Μήνυμα εμπιστοσύνης από την έκδοση 10ετών

Για ποιο λόγο η έκδοση ήταν επιτυχής παρά το υψηλό κόστος, στα mid swaps συν 300 μβ ή 6,3%. Η αποφυγή του κινδύνου ασφυξίας και η στόχευση για ενίσχυση της ζήτησης παλαιών και νέων ομολόγων. Οι κίνδυνοι.

Μήνυμα εμπιστοσύνης από την έκδοση 10ετών
Ραντεβού στην επόμενη δημοπρασία έκλεισε με τις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο αντλώντας μόλις 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο στα mid swaps συν 300 μονάδες βάσης ή 6,3%, ενώ του προσφέρθηκαν σχεδόν 16 δισ. ευρώ και στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτεί ομαλά το χρέος της χωρίς έμπρακτη κοινοτική στήριξη.

Η έκδοση πέτυχε τον πρώτο της στόχο της, να συγκεντρωθεί, δηλαδή, υψηλό ποσό προσφορών (σχεδόν 16 δισ. ευρώ) και να γίνει κατανοητό ότι η χώρα δεν κινδυνεύει από κρίση ρευστότητας.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να ενισχυθεί η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα προκειμένου να ρολάρουν άνετα οι επόμενες εκδόσεις χρέους. Στόχος που δείχνει να επιτεύχθηκε χάρη στην ρητή δήλωση του ΟΔΔΗΧ ότι δεν πρόκειται να αντληθούν πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ, παρέχοντας στους αναδόχους και το Δημόσιο την ευχέρεια να ικανοποιήσει την ζήτηση με βασικό γνώμονα την ποιότητα των χαρτοφυλακίων και τον ορίζοντα διακράτησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες σε Έλληνες πελάτες επιδιώκεται να δοθεί λιγότερο από το 20% της έκδοσης προκειμένου να ικανοποιηθεί η υψηλή ζήτηση από long only χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

Αντλώντας μόλις 5 δις ευρώ το Δημόσιο κλείνει το μάτι στις αγορές για τις επόμενες εκδόσεις χρέους που όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσουν να έρθουν. Η προετοιμασία για τις επόμενες εκδόσεις, εξηγεί και την ακριβότερη τιμολόγηση των 10ετών σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Το Δημόσιο επέλεξε να δώσει μεγαλύτερο premium στους αγοραστές προκειμένου να ενισχύσει την ζήτηση για ελληνικά ομόλογα, παλαιά και νέα, αναφέρει επικεφαλής τμήματος Asset Management τράπεζας συμπληρώνοντας ότι αποτελεί μια αναγκαία με όρους αγοράς τακτική αν συνυπολογισθεί ότι όσοι αγόρασαν ελληνικά ομόλογα την τευλευταία διετία γράφουν υποαξίες.

Το crash test μετατίθεται ουσιαστικά με την παραπάνω λογική στην έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων δεκαετών ομολόγων. Αν η τιμή τους ανέβει τότε το Δημόσιο θα έχει κερδίσει το στοίχημα και θα αυξηθεί από την μια η όρεξη των long only για αγορά ελληνικών ομολόγων και από την άλλη η πίεση σε όσους έχουν σορτάρει ομόλογα να κλείσουν τις θέσεις τους.

Η προεργασία που έκανε ο ΟΔΔΗΧ με τηλεδιασκέψεις με hedge funds όπως αυτά της Paulson τις προηγούμενες ημέρες αποσκοπούσε ακριβώς σε αυτό το ενδεχόμενο. Το ύψος των short θέσεων επί ελληνικών ομολόγων ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ και τα μέτρα αλά Ιρλανδία που έλαβε, έστω με πολύμηνη καθυστέρηση, η κυβέρνηση, ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλείσιμο θέσεων με αγορά ομολόγων.

