Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Strauss-Kahn: Θέτει θέμα εσωτερικής υποτίμησης

Θέμα "εσωτερικής υποτίμησης" θέτει για την Ελλάδα ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Strauss-Kahn σε συνέντευξή του στους "F.T.", τονίζοντας ότι "είναι μία επώδυνη διαδικασία, αλλά πρέπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να το κάνουν".

Strauss-Kahn: Θέτει θέμα εσωτερικής υποτίμησης
Θέμα "εσωτερικής υποτίμησης" θέτει για την Ελλάδα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Dominique Strauss-Kahn, σε συνέντευξή του στους "Financial Times". Κάνοντας λόγο για πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε πως "είναι μία επώδυνη διαδικασία, αλλά πρέπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να το κάνουν".

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ επισημαίνει πως πρόκειται "για πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί" και τονίζει πως ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους λίγο σχετίζεται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Strauss-Kahn αναφέρει στη συνέντευξή του: "Η ελληνική οικονομία έχασε 5 - 6 μονάδες ετησίως σε σύγκριση με τη Γερμανία τα τελευταία 5 - 6 χρόνια και σήμερα υπάρχει διαφορά 25 - 30 μονάδων στην ανταγωνιστικότητα. Σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να δώσει λύση η Ελλάδα αν θέλει να παρουσιάσει και πάλι ανάπτυξη και να δει πιο φωτεινό μέλλον από το σημερινό".

Όπως υποστήριξε, ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι η μείωση του κόστους. Πρόσθεσε πως "σε μια χώρα που δεν ανήκει σε κάποια νομισματική ένωση αυτό θα μπορούσε να γίνει με την υποτίμηση του νομίσματός της". "Για την Ελλάδα όμως", συνέχισε, "αυτό δεν μπορεί να γίνει. Μέσω εσωτερικής υποτίμησης, μειώνοντας δηλαδή τα πραγματικά εισοδήματα, θα ανακτήσει η χώρα τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της", τόνισε ο κ. Strauss Kahn.

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι η εσωτερική υποτίμηση (η ταυτόχρονη μείωση μισθών και τιμών) εμπεριέχει τον κίνδυνο πτώσης στην κατανάλωση και για τον λόγο αυτόν προτείνει πακέτο βοήθειας από τις Βρυξέλλες με στόχο το γεφύρωμα του αναπτυξιακού χάσματος με τη δυτική Ευρώπη. "Προσπαθούμε να πείσουμε την Ε.Ε. -όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες- ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα μέσω όχι μόνο του πακέτου δανεισμού αλλά και της παροχής επιπλέον πόρων για την ανάπτυξη", υποστήριξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v