Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού παίζεται το μέλλον των τραπεζών

Η χρήση των CoCos, η τιμή διάθεσης των ΑΜΚ, τα δικαιώματα και η τιμή επαναγοράς. Η ντρίπλα των τραπεζιτών με το 80%-20%, η επαναγορά των warrants, η κόντρα με κυβέρνηση και η αποχώρηση Βενιζέλου.

Πού παίζεται το μέλλον των τραπεζών
Παράταση στη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων του 2011 θα αναγκαστεί, όπως όλα δείχνουν, να δώσει η εποπτική αρχή καθώς δέκα εργάσιμες πριν από το τέλος του μήνα όχι μόνο δεν έχουν προσδιοριστεί από την κυβέρνηση κρίσιμες παράμετροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά υπάρχουν και έντονες τριβές για σειρά ζητημάτων.

Την ώρα που ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης θα φθάσει, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, στο ποσό «μαμούθ» των 50 δισ ευρώ, απειλώντας να εξαφανίσει την κεφαλαιακή επάρκεια 4 τραπεζών, ουδείς γνωρίζει ακόμη πώς θα ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες.

Και αυτό γιατί οι μέχρι τώρα συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των τραπεζιτών και της τρόικας δεν έχουν οδηγήσει στην εύρεση της χρυσής τομής, η οποία και τα συμφέροντα του Δημοσίου να διασφαλίζει και ισχυρά κίνητρα συμμετοχής των ιδιωτών να παρέχει.

Με δεδομένο τον λογαριασμό «μαμούθ», το μεγάλο παζάρι μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών διεξάγεται σε δύο άξονες:

Στο πώς θα μειωθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης με κοινές μετοχές και στο πώς θα διασφαλιστεί ικανοποιητική συμμετοχή των ιδιωτών, ώστε το ταμείο να μην αναλάβει όλο το βάρος και επομένως το δημόσιο χρέος να αυξηθεί έως και 50 δισ ευρώ.

Η κυβέρνηση και η τρόικα δείχνουν διατεθειμένες να θωρακίσουν τις τράπεζες με «μαξιλάρι» κεφαλαίων που να καλύπτει ακόμη και ακραία σενάρια για την πορεία των νέων κρατικών ομολόγων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Οι τράπεζες καλούνται να γράψουν ακόμη και υποθετικές μελλοντικές ζημίες για να σταλεί το μήνυμα οριστικής αλλαγής σελίδας», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι για το λόγο αυτό θα πρέπει να υιοθετηθούν ευέλικτα εργαλεία.

Οι τραπεζίτες ζητούν να υπάρξει ευρύτερη χρήση των Μετατρέψιμων Ομολογιακών Δανείων (CoCos), να εξασφαλιστεί η επαναγορά του συνόλου των μετοχών του Τ.Χ.Σ. από τους ιδιώτες που θα καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό στις ΑΜΚ και ταυτόχρονα η τιμή επαναγοράς να παραμείνει σε λογικά επίπεδα.

Με αυτές τις προϋποθέσεις θα καταστεί δυνατή η προσέλκυση ξένων επενδυτών καθώς κρίνεται δύσκολο, έως ακατόρθωτο, να συγκεντρωθούν μόνο από την ελληνική αγορά 5 δισ. ευρώ, αν η ελάχιστη συμμετοχή για τους ιδιώτες προσδιοριστεί και οριστικά στο 10%.

Η μέχρι τώρα μάλλον σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στα παραπάνω αιτήματα πιθανόν να επαναπροσδιοριστεί μετά την αποχώρηση του Ευάγγ. Βενιζέλου από το υπουργείο Οικονομικών. Τουλάχιστον σε αυτό προσβλέπουν οι τραπεζίτες.

Κόντρες για την έκταση χρήσης των CoCos

Όπως έχει γράψει η στήλη Χαμαιλέων, η κυβέρνηση επιδιώκει περιορισμένη χρήση των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ειδικού τύπου (με ρήτρα υποχρεωτικής μετατροπής σε κοινές μετοχές εφόσον το Core Tier I πέσει κάτω του 7%).

