"Πονοκέφαλος" για ΥΠΑΝ η προεδρία της ΡΑΕ

Με γόρδιο δεσμό μοιάζει η διαιώνιση της θεσμικής εκκρεμότητας στη ΡΑΕ, την οποία καλείται τώρα να διαχειριστεί ο νέος ΥΠΑΝ Κωστής Χατζηδάκης, καθώς μια σειρά ζητήματα που αφορά στην αγορά ενέργειας πιέζει για άμεση λύση.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πονοκέφαλος για ΥΠΑΝ η προεδρία της ΡΑΕ
Με γόρδιο δεσμό μοιάζει η διαιώνιση της θεσμικής εκκρεμότητας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την οποία καλείται τώρα να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, καθώς πολλά ζητήματα που αφορούν στην αγορά ενέργειας πιέζουν για άμεση λύση.

Το θέμα βέβαια δεν είναι και τόσο απλό, αφού τυπικά η ολομέλεια της ΡΑΕ είναι συμπληρωμένη με τον κ. Γιώργο Κρεμλή, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του παραιτηθέντος κ. Προ. Ευθύμογλου, ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ωστόσο, η πρόθεση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια ο κ. Κρεμλής να αναλάβει και τη θέση του προέδρου είχε "σκοντάψει" σε αντίθετες βουλές του κ. Δημ. Σιούφα, που μπορεί να είναι σήμερα πρόεδρος της Βουλής αλλά εξακολουθεί να επιθυμεί να έχει άποψη για πρόσωπα και πράγματα της ενεργειακής αγοράς, μετά τη θητεία του στο ΥΠΑΝ.
 
Έτσι, το θέμα "πάγωσε", αλλά είχε συνέπειες.

Ο κ. Κρεμλής, παρά το γεγονός ότι τυπικά ανέλαβε, ουδέποτε, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του euro2day.gr, εμφανίστηκε στη ΡΑΕ και επιπλέον δεν έχει λάβει ως τώρα ούτε ένα ευρώ από την αμοιβή του.

Έτσι, συμβαίνουν δύο παράδοξα αυτή τη στιγμή στη ΡΑΕ: έχει ονομαστικά πρόεδρο, αλλά επί της ουσίας παραμένει ακέφαλη, και έχει πληρωθεί τυπικά μία κενή θέση της ολομέλειας, όμως και αυτή τελικά είναι κενή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης επιχείρησε να τοποθετήσει στη θέση αυτή πρώην συνεργάτη του, ο οποίος όμως δεν συναίνεσε. Άλλωστε, ποιος θα πήγαινε να καλύψει μια θέση η θητεία της οποίας λήγει τον φετινό Σεπτέμβριο.

Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός πως αν, υποθετικά, ο κ. Κρεμλής αποφάσιζε να παραιτηθεί από τη θέση του, θα έπρεπε και πάλι να προκηρυχθεί η θέση, να υποβληθούν υποψηφιότητες, να αξιολογηθούν και τελικά να αναδειχθεί ο καταλληλότερος, γεγονός που σημαίνει ένα δίμηνο διαδικασιών, το επόμενο μέλος της ολομέλειας θα είχε μια θητεία το πολύ έξι μηνών. Καθόλου δελεαστική προοπτική.

Η άλλη λύση που προβάλλεται είναι, αν και πάλι υποθετικά ο κ. Κρεμλής παραμείνει στη θέση του, να αναδειχθεί πρόεδρος από τα υφιστάμενα μέλη της ολομέλειας, προοπτική που εκτιμάται ότι μπορεί να λύσει κατά έναν τρόπο τον γόρδιο δεσμό.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό εμφανίζεται επίκαιρο, καθώς σήμερα η κυβερνητική επιτροπή, με τη συμμετοχή και του κ. Χατζηδάκη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα ασχοληθεί με ενεργειακά θέματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει ενημέρωση για το νομοθετικό έργο του ΥΠΑΝ. Όμως για να αποδώσουν τα νέα νομοθετήματα και να προωθηθούν καινούργια χρειάζεται να λειτουργεί η ΡΑΕ. Δεν αποκλείεται, συνεπώς, να υπάρξει σήμερα κάποια εξέλιξη-έκπληξη στο θέμα αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v