Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3+1 μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομής

Κρατική εγγύηση του 25% των δανείων, μείωση αμοιβής συμβολαιογράφων, διπλασιασμός της απαλλαγής των τόκων και ενεργειακά κίνητρα είναι τα κυβερνητικά μέτρα για την οικοδομή. Αντιδρούν κατασκευαστές, τραπεζίτες, μεσίτες.

3+1 μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομής
Κρατική εγγύηση του 25% των δανείων, μείωση της αμοιβής των συμβολαιογράφων, διπλασιασμός της απαλλαγής των τόκων από τον φόρο εισοδήματος και ενεργειακά κίνητρα είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την τόνωση της οικοδομής.

Κατασκευαστές και μεσίτες χαρακτηρίζουν "άτολμα" τα μέτρα και επισημαίνουν πως είναι κατώτερα τόσο των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί όσο και της ανάγκης που υπάρχει για άμεση αναθέρμανση της ζήτησης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:

1) Για όσους λάβουν στεγαστικά δάνεια μέχρι την 31η/12/2010 (τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικά ακίνητα), το ελληνικό δημόσιο εγγυάται το επιπλέον 25% του δανείου που μέχρι σήμερα δεν το χορηγούν οι τράπεζες, αλλά το καλύπτουν οι καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτόν, το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το 100% της εμπορικής αξίας των ακινήτων και όχι το 75% που ισχύει μέχρι τώρα.

2) Μειώνεται η αμοιβή των συμβολαιογράφων από το 1,2% στο 1% της αξίας του ακινήτου.

3) Διπλασιάζεται από το 20% στο 40% το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων για τα στεγαστικά δάνεια των κατοικιών, το οποίο αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.

Επιπλέον, ενώ μέχρι τώρα η έκπτωση των τόκων αφορά στην απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. και στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000 ευρώ, η έκπτωση πλέον θα αφορά στην απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 350.000 ευρώ.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από την 1η/1/2009 ή θα χορηγηθούν το 2009 και το 2010.

4) Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 θα προκηρυχθεί πρόγραμμα που θα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων, τα οποία χτίστηκαν πριν από το 1980, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός θερμομόνωσης (π.χ. μονώσεις, αλλαγές κουφωμάτων, υαλοπινάκων κ.λπ.). Με το πρόγραμμα αυτό δίνουμε ώθηση τόσο στη βιομηχανία δομικών υλικών όσο και στα συναφή με τον κλάδο των κατασκευών επαγγέλματα, και παράλληλα ενισχύουμε το εισόδημα των νοικοκυριών με τη μείωση των δαπανών τους για ενέργεια. 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τόνιζαν ότι για να αναθερμανθεί ο κλάδος της οικοδομής είναι απαραίτητο οι κατασκευαστές να προχωρήσουν σε μειώσεις των τιμών.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου δήλωσε: Στo πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από τη διεθνή κρίση, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων ενίσχυσης και στήριξης του κλάδου της οικοδομής. Πρόκειται για έναν χώρο που απασχολεί περισσότερους από 400.000 εργαζομένους διαφορετικών ειδικοτήτων και συμμετέχει με 7% περίπου στο ΑΕΠ της χώρας μας.

Τα μέτρα τα οποία ανακοινώνουμε σήμερα αναμένεται να συμβάλουν στην αναθέρμανση του κλάδου και στη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων σε αυτόν. Και βέβαια, αναμένουμε ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης και των εσόδων του Δημοσίου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Η κυβέρνηση, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας μας, παίρνει μέτρα για την ενίσχυση των κλάδων από τους οποίους εξαρτώνται το εισόδημα και η απασχόληση των χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα σε ό,τι αφορά τον χώρο της οικοδομής πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τους εργαζομένους, για τους καταναλωτές, αλλά και για την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζει ο κ. Παπαθανασίου.

