Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΚ: Αύξηση εξαμηνιαίων κερδών για τις κυπριακές εισηγμένες

Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα και οι οικονομικές εξελίξεις σε επτά εταιρείες, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ελκυστικές αποτιμήσεις αλλά και χαμηλή εμπορευσιμότητα διαπιστώνουν οι αναλυτές.

ΧΑΚ: Αύξηση εξαμηνιαίων κερδών για τις κυπριακές εισηγμένες

Η αύξηση των εξαμηνιαίων κερδών των εισηγμένων εταιρειών, καθώς και η άνοδος των τιμών των μετοχών αποτελούν τα δύο βασικότερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει φέτος το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η βελτίωση των εταιρικών κερδών αποδίδεται στα χαλαρότερα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που επιβλήθηκαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σε σύγκριση με αυτά της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, καθώς επίσης και στις γενικότερες προσδοκίες για σταδιακή επάνοδο στην «κανονικότητα».

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, υπάρχουν αξιόλογες εταιρείες που διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με χρηματιστηριακούς δείκτες σαφώς πιο ελκυστικούς από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, όλοι παραδέχονται πως πρόκειται για μια «ρηχή» αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών και σαφώς περιορισμένη εμπορευσιμότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ, μέσα από την πώλησή του σε χρηματιστήριο του εξωτερικού, με στόχο την ανάπτυξή του.

Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας αποτελούν τις δύο «κεντρικότερες» επιλογές του ΧΑΚ, με τα δύο αυτά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βρίσκονται σε μια πορεία αντιμετώπισης του μεγάλου (σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο) ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού, η φετινή άνοδος του κύκλου εργασιών οφείλεται στην ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου σε συνήθη επίπεδα δραστηριότητας, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η εταιρία αντιμετωπίζει σημαντικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στο κόστος δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

Οι προοπτικές των πωλήσεων φαίνονται σταθερές, πλην όμως οι προαναφερθείσες εξελίξεις πολύ πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα της φετινής χρήσης.

Η Τσιμεντοποιία Βαισλικού συνεχίζει το πρόγραμμα αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικές πηγές καυσίμων, προσπαθώντας να μειώσει την επίδραση των πρόσφατων αυξήσεων στα ορυκτά καύσιμα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Από το Φεβρουάριο του 2020 λειτουργεί φωτοβολταϊκό της πάρκο ισχύος 8 Mw.

Η εταιρία κάθε χρόνο επιβραβεύει τους μετόχους της με σημαντικές διανομές μετρητών.

Τσιμεντοποιία Βασιλικού: Εξαμηνιαία αποτελέσματα

Η Salamis Tours το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Salamis Tours εμφάνισε κέρδη 4,26 εκατ. ευρώ, όταν λόγω εποχικότητας, το δεύτερο μισό κάθε έτους είναι παραδοσιακά ισχυρότερο από πλευράς οικονομικών επιδόσεων.

Η εταιρεία εκτιμά ότι με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η φετινή κερδοφορία αναμένεται να είναι υψηλότερη από αυτή του 2020.

Πρόσφατα πουλήθηκε οχηματαγωγό πλοίο (με λογιστικό κέρδος 1 εκατ. ευρώ) τα δρομολόγια του οποίου θα αντικαταστήσει νεότερο πλοίο που αποκτήθηκε τον Ιούνιο (ανανέωση στόλου).

Salamis Tours: Εξαμηνιαία αποτελέσματα

Στην εταιρεία ποτών και αναψυκτικών ΚΕΟ η αύξηση του κύκλου εργασιών της εισηγμένης οφείλεται κυρίως στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τα κέρδη από τη βασική δραστηριότητα της εταιρίας το α’ εξάμηνο του 2021 ήταν 334 χιλιάδες σε σχέση με
612 χιλιάδες ζημιά. Τα υπόλοιπα κέρδη προήλθαν από επανεκτίμηση επενδύσεων στην εύλογη αξία (837 χιλ.) και από επενδύσεις (701 χιλ. ευρώ)

Οι εργασίες της ΚΕΟ παρουσιάζουν θετική εποχικότητα λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τους καλοκαιρινούς μήνες, επομένως αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών στο δεύτερο μισό του 2021.

ΚΕΟ: Εξαμηνιαία αποτελέσματα

 

Η ξενοδοχειακή εταιρεία Λόρδος κατέγραψε μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών εξ΄ αιτίας της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. 

Το ύψος της ζημίας του πρώτου εξαμήνου αντιστοιχεί περίπου σε εκείνο των αποσβέσεων. Η διοίκηση εκτιμά ότι φέτος θα αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Ο εισηγμένος ξενοδοχειακός Όμιλος έχει δανεισμό μόλις 7 εκατ. ευρώ και διαπραγματεύεται γύρω στο 27% των ιδίων κεφαλαίων του.

Λόρδος: Εξαμηνιαία αποτελέσματα

Στην εταιρεία τροφίμων Frou-Frou η μείωση του κύκλου εργασιών κατά 10,6% οφείλεται στην περυσινή εξαιρετική επίδοση (ψυχολογία λόγω Covid-19) αλλά και σε κινήσεις περιορισμού της προϊοντικής γκάμας. Η εισηγμένη διατηρεί επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αξίας 21,1 εκατ. ευρώ (κυρίως σε μετοχές που διαπραγματεύονται στο NYSE), ενώ έχει τοποθετηθεί επίσης και σε χρυσό αξίας 1,5 εκατ. ευρώ.

Frou-Frou: Εξαμηνιαία αποτελέσματα

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v