Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδια κορυφής με το χρέος

Προσπάθειες για ένα "δυνατό" ανακοινωθέν με ριζοσπαστικές αποφάσεις κάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πού μπορεί να κολλήσει η συμφωνία. Το παρασκήνιο της συνάντησης Μέρκελ-Παπανδρέου λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής.

Παιχνίδια κορυφής με το χρέος
Με πυρετώδεις ρυθμούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ετοιμάζει ένα κοινό ανακοινωθέν, που θα δείχνει ότι οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ριζοσπαστικές αποφάσεις, έστω και σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρουν κοινοτικοί παράγοντες, με την ελπίδα ότι την τελευταία στιγμή θα επικρατήσει η συναίνεση και δεν θα υπάρξουν ενστάσεις επί του ανακοινωθέντος.

Η χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, κ. Άγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο Πρόεδρο, κ. Νικολά Σαρκοζί, έδειξε ότι δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά έχει διαμορφωθεί μια κοινή πρόταση. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συμφωνούν στο ότι πρέπει να υπάρξουν χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια που έχουν λάβει ή θα λάβουν οι χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης, όπως και περαιτέρω παράταση (επιμήκυνση) στον χρόνο αποπληρωμής. Μάλιστα, έχουν προταθεί και συγκεκριμένα ποσά, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι "Financial Times". Παρόν στις διαπραγματεύσεις Μέρκελ-Σαρκοζί ήταν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ, ενώ αμέσως μετά ενημερώθηκε τηλεφωνικώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι .

Υπάρχει επίσης σχετική συμφωνία για τις διευρυμένες αρμοδιότητες του προσωρινού μηχανισμού EFSF, όμως δεν υπάρχει απόλυτη καθαρότητα ως προς το τι θα είναι αυτές.

Διπλωματικές πηγές από το Παρίσι αναφέρουν ότι ο κ. Σαρκοζί έχει προτείνει το EFSF να μπορεί να παρέμβει πριν από μια κρίση (pre-emptive intervention) για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, χωρίς να χρειάζεται μόνιμο καθεστώς, όπως έγινε με την περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Και αυτό γιατί το Παρίσι ανησυχεί ότι σύντομα οι αγορές θα χτυπήσουν τη γαλλική πόρτα και ο Γάλλος Πρόεδρος θεωρεί ότι σε μια προεκλογική περίοδο θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα όπλα για να αναχαιτίσει τις αγορές.

Εκεί όπου η διάσταση απόψεων στην Ευρώπη είναι εμφανής είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα μελλοντικά πακέτα στήριξης και ο φόρος στις τράπεζες που πιθανότατα εγκαταλείπεται. Έτσι, λοιπόν, όλα τα ενδεχόμενα για την έκβαση της σημερινής συνόδου παραμένουν ανοιχτά.

Το καλό σενάριο

Σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του επικεφαλής του EFSF, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν πρέπει να περιμένουμε οριστικές λύσεις και λεπτομέριες για καμία χώρα και συνεπώς ούτε για την Ελλάδα. Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε έκκληση να μη γίνουν βεβιασμένες κινήσεις ως προς τις αποφάσεις και να υπάρξει χρόνος διαβουλεύσεων ώστε να βρεθούν οι πλέον κατάλληλες.

Επομένως, το καλό σενάριο δεν είναι πλέον η οριστική λύση, αλλά ένα ριζοσπαστικό κοινό ανακοινωθέν, που θα προχωρά τις αποφάσεις του Εurogroup αρκετά βήματα πάρα πέρα. Δηλαδή, εκτός από τη διακήρυξη για χαμηλότερα επιτόκια, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, θα λέει, όπως μας ανέφερε κοινοτικός παράγοντας, ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και όλα τα μέσα ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους όταν χρειαστεί. Ακόμα και το ευρωομόλογο (για το οποίο αντιδρά η Γερμανία) και τον φόρο των τραπεζών (στον οποίο αντιδρούν οι τράπεζες).
 
Ρητή προϋπόθεση είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση, με τη Γερμανία να επιμένει να κρατάει ψηλά τον πήχη της συμμετοχής στα 30 δισ. ευρώ.

