Τράπεζες: Η "συνταγή" του νέου story

Φορο-μπόνους και CoCos "κλειδί" για να γίνουν ελκυστικές οι τράπεζες και να μειωθεί το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου. Τα νέα δεδομένα και οι συνέργειες από τα μεγάλα ντιλ. Πώς θα εξασφαλιστεί ταχύτερη έξοδος από ΤΧΣ.

Τράπεζες: Η συνταγή του νέου story
«Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Οι έξι μεγάλες τράπεζες μειώνονται σε τρεις. Τώρα πρέπει να δοθεί η «προίκα» της αυξημένης χρήσης CoCos και η πλήρης αναγνώριση στο Core Tier I του αναβαλλόμενου φόρου».

Η παραπάνω άποψη στελέχους ξένης επενδυτικής τράπεζας συμπυκνώνει τους τρεις βασικούς παράγοντες, που υπό προϋποθέσεις, ενδέχεται να αποτελέσουν τα καυτά χαρτιά της νέας αφήγησης (story) των τραπεζών.

Συγχωνεύσεις, CoCos (contingent convertible bonds) και φορολογικό bonus αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, μονόδρομο για την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης, αν η Τρόικα απορρίψει το αίτημα για παροχή εγγύησης από το ΤΧΣ στα ομόλογα των τραπεζών.

Η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου θα μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά 4 δισ. ευρώ, ήτοι από τα 27 στα 23 δισ. ευρώ.

Αν εκδοθούν και CoCos που να αντιστοιχούν στο 35% της νέας κεφαλαιακής δομής των τραπεζών τότε οι αυξήσεις κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών θα περιορισθούν ως και κατά 9,5 δισ. ευρώ διαμορφούμενες στα 13,5 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα πρέπει κατ ελάχιστον να βάλουν στις ΑΜΚ 1,35 δισ. ευρώ προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών.

Ο τρίτος θετικός παράγοντας για τις τράπεζες είναι η τεράστια συγκέντρωση του κλάδου.

Παρ ότι τα mega deals συγκέντρωσης, δεν μεταβάλουν τις τρέχουσες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, και επομένως δεν μειώνουν το «λογαριασμό» της ανακεφαλαιοποίησης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για να βγει το πλάνο της εκ νέου ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και να μην χάσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, που θα βάλει.

Μέσω των συγχωνεύσεων- απορροφήσεων μπορούν να δημιουργηθούν σημαντικές συνέργειες από περικοπές σε κόστη λειτουργίας και άντλησης ρευστότητας, που θα «γεννήσουν» κέρδη και επομένως κεφάλαια, για την αποπληρωμή μέρους του ποσού που θα επενδύσει το Τ.Χ.Σ.

Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε ευρεία έκδοση CoCos, τα οποία θα μπορούν να επαναγοράσουν οι ίδιες καθώς και η ευχέρεια να συμψηφίζουν ζημιές από το PSI+ και με κέρδη θυγατρικών τους.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, η πρόταση για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι προβλέπει την πλήρη αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας καθώς και την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών κατά 60% με κοινές μετοχές και κατά 40% με CoCos, εφόσον έχουν θετικά ίδια κεφάλαια. Στην περίπτωση που έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια τότε θα εκδίδονται περισσότερες κοινές μετοχές και λιγότερα CoCos.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο συμφωνίας, η Τρόικα αντιμετωπίζει θετικά την παραπάνω πρόταση, καθώς αντιλαμβάνεται ότι αν δεν μειωθεί ο λογαριασμός και το Τ.Χ.Σ. λάβει κοινές άνευ ψήφου μετοχές για το σύνολο της ανακεφαλαιοποίησης, τότε το εγχείρημα πώλησης των τραπεζών από το Ταμείο, σε διάστημα 5ετίας, καθίσταται δυσχερές και απειλεί να τινάξει στον αέρα το πλάνο για τις ιδιωτικοποιήσεις, που προβλέπει έσοδα 16 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

Η ίδια η Τρόικα, άλλωστε, σχεδόν απαίτησε να προηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης η συγκέντρωση του κλάδου, κάτω από την ομπρέλα τριών συστημικών τραπεζών. Και προφανώς είχε και έχει κατά νου ότι οι συγχωνεύσεις από μόνες τους δεν αρκούν…

Κλειδί η ευρεία χρήση CoCos

Αν η νέα κεφαλαιακή δομή των τραπεζών αποτελείται κατά 30% με 40% από CoCos και ταυτόχρονα παρασχεθεί στις τράπεζες η δυνατότητα να αγοράζουν τις συγκεκριμένες ομολογίες και να τις ακυρώνουν, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι πολλαπλασιαστικά.

