Γερμανική λύση με γαλλικό άρωμα για την Ελλάδα

Δυο εναλλακτικές για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας συμφώνησαν Μέρκελ-Σαρκοζί. Χαμηλά επιτόκια για την Ελλάδα και επιμήκυνση των ομολόγων έως 30 χρόνια. Στο τραπέζι και η επιλεκτική χρεοκοπία.

  • Quentin Peel (Βερολίνο), Peter Spiegel (Βρυξέλλες)
Γερμανική λύση με γαλλικό άρωμα για την Ελλάδα
Με μια πρόταση που περιλαμβάνει δυο εναλλακτικά σενάρια για τη συμμετοχή προσέρχεται ο γαλλογερμανικός άξονας στη σύνοδο κορυφής. Μέρκελ και Σαρκοζί κατέληξαν στο ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος εξόφλησης του ελληνικού χρέους και να χαμηλώσει το επιτόκιο. Συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είτε μέσω ανταλλαγής ομολόγων, είτε μέσα από την επιβολή φόρου στις τράπεζες. Το δεύτερο αυτό σενάριο, όμως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες δεν φαίνεται πως περπατάει...  

Σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει τελικά συμμετοχή των τραπεζών, αυτό σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγάλες ανακατατάξεις τον κλάδο.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρέμεναν αργά χθες τη νύχτα η κ. Angela Merkel, καγκελάριος της Γερμανίας, και ο κ. Nicolas Sarkozy, Πρόεδρος της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια κυριολεκτικά της τελευταίας ώρας, για να επιλύσουν τις διαφορές τους όσον αφορά στο νέο πακέτο διάσωσης προς την ελληνική οικονομία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε έκτακτη συνάντηση στο γραφείο της καγκελαρίου στο Βερολίνο, μετά την αποτυχία τους σε τηλεδιάσκεψη να ξεπεράσουν το αδιέξοδο του πώς οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα επωμιστούν τμήμα των κεφαλαίων που χρειάζονται για το νέο πακέτο διάσωσης, σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Το πακέτο που συζητούν, μετά την αποφασιστική παρέμβαση της Κομισιόν, περιλαμβάνει 71 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης από τους διεθνείς πιστωτές και φόρο 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες της ευρωζώνης, έσοδα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά του 20% των εκκρεμών χρεών 350 δισ. ευρώ της Ελλάδας.

Οι προτάσεις, που βρίσκονται στο σχέδιο διάσωσης το οποίο κυκλοφόρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει της έκτακτης συνόδου, περιλαμβάνουν επίσης σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, με βάση το οποίο οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα ενθαρρυνθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν με νέα 30ετή ομόλογα.

Το πρόγραμμα swap θα μειώσει την τρέχουσα αξία του ελληνικού χρέους κατά περίπου 90 δισ. ευρώ. Θα προσφερθεί στους κατόχους ομολόγων τα οποία πρόκειται να λήξουν στα επόμενα οκτώ χρόνια, με πιστωτικά «γλυκαντικά» για να ενθαρρυνθούν να συμμετέχουν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το τελικό σχέδιο πιθανότατα θα περιλαμβάνει είτε φόρο στις τράπεζες είτε πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, αλλά όχι και τα δύο.

Το πρόγραμμα του κ. Barroso, επίσης, θα επεκτείνει τις εξουσίες του ταμείου διασώσεων 440 δισ. ευρώ της ευρωζώνης. Θα του επιτραπεί να προσφέρει γραμμές πιστώσεων σε χώρες της ευρωζώνης που δεν λαμβάνουν κεφάλαια διάσωσης και για επανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών σε χώρες που λαμβάνουν. Σε ακραίες περιπτώσεις, το ταμείο θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα προβληματικών κρατών στην ανοιχτή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν, ο έκτακτος φόρος στις τράπεζες πιθανόν να αντιστοιχεί σε 0,0025 επί όλων των ενεργητικών που υπάρχουν σε τράπεζες της ευρωζώνης και να προσφέρει 10 δισ. ευρώ ετησίως επί πέντε χρόνια. Αυτά τα κεφάλαια θα μπουν στο ταμείο διασώσεων, το οποίο θα τα χρησιμοποιήσει για επαναγορές ελληνικών ομολόγων.