Επιπλέον φαίνεται ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης έκδοσης 5ετών ομολόγων όταν το Δημόσιο άντλησε υψηλότερο ποσό αλλά από desks που τελικώς βρέθηκαν με περισσότερα ομόλογα από αυτά που πραγματικά ήθελαν με αποτέλεσμα ήδη από την έναρξη της διαπραγμάτευσης να πωλούν την υπερβάλλουσα θέση τους.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα λαμβάνει μικρή μόνο ανάσα ρευστότητας με την άντληση μόλις 5 δισ. ευρώ με κόστος μάλιστα υψηλότερο από αυτό που περίμενε η εγχώρια τραπεζική αγορά. Ο κίνδυνος για το ομαλό ξεδίπλωμα της παραπάνω στρατηγικής ενίσχυσης της όρεξης των ξένων για αγορά ελληνικών -παλαιών και νέων- ομολόγων έγκειται σύμφωνα με τραπεζίτες σε μια ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P.

Υποβάθμιση που πιθανώς να δημιουργήσει προσκόμματα στην στόχευση σταδιακής αποκλιμάκωσης των spreads έκδοση με έκδοση το επόμενο τρίμηνο. Επιπλέον, το ερώτημα γιατί δεν προσφεύγουμε στο ΔΝΤ αφού πήραμε τα σκληρά μέτρα θα καταστεί ακόμη πιο επίκαιρο καθώς πληρώνουμε κόστος 300 μονάδων βάσης για μικρά ποσά ενώ θα μπορούσαμε να δανειστούμε από το ΔΝΤ με σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο το ποσό των 20 -25 δισ. ευρώ.


ΟΔΔΗΧ: Στο 6,25% το τοκομερίδιο του 10ετούς

Στα mid swaps συν 300 μονάδες βάσης τιμολογήθηκε η έκδοση 10ετούς ύψους 5 δισ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου, με το τοκομερίδιο να διαμορφώνεται στο 6,25%, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

Στις 4 Μαρτίου 2010 τιμολογήθηκε η νέα κοινοπρακτική έκδοση 10-ετούς ομολόγου αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 19 Ιουνίου 2020, με τους ακόλουθους όρους :

Εκδότης : Ελληνική Δημοκρατία

Ποσό έκδοσης : 5,0 δις Ευρώ

Λήξη : 19 Ιουνίου 2020

Τοκομερίδιο : 6,25%

Τιμή : 98,942

Περιθώριο : +300 μβ vs mid-swaps, ισοδύναμο με 325,7 μβ vs DBR 3.25% Ιανουαρίου 2020

Ημερ. Διακανονισμού : 11 Μαρτίου 2010

Κύριοι ανάδοχοι: BARCLAYS CAPITAL, HSBC, NATIONAL BANK OF GREECE, NOMURA, PIRAEUS BANK.

Πιστοληπτική ικανότητα : A2 (Moody’s), ΒΒΒ+ (S&P), ΒΒΒ+ (Fitch), Α+(R&I)

Τόπος εισαγωγής : Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Πολλαπλότητα : 1.000

Προμήθεια : 0,20%

Νομοθεσία : Ελληνική


ΥΠΟΙΚ: Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα παραμένει ισχυρή

Η τελική αποτίμηση της έκδοσης και κυρίως, το σημαντικό ύψος των προσφορών για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει:

"Κατά τη διάθεση του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου δεκαετούς διάρκειας, σήμερα, αντλήθηκαν συνολικά 5 δισ. ευρώ, με απόδοση που διαμορφώθηκε στο 6,3%.

Συνολικά κατατέθηκε σημαντικό ύψος προσφορών 15 δισ. ευρώ γεγονός που υπογραμμίζει ότι παρά την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελληνική Οικονομία παραμένει ισχυρή.

Οι προσφορές ξεπέρασαν τις 400, αποτελούμενες κυρίως από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Η διαμόρφωση της απόδοσης στο 6,3% αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης προκειμένου να ανακοπεί η έντονα αυξητική τάση των spreads των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που είχε καταγραφεί κατά τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, το spread της έκδοσης είναι ευνοϊκότερο κατά 50 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του 5ετούς ομολόγου αναφοράς, παρά το γεγονός ότι η διάρκεια του ομολόγου είναι διπλάσια.

Ωστόσο, το spread των Ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα Γερμανικά Ομόλογα αναφοράς παραμένουν υψηλά. Το γεγονός αυτό καθιστά σαφές ότι το κόστος το οποίο η χώρα υποχρεούται να καταβάλει για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του χρέους της, παραμένει υψηλό.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της υλοποίησης των αποφάσεων της Kυβέρνησης για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και εξόδου από την κρίση.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v