Πρώτον, γιατί θα μειωθεί ο αριθμός των μετοχών που θα εκδοθεί στην ΑΜΚ και επομένως ο αριθμός των κοινών μετοχών (με ή άνευ ψήφου), που θα αποκτήσει το Τ.Χ.Σ, ως εγγυητής κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου. Ως εκ τούτου θα μειωθεί το dilution, το οποίο θα υποστούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Σε κάποιες, δε, περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Alpha, το ύψος της ΑΜΚ με έκδοση κοινών μετοχών θα μειωθεί τόσο πολύ, όπως έγραψε το Euro2day, που ενδέχεται η αύξηση να καλυφθεί αποκλειστικά από τους ιδιώτες μετόχους και το Τ.Χ.Σ. να καλύψει μόνο την έκδοση των CoCos.

Επιπρόσθετα, η ευρεία χρήση CoCos και η δυνατότητα αγοράς τους από τις τράπεζες, μειώνει το κόστος επαναγοράς των τραπεζών από τους ιδιώτες. Και αυτό γιατί όσοι μπουν στις ΑΜΚ θα λάβουν δικαιώματα αγοράς (warrants) για μικρότερο αριθμό κοινών μετοχών, κυριότητας του Τ.Χ.Σ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για κάθε ιδιώτη μέτοχο που θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου θα προσφέρονται 9 warrants για κάθε νέα μετοχή. Θα έχει, δε, το δικαίωμα και όχι την υποχρέωση να αγοράσει στο μέλλον από το Τ.Χ.Σ τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants σε προκαθορισμένη τιμή αγοράς, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.

Έτσι ενισχύονται τα κίνητρα συμμετοχής των ιδιωτών στις ΑΜΚ, που θα διενεργηθούν με την ολοκλήρωση των απορροφήσεων- συγχωνεύσεων, ως τα τέλη Απριλίου του 2013 και αφού πρώτα έχουν εκδοθεί τα CoCos.

Αν, όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ Ν. Καραμούζης, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφωθούν στα 27 δισ. ευρώ, και εξ αυτών το 35% ( 9,45 δισ. ευρώ) καλυφθούν με CoCos το ύψος των ΑΜΚ μειώνεται ισόποσα.

Γιατί επιμένουν στο φορο-bonus οι τραπεζίτες

Στην περίπτωση, δε, που το Δημόσιο προχωρήσει σε νέα ρύθμιση με την οποία θα δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να συμψηφίζουν τις ζημιές από το PSI και με κέρδη θυγατρικών, εφόσον οι ίδιες δεν εμφανίζουν κέρδη, τότε η Τ.τ.Ε. θα αναγνωρίσει στα βασικά εποπτικά κεφάλαια το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου και οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μειωθούν έτι περαιτέρω κατά 4 δισ. ευρώ.

Tαυτόχρονα, τo group taxation θα επιτρέψει στους ομίλους να εξοικονομήσουν φόρους, βελτιώνοντας τα αποτελέσματά τους και επομένως τη δυνατότητα να αγοράσουν και να ακυρώσουν μετατρέψιμες ομολογίες.

Αποπληρωμή των CoCos με τις συνέργειες

Η αποπληρωμή των CoCos θα έρθει πρακτικά με την απόδοση των συνεργειών.

Στην περίπτωση του πρόσφατου deal Εθνικής με τους μετόχους της Eurobank οι συνέργειες της τάξης των 570 με 630 εκατ. ευρώ μπορούν να γεννήσουν σε βάθος 5ετίας κεφάλαια 3 δισ. ευρώ, που μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των CoCos που θα λάβει η τράπεζα.

Στην περίπτωση των Alpha- Εμπορική, οι συνέργειες δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή προσυμφώνου εξαγοράς. Είναι βέβαιο όμως ότι θα είναι σημαντικές για τον νέο όμιλο.

Μείωση στο cost of funding

Η ανάληψη δε της υποχρέωσης από την Credit Agricole να διατηρήσει ανοικτή γραμμή χορήγησης ρευστότητας που να καλύπτει το funding gap της Εμπορικής είναι σημαντική, καθώς μειώνει για την Alpha το κόστος άντλησης ρευστότητας.

Μείωση του cost of funding εμφανίζει ήδη η Πειραιώς μετά την προσθήκη των φθηνότερων σε κόστος καταθέσεων της καλής ΑΤΕ, ενώ σημαντική εξοικονόμηση αναμένεται να επιτύχει και το σχήμα ΕΤΕ- Eurobank. Με 87,9 δισ. ευρώ καταθέσεις ο νέος όμιλος ΕΤΕ θα έχει όφελος της τάξης των 0,88 δισ. ευρώ όταν το μέσο κόστος άντλησης ρευστότητας υποχωρεί κατά 1%.



***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v