Η Γερμανία παρέμεινε αμετακίνητη στη θέση ότι η σημαντική και ευμεγέθης συμβολή του ιδιωτικού τομέα παραμένει «αίτημα αποφασιστικής σημασίας» για το νέο πρόγραμμα που συζητούν οι 17 χώρες της ευρωζώνης, με βάση τις συστάσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Το πρόβλημα που προκαλεί καθυστερήσεις στη συμφωνία είναι το πώς θα συμμετέχουν οι ιδιώτες επενδυτές, χωρίς να κηρυχτεί στάση πληρωμών από την Ελλάδα. Η ΕΚΤ δηλώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα την υποχρεώσει να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, κάτι που θα μεταφραστεί σε ουσιαστικό αποκλεισμό της ελληνικής οικονομίας.

Η Γαλλία πάντα ήταν πιο κοντά στις θέσεις της ΕΚΤ και πρότεινε την επιβολή τραπεζικού φόρου. Όμως η ιδέα αυτή -που εξόργισε τον τραπεζικό κλάδο- θεωρήθηκε στη Γερμανία ότι δεν θα προσφέρει κάποια συμβολή στην ελληνική διάσωση για πολλούς μήνες, καθώς θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από όλους τους θεσμούς της Ε.Ε. και τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Jose Manuel Barroso, λίγο πριν από την κυκλοφορία των προτάσεών του προειδοποίησε για τις φοβερές επιπτώσεις που θα έχει η απουσία συμφωνίας στην έκτακτη σημερινή σύνοδο στις Βρυξέλλες, αλλά πάντως οι Γερμανοί εξέφραζαν βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταλήξουμε σε μια καλή λύση», δήλωσε ο κ. Steffen Seibert, εκπρόσωπος της κ. Merkel, πριν φτάσει ο κ. Sarkozy για τις επαφές. «Η Γερμανία και η Γαλλία μαζί αισθάνονται την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους για να φτάσουν σε μια καλή λύση για την Ευρώπη».

Η αποτυχία των δύο ηγετών να επιλύσουν τις διαφορές τους τηλεφωνικά
υποχρέωσε Ευρωπαίους αξιωματούχους να κανονίσουν λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο την κρίσιμη διαπραγματευτική συνάντηση, που υποτίθεται ότι θα κλείσει το ελληνικό ζήτημα. Η κοινή συνεδρίαση της αποκαλούμενης «ομάδας εργασίας του ευρώ», που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ, κανονίστηκε εκ νέου για το πρωί της Πέμπτης.

Η κ. Merkel και ο κ. Sarkozy συναντήθηκαν με τη συμμετοχή μόνο των στενότερων συμβούλων τους στη γερμανική καγκελαρία, για έναν πρώτο κύκλο συνομιλιών και στη συνέχεια για δείπνο. Ο Γάλλος Πρόεδρος θα παραμείνει τη νύχτα στο Βερολίνο και οι δύο ηγέτες θα μεταβούν αεροπορικώς στις Βρυξέλλες μαζί.

Έχει γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για τις μετασεισμικές επιπτώσεις της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στη διάσωση, καθώς η απειλή έχει ήδη προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση στα spreads των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, με τους επενδυτές να φοβούνται ανάλογα «κουρέματα».

Όμως, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν πιέζουν την ΕΚΤ να επιδείξει μεγαλύτερη ελαστικότητα. Ο διοικητής της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet, επιμένει ότι θα κόψει τη χρηματοδότηση των Αθηνών αν κηρυχτεί στάση πληρωμών. Ωστόσο, η Γερμανία πιστεύει ότι μια «επιλεκτική στάση πληρωμών» θα είναι διαχειρίσιμη.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v