Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ-Σαρκοζί: Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη, στην οποία συμφώνησαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της Συνόδου.

Μέρκελ-Σαρκοζί: Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη, στην οποία συμφώνησαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, μεταδίδει το Reuters.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι είναι απόλυτη ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία το γρηγορότερο δυνατό, ειδικά μετά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα και ζήτησαν την συγκρότηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη στις Κάννες, μαζί με εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της ελληνικής κυβέρνησης για να συζητήσουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.


Γιούνκερ: Όχι ίσον χρεοκοπία

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ προειδοποιεί με χρεοκοπία εάν οι Έλληνες ψηφίσουν "όχι"

"Έάν οι Έλληνες ψηφίσουν "όχι" στο δημοψήφισμα, δεν μπορώ να αποκλείσω την χρεοκοπία της χώρας", σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η ελληνική πρόταση για δημοψήφισμα αυξάνει άρδην τη "νευρικότητα και την ανασφάλεια" σε μια ήδη επισφαλή κατάσταση. 

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Παπανδρέου έλαβε την απόφασή του χωρίς να υπάρξει σχετική συνεργασία με τους ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και ότι το ελληνικό δημοψήφισμα θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου της G20.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, τονίζει πως δεν έχει ακόμα καμία επίσημη ενημέρωση από την Ελλάδα για το θέμα.


E.E: Aπόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα για την τήρηση της Συμφωνίας

Tην πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, εξέφρασαν την Τρίτη ο πρόεδρος της Ε.Ε, H. V. Rompuy και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου J.M.Barroso, μεταδίδει το Reuters.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη για την Ελλάδα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα για την τήρηση των δεσμεύσεων της προς την ευρωζώνη και τη διεθνή κοινότητα" ανέφεραν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε κοινή τους ανακοίνωση.

Πρόσθεσαν επίσης ότι έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και ότι οι Eυρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για το δημοψήφισμα στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στις Κάννες.


Αιφνιδιασμός στον γαλλογερμανικό άξονα

Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με την γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη με υπουργούς και τον πρωθυπουργό Φ. Φιγιόν για το ζήτημα της Ελλάδας.

«Η κίνηση των Ελλήνων είναι παράλογη και από τη δική τους πλευρά επικίνδυνη», δήλωσε στενός συνεργάτης του κ. Σαρκοζί, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Γάλλος Πρόεδρος δυσαρεστήθηκε από την απόφαση Παπανδρέου να προσφύγει σε δημοψήφισμα, καθώς θεωρούσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αρκετή για να διασφαλίσει ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν θα μεταδιδόταν και στην Ιταλία, όμως τώρα πάλι όλα βρίσκονται στον αέρα.

Πηγές από τη Γαλλία ανέφεραν επίσης ότι και οι Γερμανοί έμειναν αποσβολωμένοι από την κίνηση του Παπανδρέου, ενώ το Reuters κάνει λόγο για συγκαλυμμένες απειλές από τη γερμανική πλευρά.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών, Rainer Bruderle, δήλωσε ενοχλημένος από την απόφαση του Παπανδρέου να ζητήσει δημοψήφισμα, λέγοντας πως του φάνηκε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει πίσω στη συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, είπε χαρακτηριστικά ότι «ενοχλήθηκα (από την είδηση)». «Αυτή είναι περίεργη συμπεριφορά».

Κατά τον ίδιο, «ο πρωθυπουργός συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης που ωφελούσε τη χώρα του. Άλλες χώρες κάνουν σημαντικές θυσίες για τις δεκαετίες της κακοδιαχείρισης και της αδύναμης ηγεσίας στην Ελλάδα - πάρθηκαν λάθος αποφάσεις και η χώρα έφερε εαυτόν σε αυτήν την κρίση».

«Μου ακούγεται σαν κάποιος να προσπαθεί να ξεφύγει από όσα συμφώνησε - περίεργη συμπεριφορά».

Κατά τον κ. Bruderle, υπάρχει μόνο μία λύση, «να γίνουν προετοιμασίες για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας και αν (η χώρα) δεν υλοποιήσει τις συμφωνίες τότε θα έχουμε φτάσει στο σημείο όπου θα κλείσει η κάνουλα των χρημάτων».

«Τότε θα έχουν χρεοκοπήσει και τότε θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τον φόβο της μετάδοσης για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, που μπορεί να προκληθεί από αυτό», κατέληξε.

Όμως, αν και αιφνιδιασμένοι, ορισμένοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς παραμένει άγνωστο το ακριβές ερώτημα που θα τεθεί στους Έλληνες.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει, την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής για το ελληνικό χρέος.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Επ' αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλοι αυτήν την περίοδο. Όσον αφορά στην προαναγγελία ενδεχόμενου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για εξέλιξη που αφορά στην εσωτερική πολιτική στη χώρα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν τη σχολιάζει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v