Τι ζητάνε τώρα οι τραπεζίτες

Βαρύ το πακέτο ανακεφαλαιοποίησης. Πίεση να αυξηθεί ο αναβαλλόμενος φόρος, που προσμετράται στα κεφάλαια. Προτάσεις για νέο «γλυκαντικό» στη ζημία ομολόγων. Με ποια σειρά θα βγουν για ΑΜΚ ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς.

Τι ζητάνε τώρα οι τραπεζίτες
Σκόντο στον λογαριασμό των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες επιδιώκουν οι διοικήσεις τους, επιχειρώντας να απαλύνουν το βαρύ κλίμα μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης και τις αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης αυξάνουν, όπως έγραψε το Euro2day, το ρίσκο της επένδυσης καθώς προσθέτουν τρία αγκάθια για τους ιδιώτες επενδυτές:

Πρώτον, οι ιδιώτες καλούνται να καλύψουν τουλάχιστον το 10% δυσθεώρητων αυξήσεων κεφαλαίου, προκειμένου να μην κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Δεύτερον, οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα warrants για την απόκτηση των μετοχών του Τ.Χ.Σ. πρακτικά σε 36 μήνες (3 χρόνια), καθώς μετά την παρέλευση τριετίας το Ταμείο επιφυλάσσει για τον εαυτό του τη δυνατότητα να πουλήσει τις μετοχές που αντιστοιχούν σε warrants. Θεωρητικά τα δικαιώματα αγοράς ασκούνται έως και 54 μήνες από την έκδοση τους.

Και τρίτον, στον κίνδυνο dilution, που υπήρχε εξαρχής από τις υψηλές επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, προστίθεται για τους ιδιώτες που θα μπουν στις ΑΜΚ ο φόβος ενός νέου υψηλού dilution εξαιτίας της αυτόματης μετατροπής σε μετοχές του ανεξόφλητου μέρους των CoCos, μετά την παρέλευση πενταετίας και ενδιάμεσα, λόγω ενδεχόμενης αδυναμίας καταβολής τόκων.

Ενδεικτικό της ραγδαίας επιδείνωσης του κλίματος για τις τράπεζες είναι ότι οι τίτλοι των ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς κατέγραψαν από την περασμένη Δευτέρα πτώση από 13,59% έως 18,75%!

Παρότι, όμως, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης έχουν κλειδώσει, το παζάρι για τον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών παραμένει ανοιχτό.

Και αυτό γιατί δεν έχει καθοριστεί ακόμη τι μέρος του αναβαλλόμενου φόρου θα προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια, μειώνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες. Όπως έχει γράψει το Euro2day, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να βάλει πλαφόν 20% στο φορολογικό bonus.

Οι τραπεζίτες πιέζουν το ύψος του φορολογικού ενεργητικού που θα αναγνωριστεί στο Core Tier I να ξεπεράσει το 20% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων. Αν το επιτύχουν, θα μειωθεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και ειδικότερα το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου, προκειμένου το Core Tier I να ανέλθει στο 6%,


Ζητείται νέο «γλυκαντικό» για τη ζημία από τα κρατικά ομόλογα

Ταυτόχρονα, οι τραπεζίτες ζητούν να υπάρξει «γλυκαντικό» αναφορικά με τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ως γνωστόν, η λύση της εγγύησης από το Τ.Χ.Σ. ή της ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων στην ονομαστική τους αξία απορρίφθηκε, παρ' όλα αυτά εκφράζονται προτάσεις συμβατών χρηματοοικονομικών μέσων που μπορεί να μειώσουν τη ζημία των ομολόγων, όχι όμως στο σύνολό της.

Πρόκειται για αιτήματα που θα συζητηθούν μεν, δύσκολα όμως θα γίνουν αποδεκτά στο σύνολό τους. Το πιθανότερο είναι, με βάση παράγοντες της αγοράς, να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις ως προς το ποσοστό του φορολογικού ενεργητικού που θα προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια καθώς και κάποιες βοηθητικές λύσεις για την κάλυψη μέρους της ζημίας των ομολόγων.

Αν δεν αλλάξει κάτι ως προς το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου, που θα προσμετρήσουν στα κεφάλαιά τους, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για τις 4 συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 27 δισ. ευρώ.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να ανεβάσουν τον δείκτη Core Tier I σε τουλάχιστον 6% του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσουν σε ΑΜΚ συνολικού ύψους 18 - 19 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα των ΑΜΚ

Όπως όλα δείχνουν, η πρώτη από τις συστημικές τράπεζες που θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι η Alpha Bank. Στην έκτακτη γενική συνέλευση της 3ης Δεκεμβρίου οι μέτοχοι καλούνται, μεταξύ άλλων, να παράσχουν και εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. για το timing και τους όρους της ΑΜΚ με καταβολή μετρητών ή με κάλυψή της εις είδος.

Την Alpha θα την ακολουθήσει, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η Πειραιώς, καθώς η Εθνική έχει μπροστά της τη δημόσια προσφορά για τη Eurobank.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v