Πρόβα τζενεράλε για τη συγκυβέρνηση

Με το νομοσχέδιο περί αποκρατικοποιήσεων ξεκινά το θρίλερ στη Βουλή. Το ανοιχτό μέτωπο των εργασιακών και τα παζάρια των κομμάτων. Η γραμμή Βενιζέλου και το αδιέξοδο με ΔΗΜΑΡ. Το παρ’ ολίγον ραντεβού Στουρνάρα με ΠΑΣΟΚ.

Πρόβα τζενεράλε για τη συγκυβέρνηση
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ωστόσο η συνοχή της, που και τα τρία κόμματα ευαγγελίζονται, καλείται πλέον να δοκιμαστεί στο κοινοβούλιο.

Μία μέρα πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του eurogroup και την κατάθεση του προϋπολογισμού, ένα πρώτο κρας τεστ θα διεξαχθεί σήμερα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ονομαστική ψηφοφορία -που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ- πιθανόν να αναβληθεί για αύριο, στις 11:00 το πρωί, ταυτόχρονα με την κατάθεση από τον Γ. Στουρνάρα του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2013 και λίγο πριν την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του eurogroup για την Ελλάδα. 

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άρχισαν αντάρτικο διεκδικώντας να περνούν από τη Βουλή προς κύρωση οι αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που δίνει χαρακτηριστικά θρίλερ στη σημερινή ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η τρόικα είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ πήγε ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη, δεδομένου ότι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα αν γνωρίζει ότι η επένδυση που θα συμφωνήσει με το ελληνικό δημόσιο θα τελεί υπό έγκριση.

Για το θέμα χθες προέκυψε και νέα κόντρα μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος ανέλαβε πρωτοβουλία να καλέσει στο γραφείο του βουλευτές του ΚΤΕ οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, που πιέζουν ώστε να περνούν από τη Βουλή οι αποκρατικοποιήσεις. Η κίνηση έγινε γνωστή στην Ιπποκράτους, η οποία παρενέβη και ακύρωσε τη σύσκεψη που προσπάθησε να συγκαλέσει ο υπουργός Οικονομικών. Από το ΠΑΣΟΚ κατέστησαν σαφές ότι τα ΚΤΕ του κινήματος τα συγκαλούν ο πρόεδρός του, ο γραμματέας της Κ.Ο. και ο αρμόδιος εισηγητής (Φίλιππος Σαχινίδης). Η συγκεκριμένη κίνηση, μάλιστα, θεωρήθηκε παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος και δεν προχώρησε.

Αυτή η εμπλοκή είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των εμποδίων που καλείται να υπερβεί η κυβέρνηση πριν καν φτάσει στην καυτή πατάτα του πακέτου των μέτρων, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή πριν από την κρίσιμη σύνοδο του eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.

"Ολα θα πάνε μαζί την επόμενη εβδομάδα, γιατί δεν υπάρχει κι άλλη δυνατότητα νομίζω", δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας, τη στιγμή που ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να ψηφιστούν τα μέτρα από τους βουλευτές του κόμματος.

H κυβέρνηση καλείται να βρει λύση στον γρίφο εντός μιας εβδομάδας. Στο αυριανό eurogroup δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις δεδομένου ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ εξακολουθούν να μην μπορούν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή αναφορικά με τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα εσωτερικά προβλήματα στην Ελλάδα, οδηγεί σε νέο eurogroup, που δεν αποκλείεται να γίνει λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, στις 12 Νοεμβρίου, ίσως και στις 8 του επόμενου μήνα. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύση στα εργασιακά μέχρι την επόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.


Στήνει γραμμή το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση του από τη ΔΗΜΑΡ ως δύναμη που δρα «ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και προοπτική».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε σήμερα την κύρωση από τη Βουλή των μεταβιβάσεων δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα, καλώντας την ΔΗΜΑΡ να επαναπροσδιορίσει την στάση της αναφορικά με το πακέτο των μέτρων.

Μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος για το επίμαχο θέμα της κύρωσης από τη Βουλή των αποκρατικοποιήσεων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδίωξε να συνθέσει τις διαφορές, διατυπώνοντας την πρόταση οι μεν πωλήσεις επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα να κυρώνονται από τη Βουλή, για τις υπόλοιπες να υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης και ελέγχου, ώστε να μην χρειάζεται να κυρώνεται από τη Βουλή και η πώληση ενός οικοπέδου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την Ιπποκράτους σημείωναν με νόημα ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «μέχρι τελευταίας στιγμής, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης του eurogroup της 12ης/11», σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο Ε. Βενιζέλος δίνει ιδιαίτερο βάρος στη συνεδρίαση, όπως επίσης και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο θεωρεί Λυδία λίθο ώστε να ξεπεραστούν τα υπόλοιπα προβλήματα και να υπάρξει λύση που θα πείθει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Παραμένει το αγκάθι στα εργασιακά

Στο μέτωπο των εργασιακών το αγκάθι παραμένει, δεδομένου ότι από την επίσκεψη του Γ. Βρούτση στο αρχηγείο της ΔΗΜΑΡ προέκυψαν καλές προθέσεις, αλλά μηδενικό αποτέλεσμα.

«Με εντολή του πρωθυπουργού, επισκέφθηκα τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και ενημέρωσα βουλευτές και τον ίδιο τον πρόεδρο Φ. Κουβέλη για τα μείζονα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι την τελευταία στιγμή», είπε ο υπουργός Εργασίας. Πρόσθεσε ότι «η διαπραγμάτευση και η διαβούλευση είναι μία διαρκής έννοια, η οποία πάντα θα συνεχίζεται, όσο η δημοσιονομική ελευθεριότητα της χώρας δεν υπάρχει».

Έτσι, και σε αυτό το πεδίο το θρίλερ παραμένει, δεδομένου ότι η τρόικα δεν δείχνει πρόθυμη να διευκολύνει την κυβέρνηση κάνοντας πίσω στα εργασιακά. Αυτό κινητοποιεί τα αντανακλαστικά και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Χθες ο Ανδρέας Νεφελούδης (μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ) και ο βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Βουδούρης με επιστολή τους υποστήριξαν ότι το κόμμα είτε θα κάνει «κολοτούμπα είτε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 13.00 συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v