Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

C.S.: Φθηνότερη η χρηματοδότηση της Ελλάδας

Στην παρούσα φάση και με το έλλειμμα της Ελλάδας περίπου στα 2 δισ. ευρώ τον μήνα, είναι φθηνότερο να χρηματοδοτείς τη χώρα παρά να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, υποστηρίζει η Credit Suisse σε έρευνά της.

C.S.: Φθηνότερη η χρηματοδότηση της Ελλάδας
Στην παρούσα φάση και με το έλλειμμα της Ελλάδας περίπου στα 2 δισ. ευρώ τον μήνα, είναι φθηνότερο να χρηματοδοτείς τη χώρα παρά να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, υποστηρίζει η Credit Suisse σε έρευνά της.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η κατάσταση στην οικονομία έχει χειροτερεύσει. Εκτιμάται, όμως, ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό, αλλά τοποθετείται χρονικά από τους αναλυτές σε δύο μεταγενέστερες χρονικές περιόδους: είτε μεταξύ του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου, είτε το επόμενο φθινόπωρο.

Κατά την Credit Suisse, το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης έχει σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί από τις αγορές. Έτσι, θα λειτουργήσει περισσότερο "καθαρτικά".

Η Ελλάδα είναι "μικρότερη" από τη Lehman Brothers, υποστηρίζει. Δεδομένου ότι ο βαθμός στον οποίο είναι εκτεθειμένοι οι επενδυτές σε αυτήν είναι γνωστός, δεν θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο.

Θεωρεί πάντως ότι το "κούρεμα" που απαιτείται στο χρέος για να μειωθεί στο 80% του ΑΕΠ κινείται στο 56% και θα φτάσει το 73% στο τέλος του 2012.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει απίθανο σενάριο, συμπληρώνει ο οίκος, και τονίζει πως "κούρεμα" των ομολόγων κατά 50% θα κοστίσει στο τραπεζικό σύστημα 80 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, η Credit Suisse κατεβάζει την τιμή-στόχο για τη Eurobank στο 1,5 από 2,9 ευρώ, για την Πειραιώς στο 0,5 ευρώ από 0,7 ευρώ και για το Τ.Τ. στο 0,8 ευρώ από 2,8 ευρώ. Αμετάβλητη παραμένει η τιμή-στόχος για την Κύπρου στο 1,7 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις για την πτώχευση

Με δεδομένο ότι η Credit Suisse δεν βλέπει άμεση πτώχευση, σκιαγραφεί τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρωθούν πριν γίνει μια τέτοια κίνηση:

Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Δεν είναι πρόβλημα.

Εισηγμένες γερμανικές και γαλλικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν τις απώλειες, επισημαίνεται, καθώς μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων αποτιμάται στα βιβλία τους σε τιμές αγοράς. Μη εισηγμένες γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, αλλά έχουν ελληνικούς τίτλους αξίας μόλις 2,7 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει προβλήματα, αλλά υπάρχει το ΤΧΣ, που διαθέτει ισχύ 10 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για επανακεφαλαιοποίηση (και σε μεγάλο βαθμό κρατικοποίηση) τραπεζών. Πιθανή πτώχευση για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες μεταφράζεται σε ανάγκες για κεφάλαια ύψους 19 δισ. ευρώ. "Πολλά, αλλά αντέχονται", λέει η Credit Suisse.

Πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα: Πιθανώς να μην είναι προαπαιτούμενο.

Θεωρητικά, αναφέρεται, μια χώρα που πτωχεύει θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της, καθώς θα χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα προσπαθεί να το πετύχει στις αρχές του 2012. Ακόμα και αν δεν το καταφέρει (που είναι πιθανό), οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να δώσουν κεφάλαια στην Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της.

• Τείχος προστασίας για τους υπόλοιπους αδύναμους κρίκους (Πορτογαλία, Ιρλανδία και πιθανώς Ιταλία, Ισπανία): Αυτό είναι το κλειδί.

Η Credit Suisse υποστηρίζει ότι υπάρχει σειρά επιλογών: Το ευρωομόλογο, που όμως δημιουργεί "ηθικό κίνδυνο". Η ενίσχυση του EFSF είναι μία άλλη επιλογή. Η διεύρυνση των επιλογών της EKT, ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή αγορά.
Μία ακόμα επιλογή θα ήταν η υιοθέτηση "μπλε - κόκκινων" ομολόγων (τα μπλε θα αφορούν στο χρέος που αντιστοιχεί έως το 60% του ΑΕΠ και τα κόκκινα στο χρέος πάνω από αυτό το επίπεδο). Εκτιμάται όμως ότι θέλει χρόνο για να υιοθετηθεί. 

Μία ακόμη επιλογή θα ήταν να γίνει το EFSF ασφαλιστής κρατικών χρεών και να εγγυηθεί στους επενδυτές ένα μέρος των πιθανών ζημιών από κρατικά ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v