Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Έρχονται λουκέτα σε μικρομεσαίες

Έκρηξη στα δάνεια σε καθυστέρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ ή 10% τους τελευταίους μήνες. Ασπιρίνη οι προωθούμενες αναδιαρθρώσεις. Κίνδυνος για "κανόνια".

Τράπεζες: Έρχονται λουκέτα σε μικρομεσαίες
Συναγερμό έχει σημάνει στα επιτελεία των τραπεζών η εκτόξευση των καθυστερήσεων πληρωμών δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η ένταση της δημιουργίας επισφαλειών είναι τόσο μεγάλη που παρά τις προωθούμενες αναδιαρθρώσεις δύσκολα θα αποφευχθεί μια νέα γενιά "λουκέτων".

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί σε καθυστέρηση επιπρόσθετα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 10% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στην κατηγορία.

Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση για την κατηγορία αυτών των εταιριών, αν συνυπολογιστεί ότι οι τράπεζες προσπαθούν να τις διατηρήσουν... στη ζωή προτείνοντάς τους προγράμματα αναδιάρθρωσης.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν πλέον ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στην εν λόγω κατηγορία θα ανέλθει στην καλύτερη περίπτωση στο 15% κατά τη διάρκεια του 2010 και στη χειρότερη στο 20%.

Η δημοσιονομική κρίση, που παρά τον μηχανισμό στήριξης συνεχίζει να σφίγγει τη θηλιά γύρω από την πραγματική οικονομία, προβληματίζει ιδιαίτερα τους τραπεζίτες για το μέλλον δεκάδων χιλιάδων μικρών (κυρίως) και μεσαίων επιχειρήσεων.

"Έως το τέλος του 2010 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με λουκέτο", αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζίτης και προσθέτει: "Έρχεται μία νέα γενιά επισφαλειών, αυτήν τη φορά στα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα, στην καταναλωτική πίστη η ζημιά που ήταν να γίνει έχει ήδη γίνει".

Από το σύνολο των 800.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, το 60% αυτών είναι δανεισμένο. "Το χειρότερο για την πλειονότητα αυτών είναι πως ο δανεισμός τους είναι ιδιαίτερα υψηλός και σε αρκετές περιπτώσεις φθάνει το 5πλάσιο του επίσημου ετήσιου τζίρου τους. Αυτό το δάνειο δεν αποπληρώνεται εν μέσω ύφεσης", συμπληρώνει ο συνομιλητής μας.

--- Ασπιρίνη η αναδιάρθρωση

Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης δεν αποτελούν πανάκεια, τονίζουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη. "Δεν εγγυώνται τη βιωσιμότητα των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, αντίθετα τους δίνουν παράταση ζωής για 2 το πολύ για 5 χρόνια, περίοδος εντός της οποίας δεν αποκλείεται το λουκέτο, δεδομένης της ύφεσης που θα πλήξει, επί μία διετία, την ελληνική οικονομία", επισημαίνουν.

Τα εν λόγω προγράμματα περιλαμβάνουν: Πρώτον, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου για 2 ή για περισσότερα έτη. Δεύτερον, τη μείωση του επιτοκίου εφόσον τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης το επιτρέπουν. Τρίτον, παρέχουν τη δυνατότητα στην επιχείρηση να αποπληρώνει για ορισμένο χρονικό διάστημα μόνο τους τόκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v