Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 7 δισ. ευρώ τα πρόσθετα μέτρα έως το 2015

Ένα "δημοσιονομικό κενό" ύψους 7,02 δισ. έως το 2015, που θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αποκαλύπτει η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής.

Στα 7 δισ. ευρώ τα πρόσθετα μέτρα έως το 2015
Ένα "δημοσιονομικό κενό" ύψους 7,02 δισ. έως το 2015, που θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αποκαλύπτει η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, προσερχόμενος το Σάββατο στο Money Show στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι τα πρόσθετα μέτρα μπορούν να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών, από την καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.  

Σύμφωνα με τους πίνακες του μεσοπρόθεσμου, εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει πρόσθετα μέτρα, το έλλειμμα θα υποχωρήσει μόλις στο 4,2% του ΑΕΠ το 2014 έναντι του στόχου για 1,1% που περιγράφεται στο ΜΠΔΣ.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στη Βουλή ότι η εξειδίκευση των νέων μέτρων που θα ληφθούν την περίοδο 2013 - 2014 θα πραγματοποιηθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα τον Ιούνιο.

"Το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δεν λαμβάνει υπόψη τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα εμμένει στον στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% έως το 2015.

Σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους πίνακες, το 2012 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 11,42 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 3,48 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το 2013, το έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει στα 13,1 δισ. ευρώ ή στο 6,1% του ΑΕΠ, με την απόκλιση έναντι του στόχου να ανέρχεται στο 1,76 δισ. ευρώ.

Έως το 2015 η απόκλιση φτάνει στα 7 δισ. ευρώ καθώς το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στα 9,6 δισ. ευρώ (στο 4,2% του ΑΕΠ), έναντι στόχου για υποχώρηση στα 2,6 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του PSI, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 309 δισ. ευρώ (145,5% του ΑΕΠ) το 2012, στα 314,9 δισ. ευρώ το 2013 (146,7% του ΑΕΠ), στα 306,7 δισ. ευρώ το 2014 και στα 285,8 δισ. ευρώ το 2015 (στο 125,6% του ΑΕΠ).


Βενιζέλος: Από δαπάνες και φοροδιαφυγή τα πρόσθετα μέτρα

Τα πρόσθετα μέτρα μπορούν να βρεθούν από την εξοικονόμηση των δαπανών, από την καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.  

Ειδικότερα, κατά την είσοδό του στο Money Show 2011, το οποίο διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου:

"Έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι ο λαός έχει υποβληθεί σε πάρα πολλές θυσίες για να σωθεί η χώρα. Η χώρα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο, μέσα σε μια Ευρώπη που παραπαίει και ταλανίζεται. Άρα πρέπει να κάνουμε μια εθνική υπερπροσπάθεια για να βγούμε αλώβητοι, όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά μας από την κρίση αυτή.

Για το 2011 και το 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα, αρκεί εμείς να είμαστε συνεπείς, οργανωμένοι και δίκαιοι. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά, βοηθώντας ταυτόχρονα όλους αυτούς που έχουν ανάγκη, διορθώνοντας αδικίες, στηρίζοντας όσους πραγματικά δεν έχουν εισόδημα.

Για τα επόμενα χρόνια -2013, 2014, 2015- ούτως ή άλλως τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελάχιστα: είναι 1% του ΑΕΠ περίπου, κατά μέσο όρο τον χρόνο, όταν μόνο τον Οκτώβριο, για να πάμε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ. Αυτό για να καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά.

Κι αυτό το 1% μπορεί να εξοικονομηθεί από τις δαπάνες, από ένα άλλο κράτος, από μια καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπου κάνουμε καθημερινά πολύ σημαντικά βήματα και θέλουμε τη συμπαράσταση των πολιτών, γιατί η μεγάλη αδικία είναι η αδικία που γίνεται σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων μέσω της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Άρα, χρειάζεται ειλικρίνεια, χρειάζεται θάρρος. Χρειάζεται η χώρα να έχει κάποιους που κρατάνε γερά το τιμόνι αυτήν την ώρα της τρικυμίας και πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας όλοι σε αυτά τα μεγάλα εθνικά θέματα, όχι σε θέματα μικρότερης σημασίας".

Σταϊκούρας: Έως τα μέσα του 2012 η εξειδίκευση των μέτρων 7 δισ.

Οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων κατά την περίοδο 2013 - 2015 θα εξειδικευθούν από την επόμενη κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του 2012, δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα οικονομίας της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας.  

Αναλυτικότερα, ο κ. Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την κυβέρνηση Παπαδήμου επιβεβαιώνει ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων απαιτεί μεγαλύτερη προσαρμογή.
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου, το 2011, παρά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών, δεν κατάφερε να επιτύχει τους αναγκαίους και συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.
Δεν υλοποίησε τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων κατά την περίοδο 2013 - 2015 θα εξειδικευθούν από την επόμενη κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του 2012.

Η προσαρμογή θα πρέπει να προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή των δαπανών, εξαιρουμένων των δημοσίων επενδύσεων, και όχι από την περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν εάν δεν αρχίσει σύντομα η ανάκαμψη της οικονομίας και υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης τα επόμενα χρόνια".


*Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης και οι πίνακες του μεσοπρόθεσμου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v