"Κούρεμα" 5% στα ελληνικά ομόλογα μετά τη Moody΄s

Επιπλέον "κούρεμα" της τάξεως του 5% θα επιβάλλεται στα ελληνικά ομόλογα όταν χρησιμοποιούνται ως εχέγγυα για άντληση ρευστότητας, μετά την υποβάθμιση της χώρας από τη Moody's, τόνισε στέλεχος της ΕΚΤ.

Κούρεμα 5% στα ελληνικά ομόλογα μετά τη Moody΄s
Επιπρόσθετο "κούρεμα" της τάξεως του 5% θα επιβάλλεται στα ελληνικά ομόλογα όταν χρησιμοποιούνται ως εχέγγυα για την άντληση ρευστότητας, μετά και την υποβάθμιση της χώρας από τη Moody's, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, όπως μετέδωσε το Reuters.

"Θα επιβληθεί 'κούρεμα', ένα επιπλέον 5%", τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, μετέδωσε το πρακτορείο.

Μετά και την υποβάθμιση από τη Moody's, και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης πλέον δίνουν rating για το ελληνικό χρέος, χαμηλότερο ή ίσο του ΒΒΒ, επίπεδο βάσει του οποίου επιβάλλεται και το επιπλέον "κούρεμα".

Το επιπλέον "κούρεμα" σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν λιγότερα κεφάλαια σε αντάλλαγμα για ελληνικά ομόλογα, σε σχέση με τη ρευστότητα που θα λάμβαναν εάν κατέθεταν ως εχέγγυα, άλλους κρατικούς τίτλους.

Σημειώνεται ότι με τις κεφαλαιααγορές "παγωμένες" για το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες, η άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά για τα ελληνικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με report της HSBC, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 84,9 δισ. ευρώ ενώ μόνο τον μήνα αυτόν, αυξήθηκε κατά 17,8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v