Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινή απάντηση Κύπρου-Λιβάνου μετά τις απειλές Χεζμπολάχ

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο ανάμεσα σε Λευκωσία και Βηρυτό με αντικείμενο τη θωράκιση της στενής σχέσης που διατηρούν οι δύο χώρες. Εκπρόσωπος Κομισιόν: Οποιαδήποτε απειλή προς την Κύπρο συνιστά απειλή στην ΕΕ.

Κοινή απάντηση Κύπρου-Λιβάνου μετά τις απειλές Χεζμπολάχ

Αποφασισμένες να μην αφήσουν τίποτα να διαταράξει το καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η Λευκωσία και η Βηρυτός, ιδίως μετά την ένταση που προκάλεσαν οι απειλές του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ, εναντίον της Κύπρου. Το 24ωρο παρασκήνιο και οι διαβουλεύσεις απέδωσαν καρπούς.

Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εκτυλίχθηκε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες με επαφές των υπουργών Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και Μπου Χαμπίμπ και αποκλειστικό αντικείμενο τη θωράκιση της στενής σχέσης που ανέκαθεν διατηρούν οι δύο χώρες.

Απότοκο των επαφών αυτών ήταν η ανακοίνωση του λιβανικού ΥΠΕΞ στην οποία αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών και Μεταναστών επαναλαμβάνει ότι οι Λιβανο-Κυπριακές σχέσεις βασίζονται σε μια πλούσια ιστορία διπλωματικής συνεργασίας». Το ΥΠΕΞ στη Βηρυτό τόνισε επίσης «την αδιάκοπη και συνεχή επικοινωνία και διαβουλεύσεις στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών για να συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία αποκάλυψε στην ΕΡΤ ότι γίνονται σκέψεις για άμεση κάθοδο του ΥΠΕΞ του Λιβάνου στη Λευκωσία, προκειμένου να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι Κύπρος και Λίβανος δεν προτίθενται να αφήσουν οτιδήποτε να διαταράξει τους μεταξύ τους ισχυρούς δεσμούς.

Tην ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου απέστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για τον χειρισμό του ζητήματος των απειλών Νασράλα. Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής Προεδρίας ο Ναζίμπ Μικάτι ευχαρίστησε τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την «εξαιρετική διπλωματική δήλωση» που έκανε σταματώντας, όπως σημείωσε ο κ. Μικάτι, «μια άνευ ουσίας αντιπαράθεση».

Την προσπάθεια συνέδραμε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λιβάνου Ελίας Μπου Σάαμπ, ο οποίος παρενέβη δημόσια και διέψευσε ότι η κυπριακή πρεσβεία στον Λίβανο σταμάτησε να χορηγεί βίζες. «Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε όσα ειπώθηκαν για την αναστολή της χορήγησης βίζας από την Κυπριακή Πρεσβεία. Αυτό που συνέβη ήταν να σταματήσει να λαμβάνει βίζες για μία μόνο μέρα για διοικητικούς λόγους που σχετίζονται με την αναθεώρηση του τιμολογίου για τη χορήγηση βίζας και η πρεσβεία θα συνεχίσει να λαμβάνει αιτήσεις από αύριο», ανέφερε.

Κομισιόν: Οποιαδήποτε απειλή προς την Κύπρο συνιστά απειλή στην ΕΕ

Παράλληλα, την ξεκάθαρη στήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο εξέφρασε με δήλωσή του και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο. Όπως είπε: «Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος είναι ΕΕ. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη μας αποτελεί απειλή εναντίον της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ στηρίζει πλήρως την Κύπρο και τη δήλωση που έκανε για τις απειλές από τη Χεζμπολάχ ο πρόεδρος της Κύπρου».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v