Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Υψηλά κέρδη 9μήνου για τις θυγατρικές Κύπρου και Ελληνικής

Ανοδική πορεία παρουσιάζει η ασφαλιστική αγορά στο Νησί της Αφροδίτης, καθώς κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η παραγωγή του κλάδου ζωής εμφάνισε αύξηση 11,8% και των γενικών καλύψεων κατά 9,7%.

Ασφαλιστικές: Υψηλά κέρδη 9μήνου για τις θυγατρικές Κύπρου και Ελληνικής

Σημαντική ήταν η συμβολή των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων στην κερδοφορία των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2023, όπως προέκυψε από τη δημοσίευση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Κύπρου έχει ως θυγατρικές την Eurolife στον κλάδο ζωής και τις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου στις γενικές καλύψεις, ενώ η παρουσία του Συγκροτήματος της Ελληνικής περιορίζεται στο χώρο του bancassurance (απουσία φυσικού δικτύου) μέσω των θυγατρικών Hellenic (κλάδος ζωής) και Παγκυπριακής (γενικές καλύψεις).

Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου φετινού εννεαμήνου, η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε καθαρό αποτέλεσμα από ασφαλιστικές δραστηριότητες ύψους 38 εκατ. ευρώ (πάνω από το 10% των συνολικών κερδών του χρηματοπιστωτικού ομίλου που διαμορφώθηκαν στα 349 εκατ. ευρώ) έναντι 34 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Σε ότι αφορά την Ελληνική Τράπεζα, στο εννεάμηνο του 2023 εμφανίστηκε αύξηση εσόδων (από τα 45,4 στα 47,6 εκατ. ευρώ) και μικρή υποχώρηση στο καθαρό αποτέλεσμα από ασφαλιστικές εργασίες (13 εκατ. έναντι 13,2 εκατ. ευρώ), όταν το σύνολο των κερδών του τραπεζικού ομίλου διαμορφώθηκε στα 241 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της Ελληνικής επηρεάστηκαν σε κάποιο βαθμό από τις επενδυτικές τοποθετήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022 που είχαν τόσο η μητρική Τράπεζα, όσο και οι θυγατρικές της ασφαλιστικές στην ελβετική Credit Suisse, οι οποίες ρευστοποιήθηκαν πλήρως με συνολική ζημία 1,3 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για τις συγκρίσεις μεταξύ φετινών και περυσινών αποτελεσμάτων έχει γίνει προσαρμογή των περυσινών επιδόσεων με βάση το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS-17 που τέθηκε σε ισχύ πανευρωπαϊκά από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Γενικότερα, ανοδική πορεία παρουσιάζει η ασφαλιστική αγορά στο Νησί της Αφροδίτης, καθώς κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) η παραγωγή του κλάδου ζωής εμφάνισε αύξηση κατά 11,8% (+19,9% το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι εκείνου του 2021) και των γενικών καλύψεων κατά 9,7% (+3,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι εκείνου του 2021).

Να σημειωθεί ότι η Eurobank κατέχει το 29% της Ελληνικής Τράπεζας και αναμένει την έγκριση των εποπτικών αρχών προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της και να προχωρήσει στη συνέχεια σε δημόσια πρόταση. Η Eurobank επίσης έχει τον πρώτο λόγο και για την τύχη της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας Prime Insurance, μέσα από την κατοχή ληξιπρόθεσμων δανείων του εκλιπόντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v