Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στις... αλλαγές στη φορολογία

Δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με ενιαίο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ. Τα δύο σενάρια για τις κλίμακες. Τι θα γίνει με τα μπλοκάκια. Πώς θα φορολογηθούν οι εταιρίες.

Τι αλλάζει στις... αλλαγές στη φορολογία
Δεύτερες σκέψεις, αναφορικά με τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με ενιαίο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ, επικρατούν στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών μετά τις ισχυρές ενστάσεις που προέβαλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που μετέχουν στην τρικομματική επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις υπάρχουν ουσιαστικές εναλλακτικές στο τραπέζι χωρίς και πάλι να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Ειδικότερα, στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται προτάσεις που αφορούν:

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αντί της ενιαίας φορολόγησης με συντελεστή 35% προτείνεται η καθιέρωση μίνι κλίμακας με δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές. Εξετάζεται:
 
α) Η καθιέρωση δύο συντελεστών φορολόγησης 20% και 35%, ανάλογα με το κλιμάκιο εισοδήματος, είτε εναλλακτικά
 
β) με τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35%.

Και στις δύο περιπτώσεις το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται ενώ από τα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρούνται δαπάνες και ασφαλιστικές εισφορές.

Μπλοκάκια: Θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων ακόμα και αν απασχολούνται σε δύο εργοδότες.

Μισθωτοί- συνταξιούχοι: Η κλίμακα των φυσικών προσώπων διατηρείται ως έχει σήμερα με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στο 45% καθώς θεωρήθηκε «προκλητικό» να χαμηλώσει ο ανώτατος συντελεστής στο 35% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Παράλληλα όμως καταργούνται το αφορολόγητο για παιδιά και οι περισσότερες αν όχι όλες οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα.

Επιχειρήσεις: Καθιερώνεται ενιαίος φόρος για όλες τις επιχειρήσεις συνολικού ύψους 35% (19% στα κέρδη και 19% στα διανεμόμενα μερίσματα).

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα πιέζει ασφυκτικά ώστε οι φορολογικές αλλαγές οι οποίες θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ να έχουν κλείσει έως τη Δευτέρα.

Στέλεχος το οποίο μετείχε στη σημερινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για τις αλλαγές στο φορολογικό σημείωνε ότι το περιθώριο είναι ασφυκτικό και έως την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου το Δεκέμβριο θα υπάρξουν πολλές αλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v