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών, είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άποψης για το 90% των κεφαλαίων που θα βάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πάρει ως αντάλλαγμα κοινές μετοχές και το υπόλοιπο 10% της ανακεφαλαιοποίησης να διενεργηθεί με Μετατρέψιμα Ομολογιακά Δάνεια, τα γνωστά CoCos (Contingent Convertible).

Στον αντίποδα, κάποιες τράπεζες επιδιώκουν μέσω των CoCos να καλυφθεί το 20% των κεφαλαιακών αναγκών, ζητώντας δε να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη της 5ετίας. Και στηρίζουν τα επιχειρήματά τους στο γεγονός ότι μέρος της ζημίας προέρχεται από την αποτίμηση των ομολόγων και όχι από το κούρεμα της ονομαστικής αξίας.

Σημειώνεται ότι διαγράφεται το 53,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων, αλλά η ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 70% - 74%.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, που αλλάζει κρίσιμες παραμέτρους στο καυτό θέμα της επαναγοράς.

Και αυτό γιατί τα CoCos θα επαναγοράζονται από την τράπεζα, ενώ οι κοινές μετοχές από τους μετόχους. Επομένως, η διευρυμένη χρήση τους μειώνει το dilution των μετοχών και την ανάγκη των μεγαλομετόχων να βάλουν υψηλά ποσά στις αυξήσεις για να πάρουν και αντίστοιχα δικαιώματα επαναγοράς των μετοχών του Τ.Χ.Σ.

Αν ισχύσει, αντίθετα, το 90%-10% του Ευάγγ. Βενιζέλου, η «καυτή πατάτα» παραμένει στα χέρια των μεγαλομετόχων.

Πρακτικά, αν μια τράπεζα χρειάζεται ΑΜΚ 5 δισ. ευρώ με την πρόταση Βενιζέλου τα 500 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν με CoCos και τα υπόλοιπα 4,5 δισ. ευρώ με κοινές μετοχές. Στην αύξηση οι ιδιώτες θα πρέπει να βάλουν τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ, το 10% της ΑΜΚ, για να αποφύγουν την κρατικοποίηση, και το Τ.Χ.Σ. έως 4,05 δισ. ευρώ.

Αν αντίθετα τα CoCos καλύψουν το 20% της ανακεφαλαιοποίησης, τότε στο ίδιο παράδειγμα η ΑΜΚ μειώνεται στα 4 δισ. ευρώ και η ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών στα 400 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το Τ.Χ.Σ. θα βάλει έως 3,6 δισ. ευρώ.

Ίδια τιμή διάθεσης των νέων μετοχών για Τ.Χ.Σ. και ιδιώτες

Οι τράπεζες κρίνουν ότι θα πρέπει να ισχύσει η ίδια τιμή διάθεσης ανά μετοχή για το Τ.Χ.Σ. και τους ιδιώτες, η οποία θα ενέχει εύλογο discount από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Σημειώνουν δε ότι αν αποφασιστεί το Τ.Χ.Σ. μπει σε χαμηλότερες τιμές από αυτές των ιδιωτών στις ΑΜΚ θα υπάρξει χαμηλή συμμετοχή από την αγορά και επομένως θα αυξηθεί ο λογαριασμός για το Δημόσιο.

Option επαναγοράς όλων των μετοχών του Τ.Χ.Σ.

Όπως έγραψε το Euro2day  οι τραπεζίτες ζητούν οι ιδιώτες (παλαιοί και νέοι μέτοχοι) που θα μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίου να έχουν δικαίωμα να επαναγοράσουν το σύνολο των μετοχών του Τ.Χ.Σ. εφόσον καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, φαίνεται διατεθειμένη να συμφωνήσει σε ελάχιστη συμμετοχή 10%, δεν έχει, όμως, ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της αναφορικά με την αναλογία των δικαιωμάτων επαναγοράς.

