Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευές: Καταβολή οφειλών Δημοσίου

Τις πρώτες πληρωμές προς κατασκευαστικές πραγματοποιεί το υπουργείο Υποδομών. Ωστόσο, τα χρήματα που θα λάβουν οι τεχνικές εταιρίες εντός του Δεκεμβρίου θα καλύπτουν μόλις ένα μικρό μέρος των συνολικών οφειλών του Δημοσίου.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κατασκευές: Καταβολή οφειλών Δημοσίου
Τις πρώτες πληρωμές έπειτα από αρκετούς μήνες προς κατασκευαστικές επιχειρήσεις πραγματοποιεί από την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υποδομών, ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματα των εργοληπτών δημοσίων έργων που έχουν θέσει θέμα επιβίωσης των εταιριών τους σε περίπτωση που δεν καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά.

Ωστόσο, τα χρήματα που θα λάβουν οι τεχνικές εταιρίες εντός του Δεκεμβρίου θα καλύπτουν μόλις ένα μικρό μέρος των συνολικών οφειλών του Δημοσίου και θα αφορούν μόνο σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, καθώς στην παρούσα χρονική στιγμή το κράτος αδυνατεί να καταβάλει μεγαλύτερα ποσά για να εξοφλήσει το χρέος των περίπου 2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό ποσό που έχει διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των κατασκευαστικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που έχει ζητήσει να εκταμιεύσει το υπουργείο Υποδομών, υπάρχουν όμως υποσχέσεις για προσπάθεια καταβολής μεγαλυτέρων ποσών τον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πλήρης εξόφληση των εργοληπτών δεν αναμένεται στο προσεχές μέλλον.

Για τον λόγο αυτό οι οργανώσεις του κλάδου έχουν ζητήσει τη λήψη δέσμης μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας με στόχο να περιοριστεί η ασφυκτική πίεση προς τις τεχνικές εταιρίες.

Τέτοια μέτρα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, είναι η ρύθμιση ή ο συμψηφισμός των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η παράταση των προθεσμιών ή ακόμη και η διάλυση των εργολαβιών, καθώς και η αναστολή σχετικών ποινικών διώξεων και διοικητικών μέτρων.

Διάλογος για το σύστημα ανάθεσης έργων
 
Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει ο διάλογος για τη διαμόρφωση και καθιέρωση ενός νέου συστήματος επιλογής αναδόχων, διαδικασία που αναστέλλει για περίπου ένα εξάμηνο όλους τους διαγωνισμούς -εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων (π.χ. έργα άμεσης ανάγκης, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά)- για την ανάθεση δημοσίων έργων.

Το υπουργείο Υποδομών έχει καλέσει τις εργοληπτικές οργανώσεις και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς (ΤΕΕ, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων κ.ά.) να υποβάλουν προτάσεις για το νέο σύστημα, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζει ποιότητα έργων, σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης των εργασιών, μείωση του κόστους χωρίς μετέπειτα υπερβάσεις, διαφάνεια και αξιοκρατία στις αναθέσεις.

Οι κατασκευαστές θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2010, ώστε στη συνέχεια το υπουργείο να τις επεξεργαστεί και να διαμορφώσει το νέο σύστημα ανάθεσης έργων, με στόχο αυτό να ψηφιστεί από τη Βουλή και να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το καλοκαίρι.

Την προσεχή Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ο ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών) έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του, όπου εκτός του ζητήματος της ενοποίησης των εργοληπτικών οργανώσεων (αυτήν τη στιγμή τον κλάδο εκπροσωπούν πέντε διαφορετικές οργανώσεις) θα γίνει και η πρώτη δημόσια συζήτηση αναφορικά με την αναμόρφωση του συστήματος επιλογής αναδόχων στα δημόσια έργα.

Ήδη, αρκετές εταιρίες-μέλη του ΣΑΤΕ έχουν αποστείλει στη διοίκηση του συνδέσμου σχετικές προτάσεις - ιδέες, οι οποίες θα αξιολογηθούν με στόχο να διαμορφωθεί και να κατατεθεί στο υπουργείο Υποδομών μια ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων της χώρας.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v