Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τα «κρυφά» χαρτιά στο PSI

Καυτό παζάρι με κυβέρνηση για 3+1 σημεία. Πώς μπορεί να μειωθεί η ζημία από το 72% ως και το 42% ή κατά 9,5 δισ. Τα ντεσού για φόρο, λογιστική εγγραφή και επιτόκιο από ΤΧΣ. Πώς και πότε θα εκδοθούν κοινές μετοχές.

Τράπεζες: Τα «κρυφά» χαρτιά στο PSI
Τρεις συν μία καυτές παράμετροι παραμένουν ανοιχτές στην εξίσωση της ζημίας από το PSI, αλλά και του κόστους με το οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, διατηρώντας έτσι σκιές αβεβαιότητας στον σχεδιασμό των τραπεζιτών και των επενδυτών.

Την ώρα όπου η Ελλάδα, η Ευρώπη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το IIF ετοιμάζονται να υπογράψουν την τελική συμφωνία για την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), στην Αθήνα, μεταξύ της κυβέρνησης, των τραπεζιτών και της τρόικας γίνεται καυτό παζάρι για την... επόμενη ημέρα.

Η προχθεσινή τοποθέτηση Βενιζέλου για την ανάγκη να εξασφαλίσει το δημόσιο υψηλότερο επιτόκιο ή σταθερή απόδοση έναντι των κεφαλαίων τα οποία θα παράσχει το Τ.Χ.Σ. στις τράπεζες για να απεμπολήσει το δικαίωμα των κοινών μετά ψήφου μετοχών έδειξε την κορυφή μόνο του παγόβουνου της κρυφής διαπραγμάτευσης.

Οι τραπεζίτες, η κυβέρνηση και η τρόικα παζαρεύουν ακόμη για θέματα, όπως για το αν τα νέα ομόλογα θα θεωρηθούν συνέχεια λογιστικής εγγραφής, για το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου και για το πώς και πότε θα εκδοθούν κοινές μετοχές υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πρόκειται για ιδιαίτερα κρίσιμες λεπτομέρειες που μπορούν να περιορίσουν το ύψος της ζημίας από το PSI από το 72% στο 42%, δηλαδή έως και κατά 9,5 δισ. ευρώ.

Το πρώτο παζάρι αφορά το αν θα παρασχεθεί η δυνατότητα τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι τράπεζες να θεωρηθούν συνέχεια λογιστικής εγγραφής (derecognition), των υφιστάμενων δηλαδή ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της διαφαινόμενης συμφωνίας για το PSI προβλέπονται διαγραφή ονομαστικού χρέους κατά 50%, πρόωρη εξόφληση του 15% και επιμήκυνση του υπόλοιπου 35% με νέα ομόλογα, 30ετούς διάρκειας, τα οποία θα φέρουν μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,65% - 3,7%.

Αίτημα εγγραφής των νέων ομολόγων ως συνέχεια των παλαιών

Αν τα νέα ομόλογα αναγνωρισθούν ως συνέχεια των παλαιών, τότε οι τράπεζες αποκτούν δυνατότητα τμηματικής απόσβεσης μέρους της ζημίας σε βάθος 30ετίας. Πρακτικά θα πάρουν αμέσως την απομείωση από τη διαγραφή κατά 50% της ονομαστικής αξίας του χρέους και τμηματικά τη διαφορά στη ζημία μεταξύ ονομαστικής και καθαρής παρούσας αξίας.

Το αίτημα είχε τεθεί και στο PSI του Ιουλίου, και παρότι κρίνεται λογικό, εφόσον μάλιστα μετά τη συνολική συμφωνία κριθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, συναντά επιφυλάξεις από την κυβέρνηση και την τρόικα, που επιδιώκουν να εμπεδωθεί η εικόνα της αποδέσμευσης των τραπεζών από τον βραχνά των κρατικών ομολόγων.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες κατέχουν κρατικά ομόλογα 31,5 δισ. ευρώ. Για όσα λήγουν ως το 2020, και ανέρχονται σε 25,5 δισ. ευρώ, έχουν ήδη προχωρήσει σε απομείωση αξίας κατά 21% και τα αποτιμούν στο 79% της ονομαστικής τους αξίας. Τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ είναι αποτιμημένα σε τιμές κτήσης.

Ειδικότερα, η Εθνική κατέχει κρατικά ομόλογα 13,8 δισ. ευρώ, η Eurobank, 7 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 6,9 δισ. ευρώ και η Alpha 3,8 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο κρίσιμο σημείο του παζαριού σχετίζεται με το πρώτο. Οι τράπεζες ζητούν και η κυβέρνηση το έχει κατ' αρχάς αποδεχθεί να υπάρξει διευκόλυνση σε επίπεδο αναβαλλόμενης φορολογίας.

