Αυξήσεις-φωτιά σε ΦΠΑ, καύσιμα ζητά η τρόικα

Φωτιά και στους φόρους βάζουν οι απαιτήσεις της τρόικας. Ζητούν νέες και άμεσες αύξησεις σε ΦΠΑ, και αυξήσεις σε ΕΦΚ σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα. Μάχη για 13ο και 14ο μισθό. Συνάντηση Παπανδρέου με κοινωνικούς εταίρους.

Αυξήσεις-φωτιά σε ΦΠΑ, καύσιμα ζητά η τρόικα
Φωτιά και στους φόρους βάζουν οι απαιτήσεις της τρόικας ως αντάλλαγμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης καθώς ζητούν νέα και άμεση αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ αλλά και νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα.

Όσον αφορά στον ΦΠΑ, τα σενάρια αναφέρονται σε αύξηση κατά τουλάχιστον 2 μονάδες, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και πρόταση για αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 21% στο 25%.

Στο μέτωπο των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η αύξηση αναμένεται πως θα είναι τουλάχιστον 10% και θα ακολουθήσει δύο αυξήσεις ΕΦΚ που έχουν προηγηθεί από τις αρχές του έτους και έχουν οδηγήσει τις τιμές στα τσιγάρα στα 3,90 ευρώ το πακέτο, την αμόλυβδη έως και 1,67 ευρώ το λίτρο και τα ποτά κατά 2 ευρώ ακριβότερα ανά φιάλη.

Στην ατζέντα των απαιτήσεων της τρόικας παραμένουν παράλληλα η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση της Διαιτησίας, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η μείωση του κατώτατου μισθού.

«Κάθε μέρα που περνά η διαπραγματευτική μας θέση αδυνατίζει», λέει στο Euro2day κυβερνητικό στέλεχος σημειώνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η συμφωνία να κλείσει το αργότερο αύριο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί από τον 13ο και τον 14ο μισθό, ιδίως για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσει τον χρόνο και το βάθος της ύφεσης της οικονομίας, ενώ διαπραγμάτευση υπάρχει και για τον χρόνο λήψης των πρόσθετων μέτρων.

Η τρόικα πιέζει πάντως για τη λήψη του συνόλου των μέτρων εδώ και τώρα...

Πληροφορίες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους αναφέρουν ότι η ζυγαριά κλίνει σε κατάργηση τόσο του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο, όσο και της 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v