Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστική έρευνα για το πρόστιμο στην Ακρόπολις

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε ο προϊστάμενος εισαγγελέας Πρωτοδικών, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες τελεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην Ακρόπολις. Η θέση Πρινιωτάκη.

Δικαστική έρευνα για το πρόστιμο στην Ακρόπολις
Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε ο προϊστάμενος εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Αγγελάκος, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες τελεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή για την υπόθεση των ομολόγων.

Ζητούμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να ελεγχθεί η νομιμότητα των διαδικασιών που έχουν ακολουθηθεί στην υπόθεση.

Την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παρασκευάς Αδάμης.

---Τι απαντά ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης

Aπόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους επικαλείται ο κ. Σοφοκλής Πρινιωτάκης πρόεδρος της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ για να εξηγήσει το χαρακτηρισμό της προσφυγής του ως έγκαιρης.

Σύμφωνα πάντα με την πλευρά του κ. Πρινιωτάκη, το 2007 η Υπηρεσία Ειδικών ελέγχων εφαρμόζοντας διάταξη του ΚΒΣ απεφάνθη πως οι συναλλαγές επί ομολόγων ήταν εικονικές.

Στη συνέχεια επιβλήθηκε στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 5,512 δισ. ευρώ.

Εν συνεχεία, υποστηρίζει ο κ. Σοφ. Πρινιωτάκης, κατατέθηκε από την πλευρά του προσφυγή κατά της απόφασης η οποία όμως κρίθηκε αρχικώς ληξιπρόθεσμη όμως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υποστηρίζει η πλευρά Πρινιωτάκη, απεφάνθηκε τελικά πως η προσφυγή κατατέθηκε εγκαίρως.

Συνέπεια των παραπάνω, να αφαιρεθεί το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2007 στον οποίο είχε αρχικώς περιεληφθεί.

Φ. Σαχινίδης: Σε εξέλιξη η έρευνα από τον οικονομικό επιθεωρητή για Ακρόπολις

Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη, η έρευνα από τον αρμόδιο οικονομικό επιθεωρητή της υπόθεσης διαγραφής του προστίμου των 5,5 δισ. της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, του έτους 2008, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Δ. Κουσελάς, έθεσε το ερώτημα ποιος είναι ο οφειλέτης, στον οποίο αναφέρεται η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου στη σελίδα 17, "του οποίου με απόφαση (2/08/10.4.2008) του προϊστάμενου ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών διαγράφηκαν πρόστιμα ύψους 5.511.351.867 ευρώ".

Το ίδιο ερώτημα έθεσαν και βουλευτές άλλων παρατάξεων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης, απάντησε ότι ο οφειλέτης είναι η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΧΕΠΕΥ και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τον αρμόδιο οικονομικό επιθεωρητή.

Ο κ. Σαχινίδης επιφυλάχθηκε να ενημερώσει το Σώμα αναλυτικά κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε:

Διεγράφη πρόστιμο 5,5 δισ. στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ -"Ελευθεροτυπία"

Πρόστιμο, ύψους 5.511.351.867 ευρώ, που είχε επιβληθεί στη χρηματιστηριακή εταιρία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ διέγραψε προϊστάμενος της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, όπως κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημ. Κουσελάς.

Όπως αναφέρει σήμερα η "Ελευθεροτυπία", το πρόστιμο που επιβλήθηκε το 2007 και σχετίζεται με το σκάνδαλο των ομολόγων σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, διαγράφηκε τον Απρίλιο του 2008 και καταγράφεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Ισολογισμό και Απολογισμό του Κράτους για το 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η "Ελευθεροτυπία", επρόκειτο για 2,5 δισ. ευρώ από εικονικές συναλλαγές, στα οποία προστέθηκε τον Ιούλιο του 2007 ισόποσο πρόστιμο, με συνέπεια μαζί με τους τόκους το ποσό να ανέλθει στα 5,5 δισ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση, επικαλούμενος τη διεξαγόμενη εισαγγελική έρευνα και ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να γίνει πιο υπεύθυνη ενημέρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v