Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τέλη Ιουνίου η έκτακτη εισφορά

Από το τέλος Ιουνίου θ’ αρχίσει η αποστολή των ειδικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Από τέλη Ιουνίου η έκτακτη εισφορά
Από το τέλος Ιουνίου θ’ αρχίσει η αποστολή των ειδικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του διευκρινίζει ποια εισοδήματα λαμβάνονται υπόψη, προκειμένου να υπολογιστεί η εισφορά, καθώς και σε πόσες δόσεις μπορεί να καταβληθεί το ποσό που φθάνει έως και τις 25.000 ευρώ για εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν περίπου 130.000 φυσικά πρόσωπα, καθώς εξαιρούνται από αυτήν όλες οι επιχειρήσεις.

Με λίγα λόγια έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες οι οποίοι δήλωσαν στην εφορία το σύνολο των ατομικών τους εισοδημάτων, ακόμη κι αυτά που απαλλάσσονται από τη φορολογία ή φορολογούνται με ειδικό, με αποτέλεσμα να υπερβούν το όριο των 60.000 ευρώ.

Αντίθετα, από την «τσιμπίδα» της έκτακτης εισφοράς, ξεφεύγουν οι μέτοχοι ανωνύμων εταιριών και ΕΠΕ που εισέπραξαν το 2007 υψηλά ποσά μερισμάτων, μέλη διοικητικών συμβουλίων ΑΕ που εισέπραξαν το 2007 υψηλές αμοιβές για την ιδιότητά τους αυτή, όσοι κέρδισαν μεγάλα ποσά από το χρηματιστήριο, τόκους καταθέσεων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, εφόσον δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα συγκεκριμένα εισοδήματα στην εφορία.

Το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να «πιάσει» αυτές τις περιπτώσεις τους καλεί να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, προκειμένου να εμφανίσουν στην εφορία τα εισοδήματα του 2007 που δεν όφειλαν να αναγράψουν το 2008.

Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιον, ότι η προτροπή του υπουργείου δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, αφού ουδείς θα …πάει γυρεύοντας για να πληρώσει έκτακτη εισφορά.

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν αυτοπεραίωση, αυτοί θα φορολογηθούν για το επιπλέον δηλωθέν εισόδημα και όχι για το εισόδημα που πραγματικά είχαν με βάση τα βιβλία τους.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται μόνο εισοδήματα όπως: αποζημίωση απολυομένου, εφάπαξ παροχή ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, εφάπαξ βοήθημα δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν εξαιρούνται όμως όλα τα άλλα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται αυτοτελώς, όπως: κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων ή μη στο ΧΑ ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, τα μερίσματα από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρίες, τα κέρδη που προκύπτουν από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, εισόδημα από πράξεις repos, κλπ.

Επίσης, οι τόκοι καταθέσεων τραπεζών, τόκοι εντόκων γραμματίων του δημοσίου, τόκοι ομολόγων του δημοσίου, τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρίες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, αμοιβές και μισθοί μελών ΔΣ, ωφέλεια από πώληση εταιρικών μεριδίων κ.τ.λ.

Τα ποσά εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς (π.χ. ποσά ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ, ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας κ.τ.λ.). Τα καθαρά κέρδη ατομικής επιχείρησης αποκλειστικά πλανόδιων λιανοπωλητών και αποκλειστικά λιανοπωλητών σε κινητές λαϊκές αγορές, αυτών που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και κάμπινγκ, καθώς και των εκμεταλλευτών φορτηγών ΔΧ αυτοκινήτων.

Οι καθαρές αμοιβές από τις πάνω από δύο το μήνα υπηρεσίες ενεργού, μικτής και ετοιμότητας εφημερίας για γιατρούς ενταγμένους στο ΕΣΥ κ.λπ..

Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία κατά την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον πρόκειται για ποδοσφαιριστή, καλαθοσφαιριστή, προπονητή ή άλλον αμειβόμενο αθλητή, καθώς και τα επιδόματα ανέργων των παρ. 2 και 3 του άρθρου 33 του ν.1892/1990 που φορολογήθηκαν αυτοτελώς.

Όλα τα πιο πάνω, κατ’ ειδικό τρόπο φορολογούμενα, απαλλασσόμενα της φορολογίας ή ελεύθερα φόρου εισοδήματα μπορούσε να είχαν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2008, εάν και εφόσον όμως το επιθυμούσε ο φορολογούμενος.

Για να μην υπάρξουν αδικίες μεταξύ εκείνων που δήλωσαν και εκείνων που - νόμιμα- δεν δήλωσαν τα εισοδήματα αυτά, με την εγκύκλιο γίνεται δεκτό ότι ο υπόχρεος μπορεί να υποβάλει εντός 2 μηνών από την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος αίτηση με τα ακριβή ποσά των προαναφερθέντων εισοδημάτων.

Στην περίπτωση αυτή, δεν θα επιβάλλεται καμιά κύρωση, καθόσον δεν υπήρχε υποχρέωση για δήλωση των εν λόγω εισοδημάτων, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι αν το οικογενειακό εισόδημα (φορολογουμένου και συζύγου) υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, αλλά κανένας από τους δύο συζύγους δεν κάλυπτε το όριο αυτό, δεν επιβάλλεται εισφορά. Αν μόνο ο ένας από τους δύο συζύγους είχε εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ, τότε μόνο σε αυτόν επιβάλλεται η εισφορά. Τέλος, αν και οι δύο είχαν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ, τότε η εισφορά επιβάλλεται και στους δύο συζύγους.

Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται το καθαρό εισόδημα, από όλες τις κατηγορίες (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες, εμπορικές επιχειρήσεις, κινητές αξίες, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές επιχειρήσεις).

Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι, κλιμακώνεται ως εξής:


Εισόδημα φορολογούμενου και ανήλικων τέκνων

Ποσό εισφοράς

Μέχρι 60.000 ευρώ

0

Από 60.001 έως 80.000 »

1.000 ευρώ

» 80.001 έως 100.000 »

2.000 »

» 100.001 έως 150.000 »

3.000 »

» 150.001 έως 300.000 »

5.000 »

» 300.001 έως 500.000 »

10.000 »

» 500.001 έως 700.000 »

15.000 »

» 700.001 έως 900.000 »

20.000 »

» 900.001 » και άνω

25.000 »

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v