Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνο «ατυχήματος» φοβάται η αγορά

Καμπανάκι για τον κίνδυνο ατυχήματος χτυπά η αγορά. Η μετάσταση της κρίσης στην Πορτογαλία, ο προβληματισμός για τον μηχανισμό εντός ευρωζώνης και η καταστρεπτική συζήτηση για αναδιάρθρωση.

Κίνδυνο «ατυχήματος» φοβάται η αγορά
Την υποβολή, όσον το δυνατόν ταχύτερα, επίσημου αιτήματος από την Ελλάδα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ζητούν στελέχη της αγοράς, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση εγκυμονεί, πλέον, υψηλό κίνδυνο «ατυχήματος» για τη χώρα.

Χθες, για μία ακόμη συνεδρίαση, τα spreads των ελληνικών ομολόγων παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, παρά τις υψηλές προσφορές για τα τρίμηνα έντοκα, δείχνοντας ότι η αγορά εκτιμά πως η υπερκάλυψη επιτεύχθηκε χάρη στη μεγάλη ζήτηση από εγχώριες τράπεζες.

Την ίδια ώρα τα spreads και τα CDSs των πορτογαλικών ομολόγων διευρύνονταν, καθώς μέρος των κερδοσκόπων κλείνει -με μεγάλα κέρδη- θέσεις σε ελληνικά ομόλογα και μετατοπίζει τα πονταρίσματά του στην Πορτογαλία και δευτερευόντως στην Ισπανία αλλά και στη Γαλλία.

Τάση που διαπιστώνεται εδώ και αρκετές ημέρες και αποτυπώνει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων, τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο με τον οποίο θα τιμολογούνται οι χώρες που μπορεί να αντιμετωπίσουν κρίση χρέους. Τάση που, επίσης, δεν βοηθά την Ελλάδα, όσο παραμένει στην «πρώτη γραμμή» των διεθνών ανησυχιών, έστω και αν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο «καταφύγιο» του μηχανισμού στήριξης.

Το κύμα αμφισβήτησης, που εκδηλώνεται και εντός, πια, των κόλπων της ευρωζώνης για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού σε σχέση με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το μίγμα των μέτρων τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση, αποτελεί άλλη μία παράμετρο που θα πρέπει αυτή να συνυπολογίσει.

Η δήλωση η οποία αποδίδεται από ξένα μέσα ενημέρωσης στον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, κ. A. Weber, ότι τα 45 δισ. ευρώ του μηχανισμού δεν είναι αρκετά και ίσως χρειαστούν πάνω από 80 δισ. ευρώ, εφόσον έχει αποδοθεί σωστά, δείχνει το μέγεθος του προβληματισμού που αναπτύσσεται για τον ίδιο τον μηχανισμό στήριξης πριν καν από την εφαρμογή του!

Απόλυτα καταστρεπτική για τη χώρα είναι, σύμφωνα με κύκλους της Τραπέζης της Ελλάδος, και η διογκούμενη συζήτηση γύρω από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανείων. «Το θέμα της αναδιάρθρωσης ακόμη και στην "ήπια" μορφή της εθελούσιας ανταλλαγής επιτείνει τις πωλήσεις ομολόγων, εδραιώνει την επιφυλακτικότητα των αγοραστών και δοκιμάζει τις αντοχές όσων ειδικών διαπραγματευτών είναι ακόμη ενεργοί», τονίζουν κύκλοι της κεντρικής τράπεζας.

Με τα spreads των ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών χωρών να διευρύνονται, η Ελλάδα οφείλει να «τρέξει» τις διαδικασίες ενεργοποίησης του μηχανισμού, πριν δημιουργηθούν συνθήκες που ενδεχομένως θα υπονομεύσουν τη λειτουργία ή και την ύπαρξή του, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, τονίζοντας ότι το διεθνές σκηνικό καθίσταται ημέρα με την ημέρα δυσμενέστερο.

Η κυβέρνηση καλείται, σύμφωνα με τραπεζίτες, να συνεκτιμήσει τη δραματική επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και να πατήσει, όσο το δυνατόν ταχύτερα, το κουμπί ενεργοποίησης του μηχανισμού, αποδεχόμενη ότι οι δρόμοι των αγορών είναι κλειστοί και η κάθε καθυστέρηση στην επιλογή λύσης εμπερικλείει κινδύνους ακόμη και για την ίδια τη δυνατότητα χρήσης του μηχανισμού.

«Ας αποδεχτούμε τον μονόδρομο, αντί να κάνουμε σημειωτόν σε κινούμενη άμμο», προτρέπουν στελέχη της αγοράς τα οποία εκτιμούν ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος θα μπορούσε η κυβέρνηση να υποβάλει επίσημο αίτημα ακόμη και την προσεχή Παρασκευή ή έστω τη Δευτέρα.

Για να φτάσει, άλλωστε, η βοήθεια στην Ελλάδα προβλέπεται μια μακρά διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.

Μηχανισμός ασφαλείας μέσω commercial papers για τις λήξεις Μαΐου

Ειδικότερα, μετά την υποβολή αίτησης ενεργοποίησης από την ελληνική κυβέρνηση, απαιτούνται γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και την Ε.Ε. αν η κατάσταση συνιστά ultima ratio, ομόφωνη απόφαση του Eurogroup καθώς και η έγκριση της βοήθειας από τα εθνικά κοινοβούλια (όπου απαιτείται). Προς το παρόν, μόνο η Ολλανδία έχει κινηθεί προληπτικά λαμβάνοντας τη σχετική έγκριση από το κοινοβούλιό της.

Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, για να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, που αναλογεί στην Ιταλία, πιθανώς και να χρειαστεί χρόνος μεγαλύτερος του μήνα, όταν μηνιαίως η Ελλάδα χρειάζεται σε μέσο όρο να δανείζεται περίπου 2 δισ. ευρώ για να καλύπτει πρωτογενές έλλειμμα προϋπολογισμού. Και η Ιταλία εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ των πιο γρήγορων χωρών.

Αν η προκαταβολή του ΔΝΤ είναι μόλις 3 δισ. ευρώ και οι ευρωπαϊκές χώρες χρειαστούν ενάμιση μήνα για να θέσουν στη διάθεση της Ελλάδας το ποσό της βοήθειας που τους αναλογεί, τότε η χώρα μας θα αναγκαστεί να ρολάρει για έναν μήνα ή μερικούς μήνες τις λήξεις δανείων σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες.

Κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών θα κληθεί, δηλαδή, να καλύψει το ποσό το οποίο θα υπολείπεται από τα περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ που λήγουν τον Μάιο μέσω τρίμηνων -πιθανώς- εντόκων ή ακόμη και commercial papers.

Το παραπάνω δίχτυ ασφαλείας από τις ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό με το ότι η κυβέρνηση δείχνει να δίνει στη Γερμανία χρόνο έως τις 9 Μαΐου και τις εκλογές της Ρηνανίας εξηγεί πιθανότατα την πρόθεση της κυβέρνησης να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός μέσα στον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v