Νέα πτώση για την Ελλάδα στις ταχύτητες διαδικτύου

Βουτιά τεσσάρων θέσεων τον Μάρτιο στην παγκόσμια κατάταξη σύμφωνα με την Ookla. Στο ευρυζωνικό internet η χώρα μας έπεσε στην 102η θέση πίσω από Αλβανία, Ελ Σαλβαδόρ και Γουατεμάλα.

Νέα πτώση για την Ελλάδα στις ταχύτητες διαδικτύου

Σε ελεύθερη πτώση ήταν τον Μάρτιο οι ταχύτητες σε mobile και ευρυζωνικό internet στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας ουσιαστικά μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει.

Αν και το τελευταίο διάστημα η χώρα κέρδιζε θέσεις στο mobile internet, ο Μάρτιος έφερε την Ελλάδα στην 38η θέση από την 34η που ήταν ένα μόλις μήνα πριν, ενώ στην σταθερή τηλεφωνία συνεχίζεται η πτώση όπου πλέον κατέχει την 102η θέση από την 101η τον προηγούμενο μήνα. Τον Γενάρη η Ελλάδα είχε φτάσει στην 99η θέση.

Ευρυζωνικό Internet... για κλάματα

Στο ευρυζωνικό internet η εικόνα φαίνεται να παγιώνεται για τους Ελληνες  οι οποίοι αναγκάζονται να σερφάρουν με χαμηλές ταχύτητες πίσω από χώρες όπως το Ομάν, η Ινδία, η Αλβανία, η Αρμενία, η Γουατεμάλα και τον Ελ Σαλβαδόρ.

Αυτός ήταν και ο λόγος της παρέμβασης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ζητώντας στενά χρονοδιαγράμματα για επενδύσεις σε 5G και οπτικές ίνες αλλά και μείωση τιμών στις υψηλές ταχύτητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla η μέση ταχύτητα (download) τον Μάρτιο παγκόσμια στο mobile internet κινήθηκε στα επίπεδα των 52.98 Mbps και στο Upload 11.48 Mbps ενώ όσον αφορά τη σταθερή τηλεφωνία σε σύνολο 181 χωρών η μέση ταχύτητα ήταν σε Download ήταν 93.28 Mbps και Upload 45.46 Mbps.

Όσον αφορά τις ταχύτητες στην κινητή τηλεφωνία η Ελλάδα  στο Download φτάνει τα 79.28 Mbps και στο Upload τα 14.04 Mbps. Στη σταθερή τηλεφωνία Fixed Broadband το Download διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στα 49.94 Mbps και στο Upload στα 9.44 Mbps.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πάνω από το μέσο όρο όσον αφορά την κινητή αλλά πολύ πίσω όσον αφορά το σταθερό internet καθώς η μέση ταχύτητα παγκοσμίως στο Download είναι διπλάσια και το Upload τετραπλάσια.

Καλύτερη η Θεσσαλονίκη

Στη σταθερή τηλεφωνία  η Θεσσαλονίκη έχασε δύο θέσεις και έφτασε στην 108η σε σύνολο 196 πόλεων με ταχύτητες στο internet στα 62.86 Mbps στο Download ,ενώ η Αθήνα η οποία βρίσκεται πίσω από την συμπρωτεύουσα έχασε επίσης δύο θέσεις κατεβαίνοντας στην 120η θέση- 12 θέσεις πίσω από την Θεσσαλονίκη- με 51.67 Mbps.

Στο mobile internet η Θεσσαλονίκη κέρδισε δύο θέσεις φτάνοντας στην 39η θέση ανάμεσα σε 164 πόλεις με Download στην κινητή τηλεφωνία 116.52 Mbps ενώ η Αθήνα παρέμεινε στην 53η -δηλαδή 14 θέσεις πίσω από την συμπρωτεύουσα- έχοντας 93.84 Mbps στο Download στην κινητή τηλεφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v