeera, υποστηρίζοντας ότι όλα τα άτομα τα οποία αναφέρονται στο δημοσίευμα για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια που ίσχυαν τη δεδομένη χρονική στιγμή και τα οποία πληρούσαν.

Το ΥΠΕΣ ανέφερε επίσης ότι οι αρμόδιες αρχές ελέγχουν όλες τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το ΑΚΕΛ αντέδρασε πρώτο στους ισχυρισμούς του Al Jazeera, κάνοντας λόγο «για διεθνές ρεζιλίκι».

«Κατάντησε η Κύπρος να τη συζητά και να την ερευνά αρνητικά όλος ο κόσμος», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ και προσθέτει ότι «ο απαράδεκτος χειρισμός από τους κυβερνώντες προκαλεί σοβαρότατες παρενέργειες και καταγράφονται αντιδράσεις από την ΕΕ και πολλές άλλες χώρες διεθνώς».

Το ΥΠΕΣ στην ανακοίνωσή του απέφυγε να απαντήσει στο ΑΚΕΛ, ωστόσο, ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωσή του έδωσε απαντήσεις στους ισχυρισμούς του Al Jazeera και σχολίασε παράλληλα και τις επικρίσεις που διατύπωσε το κόμμα της αριστεράς.

«Υπάρχουν ερωτήματα που προκύπτουν τόσο για τον χρόνο δημοσιοποίησης από το Αl Jazeera όσο και για το γεγονός της μη παρουσίασης στο ρεπορτάζ των βελτιώσεων και της αυστηροποίησης του πλαισίου», παρατηρεί ο ΔΗΣΥ και προσθέτει:

«Ερωτήματα προκύπτουν όμως και από τη στάση του ΑΚΕΛ, που δεν έχασε την ευκαιρία, άλλη μια φορά, να προτάξει τη χαιρεκακία του μέσα από σχετική ανακοίνωσή η οποία δεν είναι την κυβέρνηση που πλήττει αλλά την Κύπρο. Και αυτό θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από το ΑΚΕΛ».

«Δεν υιοθετούμε όλα όσα καταγράφονται στο άρθρο ή τη φιλοσοφία ότι οι αποφάσεις κάποιων χωρών για κυρώσεις είναι πανάκεια», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ εξέφρασε τη θέση ότι «δημιουργούνται αμείλικτα ερωτήματα» και κάλεσε το ΥΠΕΣ να απαντήσει: Αν αληθεύουν οι καταγγελίες και τα συγκεκριμένα παραδείγματα του Al Jazeera, με ποιου την ευθύνη έγιναν οι διαφαινόμενες σκανδαλώδεις παραχωρήσεις διαβατηρίων, αν υπήρξε παραβίαση νομοθεσίας και ποιοι βρίσκονται πίσω από τις παραχωρήσεις αυτών των διαβατηρίων.

Το ΑΚΕΛ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποκάλυψη όσων δικηγορικών, ελεγκτικών και άλλων γραφείων διασυνδέονται με το κυβερνών κόμμα.

Πάντως, στο ρεπορτάζ το Al Jazeera αναφέρει ότι από τον Μάιο του 2019, το πλαίσιο πολιτογραφήσεων επενδυτών έγινε πιο αυστηρό και λέει ότι πριν από ένα μήνα ψηφίστηκαν κανονισμοί για αφαίρεση διαβατηρίων ατόμων που έχουν υποπέσει σε σοβαρά εγκλήματα. Αναφέρει επίσης ότι η κυπριακή βουλή ψήφισε κατά πρότασης να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των πολιτογραφηθέντων, ενώ οι 30 που υποτίθεται ότι διερευνώνται για πιθανή αφαίρεση του διαβατηρίου είναι άγνωστοι.

«Σημαντικό το επενδυτικό πρόγραμμα»

«Το επενδυτικό πρόγραμμα είναι σημαντικό για τη χώρα μας, συνεισφέρει στην οικονομία και συνεχίζει να συνεισφέρει» επισημαίνει ο ΔΗΣΥ και διευκρινίζει:

«Το γεγονός ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχριζε βελτιώσεων ήταν επίσης παραδεκτό, πρωτίστως από την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου έγιναν σημαντικές αλλαγές που αυστηροποιούν το πλαίσιο παραχώρησης υπηκοότητας αλλά και που ταυτόχρονα ενισχύουν και τη διαφάνεια. Η δε τελευταία βελτίωση έγινε μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, με τους συγκεκριμένους κανονισμούς να υπερψηφίζονται από τη βουλή».

Πηγή: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v