Όπως άλλωστε ήταν θετικά και τα αποτελέσματα των μέτρων που εφαρμόσαμε πρόσφατα για την αγορά του αυτοκινήτου. Διότι, αποδείχτηκε στην πράξη ότι, παρά τις αρχικές κριτικές που δεχτήκαμε, η αγορά αναθερμάνθηκε, με αποτέλεσμα να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο.

**** Κατασκευαστές - Μεσίτες: "Άτολμα τα μέτρα, δεν θα τονώσουν την οικοδομή"

του Φάνη Γαβρινιώτη
[email protected]


"Ακίνητη" βλέπουν οι κατασκευαστές και οι μεσίτες να παραμένει η αγορά των ακινήτων, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που έλαβε και ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την τόνωση της κτηματαγοράς και της οικοδομής δεν θα πετύχουν τον στόχο τους.

Μάλιστα, τα χαρακτηρίζουν "άτολμα" και επισημαίνουν πως είναι κατώτερα τόσο των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί όσο και της ανάγκης που υπάρχει για άμεση αναθέρμανση της ζήτησης.

Ταυτόχρονα, εμμένουν στην άποψη πως μόνο με την προσωρινή αναστολή του πόθες έσχες θα ανακάμψει ουσιαστικά η αγορά των ακινήτων, θέμα που οι κατασκευαστές πρόκειται να επαναφέρουν σε συνάντηση που θα επιδιώξουν να έχουν με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας κατασκευαστών και της ΠΟΜΙΔΑ (ιδιοκτήτες) θα έχουν συναντήσεις στη Βουλή με βουλευτές (μεταξύ αυτών και με τον Γ.Γ. της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη), ασκώντας πίεση για τη διεύρυνση των μέτρων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την ενσωμάτωση σε αυτά ρύθμισης για το πόθεν έσχες.

*** Μικρή μείωση του αποθέματος

Σχολιάζοντας στο euro2day.gr τα τέσσερα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ο πρόεδρος των κατασκευαστών κ. Δημήτρης Καψιμάλης σημειώνει πως αυτά δεν θα δημιουργήσουν ουσιαστική κίνηση στην αγορά ακινήτων, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε μικρή μείωση του αποθέματος νεόδμητων κατοικιών.

"Ίσως κάποιοι προβούν σε αγορά ακινήτων λόγω των μέτρων, όμως ο αριθμός τους δεν θα είναι τέτοιος που θα περιορίσει αισθητά τον όγκο των αδιάθετων κατοικιών και θα δημιουργήσει την ανάγκη έναρξης νέων έργων εκ μέρους των κατασκευαστών", αναφέρει ο κ. Καψιμάλης και τονίζει πως εκ των πραγμάτων δεν θα ωφεληθεί η οικοδομική δραστηριότητα και κατ’ επέκτασιν ούτε η απασχόληση στον χώρο της οικοδομής.

Παρόμοια είναι και η άποψη του προέδρου των κτηματομεσιτών κ. Γιάννη Ρεβύθη που χαρακτηρίζει άτολμα τα μέτρα και εκφράζει τον φόβο ότι αυτά θα "ψυχράνουν" περισσότερο την ήδη παγωμένη αγορά ακινήτων.

"Τα μέτρα δεν θα έχουν το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα στην κτηματαγορά", υποστηρίζει και ο σύμβουλος ακινήτων κ. Νίκος Γιαννουλέλης.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά πως μέσω των μέτρων θα αυξηθούν οι πωλήσεις και παράλληλα το Δημόσιο θα εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης, τον οποίο τελικά δεν μείωσε παρά τις αντίθετες πληροφορίες.

**** Τραπεζίτες: "Μη ελκυστικό το μέτρο του 25%"

της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Μη ελκυστικό χαρακτηρίζουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη το πρώτο μέτρο για την τόνωση της αγοράς των ακινήτων που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου και αφορά στην εγγύηση του 25% της εμπορικής αξίας του κάθε ακινήτου.

Αντίθετα, εκτιμούν ότι τα υπόλοιπα μέτρα βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v