Από EFSF τα "εξτρά" κονδύλια για επαναγορά

Με δάνειο από EFSF αντί για «κούρεμα» στα κεφάλαια που θα πάρει η Ελλάδα ζητά το EWG να καλυφθούν τα επιπλέον κεφάλαια. Η εισήγηση και ο... φόβος των Γερμανών. Επανέρχεται σχέδιο επαναγοράς τίτλων που έμειναν εκτός PSI.

Από EFSF τα εξτρά κονδύλια για επαναγορά
Το συμβούλιο του EWG το οποίο ετοιμάζει την ατζέντα του eurogroup και συνεδρίασε σήμερα για να εξετάσει τα αποτελέσματα της επαναγοράς, αποφάνθηκε ότι ο μόνος τρόπος να καλυφθεί το επιπλέον ποσό του 1,29 δισ. ευρώ που απαιτείται για να αγοραστεί το σύνολο των ομολόγων που προσφέρθηκαν, θα πρέπει να προέρθει από τον EFSF και όχι από κεφαλαία που προορίζονται για την Ελλάδα στο πλαίσιο της δανειακής βοήθειας.

Όπως μας ενημέρωσε ευρωπαίος διπλωμάτης, αυτό προκύπτει και από την απόφαση του eurogroup, όταν κεκλεισμένων των θυρών, οι υπουργοί οικονομικών δεσμεύθηκαν ότι θα βρουν τρόπους κάλυψης του ποσού.

Ο ίδιος διπλωμάτης σημείωσε ότι δεν θα ήταν δίκαιο να ζητηθεί από την Ελλάδα να περικόψει χρήματα τα οποία έχει άμεση ανάγκη η εγχώρια οικονομία.

Η πρόθεση του προεδρείου του eurogroup είναι να επικυρωθεί η άποψη του EWG, όμως, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «ατυχήματος» αν μέχρι αύριο δεν καμφθούν οι γερμανικές, ολλανδικές και φινλανδικές απαιτήσεις να πληρωθεί το ποσό από τα κεφάλαια που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα.

Όπως συμπλήρωσε η ίδια πηγή, και ο επικεφαλής του EFSF/ESM Κλ. Ρέντλιγκ είναι υπέρ της αύξησης της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ αναφορικά με την επαναγορά και τις συνέπειες που έχει στο χρέος και για το λόγο αυτό εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση.


Reuters: Υπερ της καταβολής η Γερμανία - Επαναγορά και για τίτλους PSI

Η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της καταβολής της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αναφέρεται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, μεταδίδει το Reuters. 

Στην ίδια επιστολή, που αποστάλθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, αναφέρεται ότι οι τροποποιήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα και η επιτυχημένη επαναγορά χρέους σημαίνει ότι τα επίπεδα βιωσιμότητας του χρέους είναι τέτοια, που "η Γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της καταβολής της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα".

Εν τω μεταξύ έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters επαναφέρει το θέμα της επαναγοράς από την Ελλάδα και τίτλων που δεν μετείχαν στο PSI που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην έκθεση της ΕΕ για την  Ελλάδα.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η μείωση του χρέους κατά 1,4% του ΑΕΠ (το ποσοστό που υπολειπόταν από την επαναγορά σε σχέση με τις προσδοκίες) θα εξασφαλιστεί μέσω επαναγοράς των ομολόγων τα οποία κατέχουν οι επενδυτές οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην αναδιοργάνωση του χρέους που έγινε στις αρχες του έτους.

Αρχικώς αναμενόταν η επαναγορά να προκαλέσει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ, αλλά στην γερμανική επιστολή φαίνεται ότι θα μειωθεί κατά 9,5 μονάδες μόνο. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος θα συρρικνωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020, δηλαδή υψηλότερα από το 124% που θεωρούν βιώσιμο επίπεδο η ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Στην επιστολή το Βερολίνο εκτιμά ότι θα μπορούσε να γίνει η μείωση στο επιθυμητό 124%, αν μειωθούν τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια διάσωσης, ή μέσω μιας νέας επαναγοράς για τους ομολογιούχους που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην πρώτη αναδιοργάνωση (PSI).

Έρευνα που έγινε εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα τέλη Νοεμβρίου, αναφέρει ότι μια τέτοια επαναγορά θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ το 2020 και 2022, αν υποθέσουμε ότι θα δαπανηθούν 1 δισ. ευρώ για επαναγορά ομολόγων στο 50% της ονομαστικής αξία. Για μια τέτοια αγορά θα πρέπει να υπάρξει σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση των Αθηνών, καταλήγει η έρευνα.


Φινλανδή ΥΠΟΙΚ: Πιθανή η απόφαση για τη δόση την Πέμπτη

Είναι πιθανόν να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα στο eurogroup της Πέμπτης, τόνισε η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Jutta Urpilainen, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Ecofin.


Αισιοδοξία και από Μοσκοβισί

Η επιχείρηση εξαγοράς από την Ελλάδα του χρέους της υπήρξε "ικανοποιητική" και θα πρέπει να επιτρέψει αύριο Πέμπτη στην ευρωζώνη να αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

"Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά", "βρισκόμαστε πάνω στις ράγες και μέσα στο πλαίσιο αυτού που είχαμε προβλέψει", δήλωσε.

"Έχω καλές ελπίδες ότι η αυριανή συζήτηση" (της Πέμπτης) μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης "θα επιτρέψει να αποδεσμεύσουμε τη βοήθεια για την Ελλάδα", πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v