Στα χέρια τους οι ηγέτες θα έχουν την ολοκληρωμένη πρόταση του IIF για το πώς θα γίνει η συμμετοχή αυτή. Πρόκειται για ένα πακέτο προτάσεων με διάφορες παραλλαγές και εκδοχές. Όλες όμως περιέχουν την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων των επόμενων ετών (με επιμήκυνση κατά 3, 5 ή 7 έτη) με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας έως και 30 χρόνια. Οι εγγυήσεις που θα δοθούν παραμένουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Επίσης, αντικείμενο διαπραγμάτευσης παραμένει και το εάν το EFSF θα παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ή εάν θα εκχωρεί δάνεια σε χώρες με υψηλό χρέος ώστε να εξαγοράζουν αυτές μέρος του χρέους τους με discount. Να υπενθυμίσουμε ότι το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ταμείου αποφασίστηκε και επικυρώθηκε από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου και δεν προνοεί τίποτε από όσα αναφέραμε πιο πάνω. Εάν οι "27" αποφασίσουν να προσδώσουν τις αυξημένες αρμοδιότητες, τότε θα απαιτηθεί και επικύρωση από όλα τα εθνικά κοινοβούλια.

Επίσης, το κοινό ανακοινωθέν αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευση της Ε.Ε. για νέο δάνειο προς την Ελλάδα και ίσως βάλει χρονικό πλαίσιο να ολοκληρωθούν οι διεργασίες μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Βάσει του καλού σεναρίου, λοιπόν, η Αθήνα θα αποσπάσει ένα πιο σαφές χρονικό πλαίσιο, τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του EFSF και τη συμμετοχή των ιδιωτών, χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής του νέου δανείου.

Γκρίζα ζώνη παραμένει το πώς θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε. το status του selective default στο οποίο θα εντάξουν οι οίκοι αξιολόγησης τη χώρα μας.

Το κακό σενάριο

Παρά τις πιέσεις των αγορών, υπάρχει το ενδεχόμενο της εμπλοκής της τελευταίας στιγμής από αιτήματα διαφόρων χωρών, που μπορεί να τινάξουν τις διαπραγματεύσεις στον αέρα. Να υπενθυμίσουμε τις εμπράγματες εγγυήσεις του προέταξαν οι Φινλανδοί την τελευταία στιγμή στην προηγούμενη σύνοδο, αίτημα που παραμένει μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση, αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα collaterals είναι κόκκινη γραμμή, φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως ίσως χρειαστεί να καταβληθούν.

Το κακό σενάριο, λοιπόν, λέει ότι οι "27" δεν θα προχωρήσουν σε τίποτα ουσιαστικό ή ριζοσπαστικό και θα περιοριστούν σε ένα γενικόλογο ανακοινωθέν. Βεβαίως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται καταστροφικό γιατί θα προκαλέσει νέο σφυροκόπημα από τις αγορές και κύκλο αστάθειας τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Παπανδρέου - Μέρκελ

Στις 12, ώρα Βρυξελλών, ορίστηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, τετ α τετ συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η συνάντηση έκλεισε έπειτα από αίτημα του κ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να ανιχνευθούν οι προθέσεις του Βερολίνου, που φαίνεται πως έχει περιορίσει τον δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση της κυβέρνησής του για το νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει, όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, τη νέα χρηματική βοήθεια, επιπρόσθετο δάνειο από το EFSF ώστε να επαναγοράσει χρέος με κάποιο κούρεμα, και επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής με χαμηλότερα επιτόκια.

Η ελληνική πλευρά, η οποία βλέπει ότι η προοπτική της επιλεκτικής χρεοκοπίας μέσω της συμμετοχής των ιδιωτών είναι μια σοβαρή πιθανότητα, επιδιώκει να λάβει ρητές διασφαλίσεις από την Ε.Ε. και βεβαίως και από την ΕΚΤ, ότι θα καλυφθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που εμμέσως απορρίπτει ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Η μέρα σήμερα ξεκινά στις 9, ώρα Βρυξελών, με τη συνάντηση των οικονομικών εμπειρογνωμόνων και στελεχών των υπουργείων Οικονομικών, οι οποίοι θα εξετάσουν την πρόταση του IIF. Τη σκυτάλη θα πάρουν στις 13:00 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v