Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πέφτει "μαχαίρι" στις επισφάλειες

Στο μικροσκόπιο της ΤτΕ αλλά και των δικών τους ελεγκτικών μηχανισμών έχουν μπει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εγχώριων τραπεζών καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι επισφάλειες αυξάνονται.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Τράπεζες: Πέφτει μαχαίρι στις επισφάλειες
Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και των δικών τους ελεγκτικών μηχανισμών έχουν μπει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Κοινή διαπίστωση αποτελεί η παραδοχή ότι οι επισφάλειες "τσιμπούν" μήνα με τον μήνα και η εκτίμηση πως στο τέλος του 2008 θα σκαρφαλώσουν στην περιοχή του 6% (από 4,5% το 2007) δεν είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας παρά σκληρή πραγματικότητα.

Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρουν ότι η χειρότερη εκδοχή περιλαμβάνει αύξηση των επισφαλειών το 2009 στην Ελλάδα κατά 60% - 80% και διπλασιασμό ακόμη και τριπλασιασμό αυτών σε ορισμένες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι τράπεζες έχουν ήδη αμυνθεί απέναντι στον κίνδυνο με αύξηση των προβλέψεών τους και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις για την αντιμετώπιση των επισφαλών απαιτήσεων στους ισολογισμούς του 2008 θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Δεν αποκλείεται, εν μέσω της κρίσης και με δεδομένη τη μειωμένη ή οριακή αύξηση της κερδοφορίας, τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου να αξιοποιηθούν ως προβλέψεις...

---Διαγραφές και ΑΜΚ

Στο ερώτημα εάν ο στόχος-επιταγή της ΤτΕ για μείωση των επισφαλειών στο 3,5% στο τέλος του 2008 αποτελεί παρελθόν εξαιτίας των νέων δεδομένων που έφερε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα η κρίση, από την Τράπεζα της Ελλάδος απαντούν κατηγορηματικά πως ο στόχος παραμένει όπως και η αντίστοιχη σύσταση.

"Όποια τράπεζα δεν μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5% στους ισολογισμούς του 2008 θα υποστεί τις ανάλογες κυρώσεις", τονίζουν και προσθέτουν: "Η σύσταση για μείωση των επισφαλειών στο 3,5% αποτελεί ζητούμενο της σύγκρισης με την ευρωζώνη και ταυτόχρονη συμμόρφωση με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ".

Στην περίπτωση λοιπόν που τον Μάρτιο του 2009, όταν όλες οι εμπορικές τράπεζες θα έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2008, κάποια από αυτές δεν έχει μειώσει τον δείκτη στο 3,5% θα κληθεί να προχωρήσει σε "μαζικές διαγραφές επισφαλών δανείων και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να βελτιώσει τους αντίστοιχους δείκτες", τονίζουν από την ΤτΕ.

Βέβαια, ασαφές παραμένει το τοπίο για το πού κινείται το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά. Κι αυτό διότι στους ισολογισμούς και στις λογιστικές καταστάσεις τριμήνων αποτυπώνεται ο δείκτης του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δεν κατέγραφαν επισφάλειες.

---Διαγραφή και αναχρηματοδότηση

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με διαγραφές αλλά και με αναχρηματοδότηση όταν παρατηρείται καθυστέρηση δόσης πάνω από δύο μήνες.

Ήδη, το εννεάμηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2008 διέγραψαν συνολικά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ και αναμένονται νέες διαγραφές στο τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Την ίδια στιγμή, αρκετές τράπεζες σε συνεννόηση με τον δανειολήπτη προχωρούν, όταν διαπιστωθεί αδυναμία αποπληρωμής, σε αναχρηματοδότηση του δανείου πριν σημειωθεί καθυστέρηση 90 ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v