Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Ποιοι κυριάρχησαν το 2022 στην ασφαλιστική αγορά

Ανοδος παραγωγής 15,7% στη διετία για τον κλάδο ζωής στη Μεγαλόνησο. Πώς πήγαν οι ελληνικές εταιρείες.

Κύπρος: Ποιοι κυριάρχησαν το 2022 στην ασφαλιστική αγορά

Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψε κατά τη διετία 2021-2022 η κυπριακή ασφαλιστική αγορά, τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στις γενικές καλύψεις.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, το 2022 η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε κατά 15,7% (έναντι +7,5% του 2021 έναντι του 2020) και των γενικών καλύψεων κατά 4,1% (έναντι +1,1% του 2021 έναντι του 2020).

Παρά το μικρό μέγεθος της τοπικής αγοράς, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εταιρειών, ιδιαίτερα στους γενικούς κλάδους, με αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια να συζητείται το κατά πόσο θα μειωθεί ο αριθμός τους μέσω της διαδικασίας των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, ιδίως σε ένα ολοένα και αυστηρότερο εποπτικό περιβάλλον όπως είναι το Solvency II.

Ειδικότερα, στον κλάδο ζωής το 2022 στην κυπριακή αγορά τα μεγαλύτερα μερίδια κατέγραψαν οι εταιρείες Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) με 28,9%, CNP Cyprialife (θυγατρική του πολυεθνικού Ομίλου CNP) με 23,4%, Universal Life με 12,6%, Ancoria με 8,1%, Hellenic (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) με 7,5% και MetLife με 6,6%.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικών μετοχικών συμφερόντων ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Νησί της Αφροδίτης, η Prime Insurance κατέγραψε μερίδιο 5,1%, η Altius 4,6% και η Εθνική Ασφαλιστική 3%.

Ο κλάδος γενικών ασφαλίσεων στην Κύπρο είναι λιγότερο συγκεντρωμένος, με μεγαλύτερα μερίδια αγοράς να κατέχουν: α) Οι θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας Κύπρου, Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και Eurolife με 15,6%, β) Οι θυγατρικές της CNP με 14,9%, γ) η Universal Life με 7,4% και δ) Η θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας, Παγκυπριακή με 7,2%.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικών μετοχικών συμφερόντων ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, η Altius κατείχε πέρυσι μερίδιο αγοράς 3,8% και ακολούθησαν η Εθνική Ασφαλιστική με 3,6%, η Υδρόγειος με 3,2%, η Prime με 2,3% και η Interamerican με 1,9%. Να σημειωθεί ότι η Interamerican δραστηριοποιείται στην Κύπρο μόλις τα τελευταία χρόνια μόνο στον κλάδο οχημάτων μέσω της Anytime και ενδυναμώνει σταδιακά τη θέση της στην τοπική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v