Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rogoff: Να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας

Tη λήψη μέτρων άμεσης εφαρμογής ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας πρότεινε ο κ. Κ. Rogoff, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ομίλου της Eurobank.

Rogoff: Να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας
λήψη μέτρων άμεσης εφαρμογής ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επίθεσης των κερδοσκόπων, πρότεινε ο κ. Κ. Rogoff, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ομίλου της Eurobank.

O καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει σύντομα στην εφαρμογή ενός προγράμματος που θα πείσει τις αγορές, "παρότι είναι δύσκολο λόγω των ιστορικών αποκλίσεων που εμφανίζετε ως χώρα στην επίτευξη των δεσμεύσεών σας".

"Αυτήν τη φορά απαιτούνται μέτρα άμεσης εφαρμογής καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επίθεσης των αγορών", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποδώσουν τα όποια μέτρα της κυβέρνησης λόγω του δίδυμου προβλήματος του υψηλού χρέους και ελλείμματος από τη μια και της απώλειας της ανταγωνιστικότητας από την άλλη.

Θεωρεί δε πως οποιαδήποτε μορφή βοήθειας από την Ε.Ε. θα παρατείνει την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ δεν θα συμβάλει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στις αγορές.

"Ανάκτηση που αποτελεί αδήριτη ανάγκη καθώς οι πιέσεις από τις αγορές μπορεί και να ενταθούν", όπως δήλωσε ο καθηγητής του Χάρβαρντ, μεταφέροντας εν μέρει και το κλίμα που επικρατούσε στο Νταβός.

"Οι αγορές δεν καταλαβαίνουν πώς, ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 52% τα τελευταία χρόνια, δεν καταβάλλεται προσπάθεια από την κυβέρνηση ώστε να μειωθούν δραστικότερα", τόνισε.

Από την πλευρά του, κ. Ν. Νανόπουλος, αφού δήλωσε ότι το ΠΣΑ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ότι πρέπει να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας περιόδου σοβαρής δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών.

"Δεν επιτρέπεται τα ελληνικά ομολόγα να είναι διαπραγματεύσιμα με spread στις 300 - 350 μ.β., διακυβεύοντας την αξιοπιστία της χώρας και επηρεάζοντας το κόστος χρήματος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νανόπουλος.

Δήλωσε δε ότι το πιστωτικό σύστημα είναι ισχυρό και αποφασισμένο να στηρίξει τα μέτρα που απαιτούνται για να βγει η οικονομία από την κρίση, ενώ έκρινε θετικό το γεγονός πως τα κόμματα κατανοούν την κατάσταση και στηρίζουν εν μέρει ή εν τω συνόλω την προσπάθεια της εξυγίανσης.

*Η ομιλία του διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank, κ. Ν. Νανόπουλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v