Το δεύτερο σχετικό αίτημα των τραπεζιτών είναι να δοθεί στις τράπεζες η δυνατότητα αγοράς των δικαιωμάτων (warrants) και ακύρωσης των μετοχών που τους αντιστοιχούν, εφόσον βέβαια κριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια επιτρέπει μια τέτοια κίνηση.

Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, το οποίο απαγορεύει μετά την έκδοση των προνομιούχων μετοχών στις τράπεζες να προχωρούν σε προγράμματα επαναγοράς μετοχών.

Κάποιοι τραπεζίτες θέτουν στη συζήτηση και το αίτημα να δοθούν κάποια δικαιώματα επαναγοράς (warrants) στους παλαιούς μετόχους, ανεξαρτήτως από τη συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση, προκειμένου να αντισταθμιστεί ως ένα βαθμό η ζημία που έχουν ήδη αναλάβει.

Πού θα προσδιοριστεί η τιμή επαναγοράς

Ανοιχτό ακόμη είναι και το ζήτημα του προσδιορισμού της τιμής στην οποία θα επαναγοράσουν τις μετοχές του Τ.Χ.Σ. οι τράπεζες ή οι μέτοχοί τους. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, θέτοντας θέμα υψηλότερης σταθερής απόδοσης για το Δημόσιο, πρακτικά περιέγραψε ότι η τιμή επαναγοράς θα προσαυξάνεται από μια ετήσια σταθερή απόδοση την οποία προσδιόρισε στο 5% - 10%.

Οι τράπεζες συμφωνούν με τη σταθερή απόδοση, αλλά ζητούν να κινείται σε λελογισμένα επίπεδα, προσδιορίζοντάς την κοντά στο κόστος δανεισμού του δημοσίου από τους ιδιώτες (π.χ. 4% ετησίως).

Τέλος, οι τράπεζες ζητούν να δοθεί παράταση στη διάρκεια των προνομιούχων μετοχών καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι αν δεν επαναγοραστούν στην πενταετία (έως το 2014) θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές.

Υψηλότερες προβλέψεις για στεγαστικά δάνεια

Το παραπάνω θολό τοπίο γκρίζαραν ακόμη περισσότερο οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Το ταμείο αφήνει να εννοηθεί ότι τα 25 δισ. ευρώ που θα δοθούν αμέσως στο Τ.Χ.Σ. συν το 1,5 δισ. ευρώ που υπάρχει ήδη διαθέσιμο θα κατευθυνθούν για κάλυψη της ζημίας από το PSI+. Τα υπόλοιπα 23,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι διαθέσιμα από τον Ιούλιο, θα χρησιμοποιηθούν για πρόσθετες προβλέψεις!

Οι ζημίες μόνο από το PSI+ θα ανέλθουν όπως έχει γράψει το Euro2day  στα 34,6 - 36,6 δισ. ευρώ, από τα οποία, όμως, πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 6 δισ. ευρώ προ φόρων απομειώσεις, που έχουν ήδη ληφθεί.

Ταυτόχρονα, μεγαλύτερες αναμένεται να είναι οι προβλέψεις που θα σχηματίσουν τελικώς οι τράπεζες για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν, ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια, να ακολουθηθεί το average normal σενάριο, και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν με πρόσθετες προβλέψεις.

Η σχετική πρόθεση προκαλεί ήδη την αντίδραση τραπεζών, οι οποίες σημειώνουν ότι υποχρεώνονται να σχηματίσουν προβλέψεις για μελλοντικές ζημίες που προκύπτουν από ακραίες, όπως τις χαρακτηρίζουν, αρνητικές υποθέσεις.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει το 14,7% στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η BlackRock ανεβάζει τις απώλειες από τα επισφαλή δάνεια σε ορίζοντα τριετίας στα 30 - 35 δισ. ευρώ (προ προβλέψεων και μελλοντικών κερδών).


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v