Πώς ο αναβαλλόμενος φόρος μειώνει κατά 10% τη ζημία

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι εξετάζεται η δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών, με μελλοντικά κέρδη από την 5ετία που ισχύει σήμερα στη 15ετία. Οι τράπεζες ζητούν να ισχύσει η 30ετία.

Με δεδομένο ότι ο αναβαλλόμενος φόρος υπολογίζεται επί της ζημίας σε επίπεδο ονομαστικής και όχι καθαρής παρούσας αξίας, αν επεκταθεί η δυνατότητα συμψηφισμού στη 15ετία, οι τράπεζες θα μπορούν να συμψηφίσουν ως και το 20% της ζημίας από το κούρεμα κατά 50% του ονομαστικού χρέους. Η ζημία τους δηλαδή θα μειωθεί κατά 10%.

Για παράδειγμα, τράπεζα με ομόλογα 1 δισ. ευρώ και ζημία στην ονομαστική αξία 500 εκατ. ευρώ θα μπορεί να γλιτώσει 100 εκατ. ευρώ ζημίας και να τη συμψηφίσει με κέρδη 15ετίας.

Εναλλακτικά, έχουν υπάρξει και άλλες προτάσεις, που επιδιώκουν να περιορίσουν την προ φόρων ζημία των τραπεζών από την ανταλλαγή των ομολόγων στο επίπεδο του 50% από το 72%.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρσι τον Αύγουστο είχαν συζητηθεί προτάσεις που μέσω σύνθετων σχημάτων κλείδωναν χαμηλότερες ζημίες για τις τράπεζες και μείωση του χρέους για το δημόσιο, οι οποίες επανήλθαν.

Παζάρι για επιτόκιο που θα χρεώνει το Τ.Χ.Σ.

Το τρίτο σημείο τριβής αφορά το πώς θα διενεργηθεί η ανακεφαλαιοποίηση από το Τ.Χ.Σ. εφόσον προσφύγουν οι τράπεζες. Η τρόικα ζητά να χρησιμοποιηθούν εργαλεία άνευ ψήφου (προνομιούχες, κοινές άνευ ψήφου ή και μετατρέψιμες ομολογίες) και η κυβέρνηση το συζητά με αντάλλαγμα να λάβει υψηλότερο επιτόκιο.

Οι τράπεζες θέλουν, από την πλευρά τους, να είναι πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης, με option επαναγοράς των άνευ ψήφου μετοχών ή ομολογιών. Το ποσό που θα πληρώσουν στη λήξη θα ισοδυναμεί με τα κεφάλαια που έλαβαν, προσαυξανόμενα με τη σταθερή ετήσια απόδοση.

Ζητούν δε να υπάρχει μια λογική σταθερή απόδοση της τάξης του 5% - 7% υπέρ του ταμείου, ώστε να υφίστανται προϋποθέσεις επαναγοράς των μετοχών.

Κοινές μετοχές για τα κεφάλαια από την BlackRock

Το μόνο που φαίνεται να έχει κλειδώσει στο παζάρι για μετοχές με ή χωρίς ψήφο είναι το θέμα των κεφαλαίων που ενδέχεται να χρειαστούν κάποιες τράπεζες για να καλύψουν τις πρόσθετες προβλέψεις που θα ζητήσει η Τ.τ.Ε., σε βάθος τριετίας, βάσει και της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock.

Για κεφάλαια που θα παράσχει το Τ.Χ.Σ. για να καλυφθούν πρόσθετες προβλέψεις έχει συμφωνηθεί να λαμβάνει ως αντάλλαγμα κοινές μετά ψήφου μετοχές.

Στον αντίποδα, για τα κεφάλαια που θα αντλήσουν οι τράπεζες από το Τ.Χ.Σ. για να καλύψουν ζημίες από την ανταλλαγή ομολόγων θα εκδοθούν, όπως όλα δείχνουν, άνευ ψήφου μετοχές ή ομολογίες με αντάλλαγμα μια ικανοποιητική σταθερή απόδοση για το δημόσιο.

Όπως έχει γράψει, βέβαια, το Euro2day, τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock θεωρούνται διαχειρίσιμα από τις τράπεζες και σε κάποιες περιπτώσεις οι πρόσθετες προβλέψεις υπολείπονται και του σχεδιασμού τριετίας που προέβλεπαν τα πλάνα που είχαν κατατεθεί στην Τ.τ.Ε.

Ως εκ τούτου, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει μεγάλη τράπεζα ή και βιώσιμη μικρομεσαία που να χρειαστεί να προσφύγει στο Τ.Χ.Σ. για να αντλήσει κεφάλαια ώστε να καλύψει πρόσθετες προβλέψεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v