Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγροτική:Σενάρια για σπάσιμο σε "καλή" και "κακή"

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο με επίκεντρο την Αγροτική Τράπεζα. Τα τέσσερα σενάρια για την κρατική τράπεζα. Το ενδιαφέρον από Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.

Αγροτική:Σενάρια για σπάσιμο σε καλή και κακή
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο με επίκεντρο την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Η τρόικα εμφανίζεται να μην επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας της στην υπάρχουσα μορφή και φαίνεται να προκρίνει το σπάσιμό της σε "καλή" και σε "κακή" τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές για το καλό κομμάτι της Αγροτικής έχουν ζητηθεί από όλες τις τράπεζες, αλλά μόνο η Εθνική και η Πειραιώς έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον.

Η λύση αυτή εξετάζεται στο πλαίσιο των 4 σεναρίων που έχουν προκύψει για το μέλλον της τράπεζας και είναι:

1. Κλείσιμο και εκκαθάριση της Αγροτικής, λύση που θεωρητικά θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.

2. Ανακεφαλαιοποίηση και συνέχιση της λειτουργίας της. Αυτή η λύση, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο νυν διοικητής Θ. Πανταλάκης, φαίνεται να προσκρούει στις απαιτήσεις της τρόικας λόγω του "αμαρτωλού" παρελθόντος της Αγροτικής και της καχυποψίας για το ενδεχόμενο να καταστεί ξανά προβληματική στο μέλλον.

3. Διάσπαση της Αγροτικής σε "καλή" και σε "κακή" τράπεζα στα πρότυπα όσων συνέβησαν στην περίπτωση της Proton Bank

4. Το τέταρτο σενάριο, δηλαδή η διάσπαση σε "καλή" και σε "κακή" τράπεζα και η απορρόφηση της "καλής" από υφιστάμενο μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα, προϋποθέτει ενδιαφέρον από έναν από τους 4 μεγάλους και χρηματοδότηση του εγχειρήματος από το ΤΧΣ.

Το ενδιαφέρον των τραπεζικών ιδρυμάτων θα εξαρτηθεί από τους όρους αλλά και από το τι θα περιλαμβάνει η "καλή" τράπεζα (στοιχεία ενεργητικού - παθητικού, αριθμός καταστημάτων και εργαζομένων).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου, οπότε και θα έχει πραγματοποιηθεί η επόμενη επίσκεψη της τρόικας.

Υπενθυμίζεται ότι ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με τον Γ. Προβόπουλο τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v